galéria megtekintése

Elüldözik azokat, akik másokon segítenek

7 komment


Hargitai Miklós

Megdöbbentő adatsort tett közzé a statisztikai hivatal számaira hivatkozva a közmédia: a szociális szférában dolgozók nettó átlagkeresete négy év alatt csaknem 25 százalékkal csökkent. A kizárólag a közfoglalkoztatás terjedésével magyarázható bérerózió az ágazat elnéptelenedésével fenyeget.

Míg 2011-ben még majdnem 90 ezer forint volt a nettó átlagkereset a szociális dolgozók körében, 2014-re ez 69 ezer forintra csökkent annak ellenére, hogy a kormány közben többször is az ágazat bérrendezését igyekezett kommunikálni. Árulkodó adat, hogy 2010-ről 2011-re kismértékben még nőtt is az átlagkereset, 2012-től viszont meredeken zuhanni kezdett – éppen akkor, amikor látványosan megnőtt a költségvetési szférában dolgozó közfoglalkoztatottak száma.

A kormány a jelzett időszakban elsősorban verbális intervencióval – a bérrendezésre és a szociális életpálya bevezetésére vonatkozó ígéretekkel –, illetve a költségvetést kímélő megoldásokkal igyekezett kezelni a helyzetet. Az utóbbi körbe sorolható, hogy többször is emelték a bérpótlékokat, az alapbérhez azonban nem nyúltak, így az 2009 óta változatlan. A forintban is kimutatható csökkenést főként az okozza, hogy egyre több szociális dolgozót foglalkoztatnak közmunkásként, ami bércsökkentést és többnyire pótlékmentességet is jelent.

A kilátástalan jövedelmi viszonyok miatt az ágazatban egyre nagyobb az elvándorlás: annak ellenére, hogy a szociális dolgozókat még néhány évvel ezelőtt is a kevésbé mobil, a munkahelyükhöz ragaszkodó szakma tagjaiként írta le a szakirodalom, 2014-ben érezhető mértékben megindult a külföldre áramlás. Egyre többen ismerik fel, hogy egy szociális munkás vagy idősgondozó közel hasonló eséllyel talál munkát és az itthonihoz képest sokszoros jövedelmet Nyugat-Európában, mint aki az egészségügyben próbálkozik.

 

A megoldatlan probléma és a romló hangulat állandó támadási felületet kínál az ellenzéknek. Ahogyan Szél Bernadett, az LMP frakcióvezető-helyettese kérdésünkre megfogalmazta, a kormány látványosan félrekezeli az ágazat bajait: a pótlékolás eleve csak tűzoltás, de még annak is gyenge, mivel a pótlékok nem képezik a mozgóbérek és az alapbérre rakódó egyéb jövedelmek számítási alapját, a nyugdíjba nem számítanak bele, és csak a bizonytalanságot tartósítják, mert bármikor megvonhatók.

A 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlék átlagosan mindössze nettó 5700 forint pluszt tett hozzá az akkor már hat éve stagnáló bérhez, az idei újabb bérkiegészítésből már az ágazat legrosszabbul kereső egyharmada ki is maradt. Az LMP szerint mindenkire kiterjedő, valódi béremelésre van szükség, első lépésben az egészségügyi bérfejlesztésnek megfelelő mértékben.

Az MSZP-s Gúr Nándor a közelmúltban 50 százalékos ágazati béremelést sürgetett, tarthatatlannak nevezve, hogy az északkeleti országrészben egy szakképzett ápoló csak 75 ezer forintos fizetésre számíthat.

A Párbeszéd Magyarországért képviselője, Szabó Tímea egy komplett módosító csomagot rakott össze, amely 75 milliárd forintot csoportosított volna át a szociális szféra béremelésére. A kormányról azonban ezek a javaslatok ugyanúgy lepattantak, mint az ágazati érdekképviseletek figyelmeztetései. Panaszból pedig egyre több van: a lapunkhoz forduló szociális dolgozók szerint vidéken általánosnak számít, hogy formálisan elbocsátják, és közmunkásként foglalkoztatják vissza a szociális dolgozókat, a csökkentett bérüket pedig az intézmények anyagi problémáira hivatkozva sokszor hónapokig ki sem fizetik. Aki reklamál, azzal nem hosszabbítják meg a szerződést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.