galéria megtekintése

Mészáros az egymilliárdról: „Nem tudom fejben tartani”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nem felejtette ki vagyonnyilatkozatából Mészáros Lőrinc az idén felvett 1 milliárd 27 millió forintos osztalékát, csak rossz adatot írt be – ezt nyilatkozta a felcsúti polgármester. Ez a magyarázat sem stimmel, Mészáros lapunknak 926 milliós tavalyi osztalékról beszélt, de a vagyonnyilatkozatában ehelyett 943 millió szerepelt, ezt húzta át, s javította több mint egymilliárdra.

Mészáros nem lepődött meg azon, hogy a nyilvánosság erőteljesen érdeklődik a pénzügyei iránt, ám ez olykor terhes neki. Szerinte ugyanis a közszereplés filmsztároknak való, egy polgármester nem erről álmodik. „Vállalkozó vagyok 1991 óta, polgármesterként a második ciklusomat kezdtem. Mondhattam volna, hogy nem vállalom, és akkor nem kellene vagyonnyilatkozatot kitöltenem” – nyilatkozta munkatársunknak.

Egymilliárd-huszonhétmillió forintot vett fel 2014 májusában osztalékként, ám ezt „elfelejtette” beleírni a vagyonnyilatkozatába – ezt közölte Mészáros Lőrincről, Orbán Viktor jó barátjáról az RTL Klub, miután a felcsúti polgármester felhívta a tévétársaság híradóját, és elmondta, hogy mi történt.

A felcsúti polgármester céges irodája vadásztrófeákkal, dolgozóasztala Orbán Viktor fotójával
A felcsúti polgármester céges irodája vadásztrófeákkal, dolgozóasztala Orbán Viktor fotójával
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

– Nem felejtettem ki semmit a vagyonnyilatkozatból – mondta Mészáros Lőrinc lapunknak, amikor előzetes bejelentkezés nélkül meglátogattuk a Mészáros és Mészáros Kft. felcsúti székházában. – A tavalyi osztalékkifizetés összegét írtam be, 926 milliót az idei 1 milliárd 27 millió helyett. (A polgármester vagyonnyilatkozatában nem 926 millió, hanem 943 millió forint szerepel. – A szerk.)

Az idén két vagyonnyilatkozatot kellett kiállítani, egyet januárban, amelyben a 2013-ban fölvett osztalék szerepelt. Ez megtörtént, beírtam a 926 milliót, de az önkormányzati választás miatt új vagyonnyilatkozatot kellett beadni. Elkövettem azt a hibát, hogy nem a 2014. májusban fölvett osztalékom összegét írtam be, hanem a tavalyit, a 2012. év után járót. (Ez a magyarázat sem stimmel számszakilag, mert az igazságügyi tárca elektronikus nyilvántartása szerint a 2012-es év után 800 millió forintot fizetett ki osztalékként Mészáros cége. – A szerk.) Külföldön voltam, hazajöttem, kijavítottam. Nem tudom fejben tartani, mennyi az osztalék. A könyvelőtől kértem le, hogy mennyi a jövedelmem. Ezt mondtam el az RTL Klubnak. Vettem ugyan a felvett osztalékból ingatlant – többségében földeket –, de nem 900 millióért.

A polgármester-cégvezető nem lepődött meg azon, hogy a nyilvánosság erőteljesen érdeklődik a pénzügyei iránt. Ám ez olykor terhes is tud lenni – jegyezte meg.

– A közszereplés filmsztároknak való – mondta Mészáros –, egy polgármester nem erről álmodik. Vállalkozó vagyok 1991 óta, polgármesterként a második ciklusomat kezdtem. Mondhattam volna, hogy nem vállalom, és akkor nem kellene vagyonnyilatkozatot kitöltenem. De a szülőfalum sokat tett értem, én is szeretnék érte tenni. Sokszor leírnak rólam mindenfélét. Egy időben úgy gondoltam, jobb, ha nem reagálok, mert a sajtó a saját szája íze szerint formálja a mondandót. Azt írják le, amit gondolnak rólam. Akkor minek nyilatkozzak?

Felvetettük Mészáros Lőrincnek, hogy a helybeliek szerint nem lehet hozzá úgy bemenni, mint az elődeihez, be kell jelentkezni, olykor heteket kell várni, hogy fogadja őket. Ez azért van, felelte Mészáros, mert nem főállású polgármester. Gyalog azért nem járkál a faluban, mert sok a dolga. De azért ha valaki nagyon akar, bejuthat hozzá, nem él elefántcsonttoronyban. Noha társadalmi megbízatású polgármesterként nem tud annyi időt a hivatalban tölteni, hogy mindig ott találják. Hetente kétszer tart fogadóórát, aki bejelentkezik, annak nem mond nemet.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Körbejártunk a faluban, és azt tapasztaltuk, hogy sokan látták-hallották a tévében a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos hírt, de kevesen voltak hajlandók kommentálni. Egy helyütt arról kezdtek az utcabeliek vitázni, hogy az egymilliárd az százszor vagy ezerszer egymillió-e. Találkoztunk a Gemini együttes egykori basszusgitárosával, aki az egymilliárd hallatán azt mondta, ha neki ennyi pénze lenne, mindenkit megtáncoltatna Felcsúton.

De a politikáról szólva Sovány Sándor azt a tömör véleményt hangoztatta, hogy „élünk és meghalunk”. Tény, hogy bárhová lépünk a környéken, a Puskás Akadémiát is irányító helyi mágnás érdekeltségeibe botlunk. Az egyik felcsúti büfében a Mészáros pékségéből és hentesüzletéből származó kenyeret meg töpörtyűt tettek elénk. Az, hogy Mészárosnak az Orbán Viktorhoz való közelkerülése után kezdett felfelé ívelni a pályája, közkeletű vélekedés a Fejér megyei településen.

Egyesek szerint valaki más volt egykor a helyi születésű kormányfő kiszemeltje, de a vállalkozó nemet mondott, ez az oka annak, hogy majdhogynem koldusbotra jutott. Mészáros Lőrincnek viszont – akinek a szobájában kitüntetett helyen látható Orbán Viktor fotója – jól fialt a magas kapcsolat. A kiterjedt agrárérdekeltségekkel rendelkező Mészáros Lőrinc egyébként arra a kérdésünkre, hogy nem vágyja-e a polgármesterségnél magasabb posztot, határozott nemmel felelt. – Nem szeretnék országos politikus lenni – szögezte le. – Jól érzem magam Felcsúton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.