galéria megtekintése

„Ilyen gyomrosokba lehet beleszaladni, ha valaki a kormány bukását vizionálja”

19 komment


Kálmán T. Attila

A dunaújvárosi lesújtó eredmény után felbolydult a szocialista párt, aminek a tisztújításra is lehet hatása. Az elnökjelölteket kérdeztük a vereségről.

Nem igaz, hogy a helyiek nyakába varrtuk volna a választási eredményt, én is vállalom érte a felelősséget – válaszolta a dunaújvárosi időközi választás utóhatásait firtató kérdésünkre Tóbiás József MSZP-elnök, homályban hagyva, hogy ez milyen következményeket von maga után. Történt ugyanis, hogy a pártelnök az MSZP katasztrofális eredményét látva, még aznap este felhívta Pintér Attilát, a szocialisták városi elnökét, és lemondásra szólította fel.

 Tóbiás József pártelnök vállalja a felelősséget a hét végén elszenvedett vereségért
Tóbiás József pártelnök vállalja a felelősséget a hét végén elszenvedett vereségért
Földi D. Attila / Népszabadság

A városi elnök rögtön visszalőtt a pártelnökre, hogy ő magától is tudja a dolgát, és bizalmi szavazást kért maga ellen a helyi alapszervezetben. Valamint azt is elmondta a Népszabadságnak, hogy Tóbiás a vereség pillanatáig kiállt mellettük abban, hogy saját jelöltet indítsanak, ne a DK-s jelölt mögé álljanak be, ezért nem érti, most miért az ő fejét követelik.

 

A kampányban pedig segíthettek volna jobban a központból Pintér szerint, mert a felpumpált jelentőségű lokális szavazásra a DK és a Fidesz is nagy erőkkel vonult ki.

Szanyi Tibor EP-képviselő úgy látja, kár volt az országos politikusoknak helyi ügybe keveredniük
Szanyi Tibor EP-képviselő úgy látja, kár volt az országos politikusoknak helyi ügybe keveredniük
EP

Mivel a néhány utcát érintő időközi választás tétjét így megemelték, az MSZP dunaújvárosi leszereplése különös jelentőségűvé vált szűk három héttel a tisztújító kongresszus előtt. Ebből a nézőpontból a regnáló elnök jött ki rosszul a történetből, többen felhozták, Tóbiás gyengeségét mutatja, hogy egy városi elnökkel sem képes dűlőre jutni. Valamint hiába nyert a párt a vezetése alatt fontosabb időköziket Újpesten és Salgótarjánban, a kongresszus közelsége miatt a dunaújvárosi vereség jobban benne lesz a küldöttek fejében, amikor új elnököt választanak. „Az elnököt le lehet váltani” – összegezte egy MSZP-s azokat a véleményeket, amelyeket az utóbbi napokban hallott párttársaitól. Szerinte ez a kudarc megpecsételheti Tóbiás sorsát, akinek az újraválasztási esélyeire eddig sem fogadtak sokan.

Harangozó Tamás frakcióvezető- helyettes szerint ez az eredmény megmagyarázhatatlan
Harangozó Tamás frakcióvezető- helyettes szerint ez az eredmény megmagyarázhatatlan
Koncz György / Népszabadság

„Ez nem az a pillanat, amikor bárkinek triumfálnia kell” – ostorozta az elnökjelölt Molnár Gyula a DK-t is. A volt újbudai polgármester ennek megfelelően nem is lelkendezett azért, mert Tóbiás kapott egy pofont, azt viszont megjegyezte: „Be kell látni, hogy változásra van szükség a baloldalon.” A konkrét választás kapcsán pedig azt mondta, hogy egy akkora pártnak, mint az MSZP, egy ilyen „kicsi, kompakt körzetet könnyedén meg kellene oldania”, de az elhibázott kampány ­miatt nem nevezett meg felelősöket.

Molnár Gyula korábbi újbudai polgármester nem érti, miért nem sikerült a kampány
Molnár Gyula korábbi újbudai polgármester nem érti, miért nem sikerült a kampány
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egy másik elnökjelöltnek, Szanyi Tibornak konkrétabb véleménye van a kérdésről: „A döntés és az ebből eredő felelősség is helyi, leszámítva azt, ha valaki kívülről szól bele, mert akkor már sokfelé oszlik a felelősség.” Az EP-képviselő szerint nem tett jót a dunaújvárosi választásnak, hogy „jelen és volt miniszterelnök, pártelnökök és egyéb fontos (nem helyi) politikusok ezerrel verték a különböző tamtamokat”.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, aki a negyedik jelölt az MSZP elnöki posztjára, Molnárral és Szanyival egyetértésben úgy fogalmazott, le kell vonni a megfelelő konklúziókat, de egy kis helyi választásból nem lenne okos országos szintre következtetni. „A 8-9 százalékos eredmény megmagyarázhatatlan” – mondta Harangozó, aki szerint erre a DK lejárató kampánya sem lehet kifogás.

„Ezért kár egy-egy sikeres időközi megnyerése után az Orbán-kormány bukását vizionálni, mert ilyen gyomrosokba lehet beleszaladni. Tóbiás ezt most megtanulja” – adott utólag tanácsot az MSZP egyik parlamenti képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.