galéria megtekintése

Ellencsapdát állított Simicska Lajos

8 komment


M. László Ferenc

Még a saját cégével is kiszúrt a BKV, csak hogy távol tartsa Simicska Lajost egy zsíros fővárosi üzlettől. A milliárdos vállalkozó trükkel kerülné meg az elé állított akadályokat.

Pesti viccbe illő döntést hozott a BKV januárban: úgy alakította ki a reklámfelületeinek értékesítéséről szóló közbeszerzés szabályait, hogy azon nem tudott elindulni saját, 27 évvel ezelőtt alapított leányvállalata. A Peron Reklám Kft. februárban megtámadta az anyavállalat döntését, és azóta abszurditás abszurditást követ.

Hirdetések a metróban. Lejtmenet
Szabó Miklós / Népszabadság

Minden jel arra utal, hogy a közlekedési vállalat szeretné távol tartani Simicska Lajos érdekeltségeit a több milliárd forintos üzlettől. Mint arról beszámoltunk, az ezernyi jármű és tízezer négyzetméternyi óriásplakát reklámfelületének értékesítéséről szóló pályázatra két konzorcium jelentkezett. Az egyiket a piacvezető reklámcég, a JCDecaux Zrt., a másikat az egykori fideszes pártpénztárnok plakátcége, a Publimont Hirdetésszervező Kft. vezeti.

 

A tét nagy: ezen a tenderen dől el, hogy 2024-ig ki tehet ki reklámokat buszok, trolik, villamosok, metrók oldalára, a megállók melletti óriásplakátokra, illetve az este kivilágított szekrényekbe. Ráadásul a szerződés négy évvel meghosszabbítható, tehát a győztes akár 2028-ig számíthat garantált bevételre. Nem csak üzleti, politikai vonatkozása is lehet az ügynek: a választások előtt ismét nagy jelentősége lesz e reklámfelületeknek.

A tenderen szeretett volna önállóan elindulni a Peron is, ám több alkalmassági feltételnek nem felelt meg. Az indulását akadályozó szűkre szabott feltételeket kifogásolva a cég februárban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A KDB a ­22-es csapdáját idéző logikával utasította el a cég beadványát: mivel a Peron nem jelentkezett önállóan a tenderre, nincs joga beleszólni a folyamatba, azaz nem ügyfélképes. A bizottság nem konkrét paragrafusból, hanem a joggyakorlatból vezette le azt, hogy a Peront miért nem érte közvetlen érdeksérelem.

A Peron alkalmassága mostanáig nem okozott gondot a BKV-nak, hiszen az 1999-ben kötött, a felületeinek értékesítéséről szóló szerződésüket a vállalat többször meghosszabbította tender nélkül. Ezt az ellenzék szóvá is tette a Fővárosi Közgyűlésben, de a városvezetés rendre azzal védekezett, hogy a Peron megbízható partner, hiszen a BKV-nak a 25 százalékos részesedésén keresztül ráhatása van a cégre. Ám a leányvállalat mostanra kegyvesztett lett, ugyanis a BKV mellett a Publimont-nak is van tulajdoni hányada a társaságban. A januári közbeszerzés szigorú feltételei pedig arra utalnak, nem is a Peront, hanem Simicska cégét akarják kiszorítani a BKV-s üzletből.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A kiírás szerint az a pályázó is alkalmatlan, amelyik nem rendelkezik legalább négyszáz óriásplakáttal lehetőleg a metróállomások területén. A Publimont egyedül képtelen teljesíteni a kritériumot, ugyanis a ­BKV-s óriásplakátok értékesítésével a Peronon belül a cég harmadik tulajdonosa, a JCDecaux Zrt. foglalkozik. Ez a cég 2012 óta francia tulajdonban van, ám bírja a Fidesz bizalmát. A miniszterelnök korábbi tanácsadója, Tombor András 2005 és 2007 között a cég vezetője volt, és januárban azt nyilatkozta, nem kizárt, hogy visszatér.

Simicskáék rafinált megoldással próbálnak megfelelni a feltételeknek. Bevették a pályázatukba alvállalkozóként a Peront, amelynek a másik tulajdonosa, a JCDecaux révén megvan a négyszáz óriásplakátja. Ráadásul a Peron bíróságon támadta meg a KDB döntését, mondván, a döntőbizottság azzal egyáltalán nem foglalkozott, hogy jogsértő-e a kiírás, továbbá úgy vélik, a Peron már csak azért is ügyfélképes, mert a tenderen alvállalkozóként részt vesz.

A közlekedési vállalat nem sieti el az eredményhirdetést: 96 nap telt el, de még az sem derült ki, hogy a jelentkezők megfelelnek-e az alkalmassági kritériumoknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.