galéria megtekintése

A Fideszben csak néznek Veszprém után

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Kész Zoltán, a demokratikus baloldali pártok jelöltje nyerte a veszprémi időközi választást vasárnap. Kész tíz százalékkal verte meg fideszes ellenfelét, Némedi Lajost. Ezzel megtört a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Navracsics Tibor szerint a választóknak igazuk van, a Fidesznek új stratégia kell, de azt nem mondta meg, hogy milyen.

Veszprém mostantól nemcsak a királynék, hanem a józan ész városa. Bátran, félelem nélkül kimondta: elég volt – fogalmazott sajtótájékoztatóján a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán független jelölt, aki megnyerte az időközi országgyűlési választást.

Kész Zoltán a boldogság perceiben – eredménye ad gondolkodnivalót a baloldalnak és a kormányerőknek egyaránt
Kész Zoltán a boldogság perceiben – eredménye ad gondolkodnivalót a baloldalnak és a kormányerőknek egyaránt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint Kész Zoltán a voksok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

 

Bősze Ferenc (független) jelölt az érvényes szavazatok 2,75 százalékát szerezte meg, Horváth Lajos (független) a 0,68 százalékát, Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) a 0,4 százalékát, Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt) 0,38 százalékát, Karancsi Tibor (független) 0,34 százalékát, Papp András Pál (független) a 0,22 százalékát, Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14 százalékát, míg Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) a 0,08 százalékát.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes ország gyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért le kellett mondania mandátumáról. A kétharmad tétje a korábbi időközi választásokhoz képest erősebben megmozgatta a pártokat és a választókat is.

A részvétel ugyan elmarad a tavaly áprilisitól (akkor este hét óráig 64,2 százalékra emelkedett a részvételi arány), így is jóval többen voksoltak, mint általában az időköziken. A legutolsó adat este fél hatkor volt, eddig a választók 42,02 százaléka szavazott. Elsősorban a veszprémiek voltak aktívak. Kész Zoltán köszönetet mondott a különböző értékrendű pártoknak, civil szervezeteknek azért, hogy összefogtak a „felelősségre vonás nélküli állami bűnözés” ellen, a szabadság, a demokrácia érdekében.

A Fidesz egyedül nem tudja módosítani az alaptörvényt, személyi ügyekben egyeztetnie kell

A Fidesz és a KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztése azt jelenti, hogy a kormánypártok bizonyos kérdésekben valamelyik ellenzéki erővel, de legalább egy független képviselővel egyezkedni kényszerülnek. Számos döntéshez ugyanis az összes képviselő kétharmadára van szükség, ilyen az alaptörvény módosítása, a hadiállapot kihirdetése, a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerése, az Országgyűlés zárt ülésének elrendelése.

A kormánytöbbség mostantól egyes személyi kérdésekben sem dönthet egyedül. Így egyeztetés nélkül nem érdemes alkotmánybírót jelölni, s az ellenzék nélkül az Országos Bírósági Hivatal vezetőjét, a Kúria elnökét, a legfőbb ügyészt, az Állami Számvevőszék vezetőjét, az alapvető jogok biztosát és helyetteseit sem választhatják meg. A mostani parlamenti ciklusban azonban reálisan csak új alkotmánybírákkal kell számolni, mert 2018 előtt a testület két tagjának a mandátuma is lejár.

A kormányoldal a helyükre – az eddigi gyakorlattal szemben – már nem állíthat a saját tetszése szerint bárkit. A sarkalatos törvények elfogadásához és módosításához viszont csak a jelenlevő képviselők kétharmadának a voksára van szükség. (Lencsés Károly)

– Veszprém és környéke megmutatta Magyarországnak, hogy nem kell félni, a nép mindig erősebb a hatalomnál. Név szerint sorolta fel azt a 24 falvat, melyek lakói hozzájárultak a változáshoz. Veszprém és környéke sárga lapot adott a rablásnak, megmutatta a hatalom felelős kritikáját – hangoztatta Kész.

Hozzátette: átadjuk a stafétabotot Ajkának és Tapolcának, ahol áprilisban lesznek időközi országgyűlési választások. Független maradok, nem ülök be egyik frakcióba sem, elveimhez hű leszek – ígérte Kész Zoltán. Elmondta, hogy felhívta fideszes ellenfele, s gratulált neki. Némedi Lajos és Navracsics Tibor az együttműködését kérték Veszprém, valamint az ország érdekében.

Így magyarázza Kósa a veszprémi zakót

A jobboldali szavazóknak nem volt tétje a veszprémi választásnak - így kommentálta a voksolás eredményét Kósa Lajos.

– Ezért fogok dolgozni képviselőként – jelentette ki Kész. A demokratikus ellenzék vezetői együtt ünnepeltek Késszel Veszprémben. Az eredmény ismeretében a Fideszből Navracsics Tiboron kívül mindenki eltűnt. Ő azt mondta: a választóknak mindig igazuk van. Ez esetben ez azzal jár, hogy kétharmados többség hiányában a kormánypártok egymagukban nem módosíthatnak alkotmányt, és személyi kérdések sorában is kötve lesz a kezük.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a helyszínen azt hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy az MSZP képes sikeresen együttműködni a civilekkel a választók érdekében. Megköszönte, hogy az MSZP szimpatizánsai megértették a párt szándékait, s előtérbe helyezték a közös célt, az ország érdekeit. A szocialista párt nélkül nem jöhetett volna létre ez a változás, fogalmazott Tóbiás. Külön megköszönte Kész Zoltánnak, hogy nem kisajátítani akarta a közösen képviselt értékeket, hanem együttműködött.

Tóbiás gratulál Késznek
Tóbiás gratulál Késznek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Folytatni kell Tapolcán azt, ami Veszprémben elkezdődött – mondta Tóbiás. Varju László, a DK alelnöke szerint vasárnap a demokraták győztek, Magyarország nagyot nyert, s érnek a 2016-ra előrehozott választás feltételei. Az Együtt – A Korszakváltók Pártja szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén.

Szigetvári Viktor elnök közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából. Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány „ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság” – vélekedett. Liberális jelöltnek nevezte Kész Zoltán Bősze Anett, a Magyar Liberális Párt képviseletében Egy polgári értékrendű szabadságszerető ember a szavazóival lebontotta a kétharmadot. Józan eszű ellenzéki pártok és civilek fogtak össze.

„A választóknak igazuk van, ezek szerint új stratégiát kell kialakítania a Fidesznek” – nyilatkozta a Hír TV-nek Navracsics Tibor. A Fideszben nem gondolták – tette hozzá –, hogy megfordul az eredmény, és elveszíthetik a választást. Arra számítottak, hogy kisebb különbséggel, de nyernek. Az országos pártvezetés tagjai nem nyilatkoztak a veszprémi Fidesz-jelölt bukása után, fel sem vették a telefont.

Navracsics: A Fidesznek új stratégiát kell kialakítani
Navracsics szerint a Fidesznek új stratégiát kell kialakítani
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Viszont az egyik kormányközeli szereplő kérdésünkre, hogy meglepte-e a fideszeseket Némedi Lajos veresége, úgy válaszolt: nem nyertünk, de ez be volt kódolva, a kormány mögött a stabil parlamenti többség biztosított, Tapolcán pedig áprilisban győzni kell. Az mindenesetre már múlt pénteken különös volt, hogy a vezető fideszes politikusok egyike sem tudott munkatársunk érdeklődésére friss veszprémi mérésekről beszámolni.

A KDNP-s Rubovszky György azt mondta Kész Zoltán győzelme hallatán: „megdöbbentő”, hogy olyan képviselője lesz az MSZP-nek a parlamentben, aki korábban a blogján azt írta, nem hisz az általános választójogban sem, amíg a nem adózók szavazata egyezik az adózók szavazatával. „Nem értem, mi történt Veszprémben. De minden, amihez a kétharmadra szükség volt, már elkészült 2014-re” – mondta.

Kész Zoltán elhozza az új baloldalt? Szavazzon!

Török Gábor politológus a veszprémi időközi választást elemezve azt írta: Kész Zoltán sikere minden bizonnyal egy új baloldali szereplő, egy új párt megjelenését hozza magával. Ön mit gondol? Ha részt vesz a szavazásban, véleménye megjelenik a keddi Népszabadságban!

Ön szerint is lehet ilyen következménye a független jelölt sikerének?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.