galéria megtekintése

Elérte a becsület napját a jobbikos cukiság

16 komment


Czene Gábor

Beindulnak a náci, hungarista és más hasonszőrű szervezetek: két hétvégén is felvonulnak az úgynevezett becsület napja alkalmából. Templomi szentmise is lesz. A budai Várba meghirdetett demonstráció ellen tüntetést szervez az Antifasiszta Akció Budapest nevű csoport.

1945. február 11-én a budai Várba szorított német és magyar csapatok nagy veszteséget szenvedve megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A szélsőjobboldal számára ez a becsület – vagy kitörés – napja. Budapest hatalmas pusztítást szenvedett el az elhúzódó ostrom során. A szélsőjobbos megemlékezéseken azonban rendre elfeledkeznek említést tenni arról, hogy Adolf Hitler áldozta fel a magyar fővárost: a náci diktátor parancsolta meg, hogy Bécs védelmében bármi áron, az utolsó emberig harcolni kell a Vörös Hadsereg ellen.

Tavaly a rendőrség betiltotta a szélsőjobboldal megemlékezését
Tavaly a rendőrség betiltotta a szélsőjobboldal megemlékezését
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungarica Mozgalom és a Hungária Skins szervezésében jövő szombaton a budai Várban lévő Kapisztrán téren rendeznek hungarista (nyilas) „kegyeleti megemlékezést”. A rendőrség tudomásul vette a bejelentést. Az antifák idén is ellentüntetéssel tiltakoznak, az Antifasiszta Akció Budapest később teszi közzé a részleteket.

 

Más szélsőjobboldali szervezetek most szombaton Székesfehérváron, majd Kisbéren tartanak demonstrációt. A díszvendég egy SS-veterán lesz. A székesfehérvári esemény plakátján eredetileg a szervezők között a Jobbik, felszólalóként Novák Előd alelnök is feltűnt. Ma már sem a párt, sem az alelnök nevét nem találjuk a meghívón: Novák Előd lemondta a részvételt. Az Indexnek nyilatkozva utalt rá, hogy az SS-veterán felbukkanása miatt marad távol. „Meglepve láttam a programot” – mondta a portálnak.

Megjegyzendő: Novák Előd nem mindig volt ennyire távolságtartó. Csupán pár éve, 2013-ban történt, hogy a becsület napja alkalmából a szabolcsi Mérken jobbikosok részvételével koszorúzási ünnepséget tartottak egy SS-katona sírjánál. A náci-nyilas Kurucinfón fellelhető beszámoló szerint egy magát történésznek nevező férfi „hazafias tűzzel” azt harsogta, hogy véget kell vetni a „liberális, cionista hazugságoknak”. A Jobbik „legradikálisabb alelnökeként” bemutatott Novák Előd meghatódottan köszöntötte az egybegyűlteket, és kifejtette, hogy a trianoni emléknapok is kis közösségek szervezéseivel kezdődtek: kitartó munkával egyszer talán elérik, hogy a becsület napja is nemzeti emléknap legyen.

Antifasiszta tüntetők 2015 februárjában
Antifasiszta tüntetők 2015 februárjában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Csakhogy a Jobbik időközben elindult a politikai centrum felé, szélsőjobboldali rétegpártból szeretne néppárttá válni. Az árpádsávos szimbólumok kezdenek kikopni a jobbikos látványvilágból, Vona Gábor a múlt hétvégi évadnyitóján – ahol a pártelnök hídépítésről beszélt – a piros-fehér-zöld uralta a színpadképet.

A cukiságkampány elérte, legalábbis meglegyintette a becsület napját is. Árulkodó jel, hogy lapunknak küldött válaszában a Jobbik sajtóosztálya csak „elesett magyar hősöket” említett, a németek szóba sem kerültek. A különféle szélsőjobboldali megemlékezéseken, demonstrációkon való részvételre vonatkozóan nincs „központi ajánlás”. Mindenesetre a Jobbik vezetése és pártalapítványa a maga részéről csak az óbudai alapszervezet emléktúráját támogatja: Novák Előd is ezen az eseményen fog beszédet mondani.

Túlságosan azért ne andalodjunk el. A székesfehérvári rendezvény szervezői között továbbra is ott találjuk a Jobbikkal szövetséges Új Magyar Gárdát és „hatvannégy vármegyés” mozgalmat. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nemzetiszocialista vezetője társaságában mindkét szervezet képviselője felszólal az SS-veteránnal reklámozott összejövetelen.

Székesfehérvári szentmise

Templomi szentmise is része a székesfehérvári becsület napi programnak. Horváth Imre, a székesfehérvári Szent István-székesegyház plébánosa lapunknak megerősítette, hogy valóban lesz szentmise a budai Várban elesettek lelki üdvéért. A plébános nem emlékezett rá, hogy ki kérte a templomi szertartást, de hangsúlyozta: bárki bármit mond, a szentmisét a hősi halottakért tartják, semmi másért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.