galéria megtekintése

Eladják az SOS gyermekfalut

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 27. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Karsai József szerint nem a gyerekek érdekeiről, hanem a pénzről szól a döntés.

Annyi már biztosan kiderült, hogy nem az SOS Gyermekfalvakat alapító Hermann Gmeiner elveinek megfelelő gyermekfaluként akarják Battonyáról Orosházára áttelepíteni az ottani, mintegy 70 fős gyermekközösséget. Tegnap az orosházi képviselő-testület ülésén Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója elmondta: már 2013-ban meghozták azt a döntést, hogy bezárják a battonyai gyermekfalut. Idén márciusban nyertek egy pályázaton, a pénzből ingatlanokat tudnak vásárolni Orosházán, és más gyermekvédelmi programokat is beindítanak. Gosztonyi közölte: nem hozhatják nyilvánosságra az adományozó nevét – csak akkor, ha már megvásárolták az ingatlanokat. Ha pályázaton nyerték a pénzt, akkor miért nem lehet megnevezni azt, akitől a pénzt kapják, miért nem lehet megmondani, mennyi az a pénz, és miért lehet mindezt nyilvánosságra hozni akkor, ha már elköltötték? – mindezeket az ügyvezető igazgató nem indokolta.

„Normál ingatlanügyi tevékenység” – így jellemezte az alapítványi vezető a várható fejleményeket
„Normál ingatlanügyi tevékenység” – így jellemezte az alapítványi vezető a várható fejleményeket
Kiss Zoltán

Gosztonyi többször is hangsúlyozta: nem hagyják magára Battonyát, hanem egy 30-50 gyermek és családja számára szóló családmegerősítő programot terveznek ott. Ugyanakkor az ügyvezető egyértelműen kijelentette: el akarják adni az SOS Gyermekfalu ingatlanait, ami szerinte egy normál ingatlanügyi tevékenység.

 

A testületi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón hozzátette: akár kulturális központnak, akár idősek otthonának kiváló lenne. Karsai Józsefet, Battonya polgármesterét nem engedték be a sajtótájékoztatóra. Karsai a folyosón mondta el, hogy szerinte az ügylet nem a gyermekek érdekéről, hanem a pénzről szól. A battonyaiak tiltakoznak ellene, és az SOS Gyermekfalvak nemzetközi vezetőségéhez fordulnak. Az orosházi önkormányzat viszont egyhangúlag megszavazta, hogy befogadják a gyermekfalu lakóit.

Szerettük volna feloldani az ellentmondást: miként lehet, hogy az alapítványnál már 2013-ban döntöttek a battonyai gyermekfalu bezárásáról, amikor állításuk szerint még nem volt pénzük a költözésre, nem tudták, hová költözhetnek, mert erről csak most döntött az orosházi képviselő-testület? Úgy döntöttek, hogy nem tudták, mit csinálnak a szerintük 150 milliós ráfordítást igénylő battonyai gyermekfaluval, amelyhez még 2008-ban is új épületeket emeltek, 2012-ben pedig a Vaillant fűtéstechnikai cég ingyen felújította a fűtésrendszerét.

Többen felhívták a figyelmünket, hogy Gosztonyi Gábor 2012-től ügyvezetője az SOS magyarországi alapítványának. Korábban válságmenedzserként dolgozott, tönkrement cégek felszámolásában vett részt, gyermekvédelmi tapasztalata előzőleg nem volt. Andri Diána, az alapítvány kommunikációs és adománygyűjtési igazgatója kérdésünkre azt válaszolta: az SOS nemzetközi szervezet és a kuratórium tagjai döntöttek az ügyvezető személyéről, ők pedig alkalmasnak találták. Nemzetközi és magyar cégek felső vezetőjeként szerzett gyakorlata kiválóan hasznosítható egy professzionálisan működő civil szervezetben.

Megkérdeztük, igaz-e, amit hallottunk, hogy a szeged-csanádi egyházmegyével szorosan együttműködő ÁGOTA Alapítvány fogja megvásárolni a battonyai gyermekfalu ingatlanait, esetleg már az orosházi költözésre való pénzt is ettől az alapítványtól kapták, ezért nem akarják nyilvánosságra hozni. Andri Diána cáfolta, hogy lettek volna ilyen egyeztetések. Azt írta: nincs még döntés az ingatlan eladásáról, nincs rá vevő, hivatalosan még el sem kezdték hirdetni, de amennyiben az ÁGOTA Alapítvány meg kívánja venni, szívesen tárgyalnak róla.

Arra a kérdésünkre, hogy ez netán azért érné meg az ÁGOTA Alapítványnak, mert a leszakadó térségnek minősülő Battonyán kiemelkedően magas európai uniós támogatást lehet szerezni például a családvédelmi projektekre, gyermekvédelmi képzésekre, felnőttképzésekre, amelyeket egyházi főiskolák végeznek, Andri Diána azt válaszolta: tudomása szerint a megpályázható projektek számának szempontjából nincsen jelentős különbség Orosháza és Battonya között.

Az orosházi városháza folyosóján Karsai József azt mondta az újságíróknak: a battonyai gyerekek 20 százalékát hozzák el a városból, ami ellen ő és város lakói is elemi erővel tiltakoznak.

A battonyai iskola fenntartója, a katolikus egyház eddig nem adta nyilvános jelét, hogy ellenére volna a dolog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.