galéria megtekintése

Egyszerűbb a Klikre haragudni

Február harmadikán, amikor miskolci kezdeményezésre több településen tüntettek a pedagógusok, az ország második legnagyobb városában nem szerveztek demonstrációt.

Nagy szégyen, hogy a több mint négyszáz éves református oktatására olyannyira büszke Debrecenben a tanárok nem merik kinyitni a szájukat. Holott mindannyian tudják, hogy most nemcsak a saját bőrükről van szó, hanem a tanítványaik jövőjéről is – magyarázza nagy hévvel egy középiskolai tanár, majd dicséretre méltó önkritikával bevallja: ő sem meri a nevét adni a nyilatkozatához.

Debrecenből kevés tanár ment el a miskolci tüntetésre
Debrecenből kevés tanár ment el a miskolci tüntetésre
Veres Viktor / Népszabadság

Ezt annak kapcsán mondja, hogy február harmadikán – aznap, amikor miskolci kezdeményezésre több településen tüntettek a pedagógusok – az ország második legnagyobb városában nem szerveztek demonstrációt. Hajdú-Bihar megyéből – mint többen fogalmaznak – Hajdúszoboszló „mentette meg a debreceniek becsületét": hiszen a kis fürdővárosban utcára mentek a tiltakozók. Debrecenből több iskola csatlakozott ugyan az országos tiltakozáshoz, de megmozdulásra nem került sor.

 

– A kollégák meg vannak félemlítve, de ez nem most kezdődött – magyarázzák a tanárok. – Már a Klik létrejötte óta vannak riasztó jelek arra nézve, hogy a rendszer bünteti a különvéleményt. Szóval a debreceni helyzetet nem úgy kell elképzelni, hogy a tantestületeknek most direktben odaszóltak, hogy nem mehetnek tüntetni. Lehet, hogy ilyen is volt, de a debreceni tanárok már megtanulták a leckét. És a megfélemlített emberek a legjobb „diákok": mostanra már mindenki tudja, hogy a hatalom szempontjából mi a „helyes" és mi a „helytelen".

Igaz, „direkt" intézkedések azért mégis történtek Debrecenben: voltak olyanok, akiket „véletlenül" éppen akkor osztottak be február harmadikára helyettesíteni, amikor kiderült, hogy el szeretne menni a miskolci tüntetésre. Mások azt mondják: az intézményük igazgatója beszélte le őket a demonstráción való részvételről, mondván, hogy ne okozzanak fölösleges bajt az iskolájuknak.

Debrecenből kevés tanár ment el a miskolci tüntetésre
Debrecenből kevés tanár ment el a miskolci tüntetésre
Veres Viktor / Népszabadság

– A pedagógusok megosztottak: nagyon sokan egyetértenek a pedagógusok ezreinek követeléseivel, de azok, akik nem függenek a Kliktől, úgy érzik, rájuk ez az egész nem is vonatkozik – magyarázzák a helyiek.

Debreceni tanárokkal beszélgetve kiderül az is: a Fidesznek olyannyira sikerült a Klikre hárítani az oktatási rendszer problémáit, hogy az iskolákban sokan nem is a kormánypártokat okolják a tarthatatlan helyzet miatt, hanem a központot.

Úgy vélik, minden gondjuk a Klik működési zavaraiból fakad, s azt hiszik, hogy ha a szervezetet megújítják vagy lefejezik, akkor rendbe jönnek a dolgok. Ezt egy pedagógus ezzel a frappáns megjegyzéssel írta le: A még mindig fideszes érzelmű kollégáim nem a kormányban csalódtak, hanem a fenntartóban. Így oldják fel magukban azt az ellentmondást, hogy az oktatást éppen az az Orbán Viktor züllesztette le, akit ők tévedhetetlennek hisznek. Ez az oka annak, hogy Debrecenben csönd van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.