galéria megtekintése

Egy politikusnál a lopás belefér, a nemi erőszak már nem

Meglepte a harkányiakat, hogy Éva Ferenc, a város alpolgármestere kedden lemondott posztjáról. A képviselő-testületben ötödik ciklusát töltő Éva azt követően küldte el lemondó közleményét, hogy Harkány kormánypárti polgármestere, Baksai Tamás hétfőn felszólította, tisztázza érintettségét egy régi bűnügyben. A közleményben Éva Ferenc leírta, hogy 1973-ban súlyos testi sértésért és nemi erőszak kísérletéért két év börtönre ítélték. Éva Ferenc

korábban úszóedzőként dolgozott a Harkányi úszóklubnál.

Próbáltuk elérni az önkormányzatnál évtizedek óta vendégellenőrként dolgozó 60 esztendős Éva Ferencet és Baksai Tamást, ám egyikük sem kívánt nyilatkozni. Csütörtökön képviselő-testületi ülést tartanak, ott szó lesz az ügyről.

 

A négyezres Harkány utcáin megszólítottam két tucat helybélit, s mindannyian azt mondták, nem volt előzménye Éva Ferenc lemondásának. A harkányi képviselő-testület mind a hét tagja kormánypárti támogatással jutott be a grémiumba. Éva nem tagja a Fidesznek, de korábban az volt, és feltétlen híve a kormánynak. Az is megdöbbentette az általam kérdezett harkányiakat, hogy milyen bűncselekményért csukták le Éva Ferencet.

A fürdőjéről híres városban tudtak Éva Ferenc múltjáról
A fürdőjéről híres városban tudtak Éva Ferenc múltjáról
Löffler Péter

– Csendes, szelíd, segítőkész ember a Feri, el se hiszem, hogy verekedés meg nemi erőszak... – mondta egy harmincas férfi, aki az egyik kávézóban fagyit mért.

Éva Ferenc
Éva Ferenc

– Csak jót tudok róla mondani – ismételgette a Dráván húsz éve sétahajót működtető Fórizs Sándor, aki egykor szocialista képviselő volt.

Bédi István, a várost 1990-től 2006-ig irányító polgármester elmondta, hogy az 1998-as választáskor támadták már az elítélése miatt Éva Ferencet, de elfogadták, hogy letöltötte a büntetését, és bizonyított azóta, hogy rendes ember.

Arra, hogy most miért került elő a régi bűn, csak találgatásokat hallottam. A Fideszhez kötődő Bédi szerint a szocialistákat kell a háttérben sejteni. Látva, hogy Kiss ­László, az úszóválogatott edzője egy hasonló bűnügyért megbuktatható volt, el kezdtek kutatni a kormánypárti képviselők múltjában. Volt, aki azt feltételezte, hogy

a harkányi Fidesz-csoporton belüli, eddig nem látható ellentét miatt ásták elő a '73-as esetet.

Arra a kérdésre, hogy egy erőszakos bűncselekmény évtizedek után elnézhető-e annak, aki politikai pályára lép, a harkányiak még névtelenül sem akartak válaszolni. Ám többen megjegyezték, hogy mostantól jobb, ha az ilyen múltú ember kerüli a politikát.

– És a tolvajok? – kérdeztem.

– Jöhetnek – legyintett egy bolti eladó –, mást se hallunk, mint hogy a politikusok lopnak. Az belefér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.