galéria megtekintése

Egy év négy hónap börtön a halálos győri orális szexért

0 komment


Hajba Ferenc

Nemcsak szexuálpszichológiai, de következményeiben büntetőjogi és egészségügyi kérdéssé is vált egy ritka ügyben az orális szex. Gyanúsítottját – akit első fokon börtönre ítéltek – gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták.

A Győri Törvényszék pár nappal ezelőtt különleges büntetőügyben hirdetett ítéletet. A tavalyi év elején orális szex közben fulladt meg egy ittas asszony. Csaknem hatvanéves partnere nem vette észre párja fuldoklásárt, csupán az aktus követően figyelt fel arra, hogy társa nem ad életjelet. Megpróbálta újraéleszteni, s mentőt is hívott, de az asszony – a boncolás eredménye szerint – lassú fulladás következtében a helyszínen életét vesztette.

Fotó: Népszabadság/archív

A bíróságnak azt kellett megítélnie, hogy a konkrét esetben terheli-e büntetőjogi felelősség a férfit. Korábbi, hasonló ügyekben hozott jogi határozatokra a törvényszék nem hagyatkozhatott, ilyen ügyben ugyanis még nem született ítélet.

 

A rendőrség egyébként először közigazgatási eljárásban vizsgálódott, majd a boncolás után megfogalmazott szakértői vélemény alapján gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsította meg a férfit.

A törvényszék első fokon ebben a bűncselekményben mondta ki bűnösnek az elkövetőt, akit egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélt két évre felfüggesztve.

Az elítélt és védője azonban nem fogadta el a marasztaló ítéletet, azt akarják elérni, hogy másodfokon bűncselekmény hiányában mentsék fel a férfit. Érdekes lesz figyelemmel követni, mit tud kezdeni jogerősen a büntetőjog ezzel a szerencsére kivételesen ritka esettel.

Az bizonyítottnak tűnik, hogy az asszonyt nem erőszakolták meg, sőt, a párja szerint kifejezetten ő akarta az intim együttlétet. Kérdés, mennyire tette jelzés- és védekezésképtelenné a nőt az elfogyasztott alkohol. Arra is választ kell adni, észre kellett volna-e venni a férfinek, hogy partnere fuldoklik. Milyen magatartás életszerű egy intim kapcsolatban?

Döbbenetesen emelkedik a szájüregi rákos esetek száma

A jogi kérdések mellett, a tragédia ürügyén újra előkerült a szexuális szokások megítélése. Természetesen nem erkölcsi, hanem egészségügyi szempontból. (Igaz, már ennek a teljesen elterjedt és elfogadott szokásnak a különféle megnevezése is mutatja, hogy ki mit gondol róla.)

2011-ben a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS washingtoni éves kongresszusán az Ohiói Állami Egyetem kutatói megkongatták a vészharangot. Az origo.hu által is idézett megállapítások summázata: a legtöbb szájrák hátterében a humán papillomavírus (HPV) áll. Maura Gillison onkológus szerint az Egyesült Államokban 1874 és 2007 között 225 százalékkal nőtt a szájrákos megbetegedések száma. A kórban szenvedők többsége férfi.

Az egyik feltételezés szerint a dohányzás következtében kialakult szájüregi daganatok mellett tömegesen megjelent a HPV vírus által kiváltott szájrák is. A szájnyálkahártya orális szex során fertőződhet meg a papillomavírussal.

Magyarországon a szájüregi daganatok száma nagyjából az Ohiói Állami Egyetemen is vizsgált időszakban még az amerikainál is jelentősebb mértékben növekedett. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója egy győri előadásában – mely írásos formában is megjelent a Gondolat Kiadó Vinnivaló című füzetében – a következőképpen fogalmazott: „Magyarországon nyilvánvalóan foglalkozni kell a szájüregi tumorokkal, hiszen hazánkban az utolsó 25 évben a szájüregi halálozás megdöbbentő mértékben, 250 százalékkal nőtt. Ez pedig különösen felhívja a figyelmet a dohányzásra, az alkoholizmusra. Magyarország mindkettőben a világ élvonalába tartozik, és a kettő együttesen a rák kockázatát negyvenszeresére emeli. Ez kimondottan magas kockázati tényezőként értékelendő és azt jelzi, hogy nagyon sok teendő van a szájüregi tumorok területén. Főleg, ha hozzáteszem, hogy ugyancsak az intézet vizsgálatai során derült ki: a szájüregben, a gégében és a garatban a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus a tumorok 36-50 százalékban volt jelen, ami bizarr szexuális szokásokra is utal."

Hat partner már veszélyes lehet

 2013-ban aztán a világ egyik leghíresebb klinikája, az amerikai Johns Hopkins klinika Bloomberg Orvosi Karának onkológusa egy kutatás nyomán foglalkozott a témával, melyre a hazipatika.com oldal irányította a figyelmet. A vizsgálat eredményeit ismertető Gypsyamber D'Souza szerint házastársak vagy hosszú távú szexuális partner esetében nem magasabb a szájüregi HPV-fertőzések száma. A két évvel korábbi, általunk is idézett ohiói vizsgálat summázatát nem cáfolta, igaz, nem is igazolta, hogy akik életük során hat vagy annál több partnerrel szexeltek orálisan, azoknál nyolcszoros a kockázata a HPV-vírus jelenlétével magyarázható fej- és nyaktumorok kialakulásának.

A tudományos kutatások néha ellent mondanak egymásnak, ám a HPV fertőzést megelőző, Magyarországon is elérhető oltást az orvosok nagy többsége ajánlja, s nemcsak a szájüregi, hanem a nőgyógyászati rákok veszélye miatt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.