galéria megtekintése

Bedőlhet az egri kórház, válaszul elképesztő levelet küldtek

12 komment


Doros Judit, Eger

Ezerötszáz dolgozójának összesen mintegy félmilliárd forintot kellene kifizetnie az egri Markhot Ferenc Kórháznak, amiért jogsértően megvonták tőlük a cafeteriát. Öten pert indítottak, ők már megkapták a pénzt. A többiek követelése bedöntheti az intézményt.

Az egri Markhot Ferenc Kórház 2010 januárjában kötött megállapodást az érdekképviseletekkel a cafeteriajuttatásról, és – ellentétben a magyarországi kórházak nagy részével – egészen 2013. március végéig fizette is dolgozóinak azt. Az időközben az új, a fideszes megyei közgyűlés által kinevezett igazgató egyoldalúan úgy döntött, a továb­biakban már nem adják oda a dolgozóknak a korábban kialkudott juttatást.

 Székely Tamás, az MSZSZ alelnöke és Bajusz Krisztina Ilona ügyvéd a dolgozók januári fórumán. Fotó: Korsós Viktor

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) öt dolgozó nevében pert indított a nekik jogosan járó, nagyjából egyhavi bérüknek megfelelő összegért. A Kúria idén januárban kimondta: a dolgozóknak három évre visszamenőleg jár a cafeteria. A szakszervezet szerint nem csupán az öt dolgozónak, hanem

a kórház valamennyi alkalmazottjának, 1500 embernek jár a juttatás.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint azonban a Kúria ítélete nem minden dolgozóra vonatkozóan egyformán érvényes, s mivel közpénzek felhasználásáról van szó, minden egyes dolgozói igényt szükséges megvizsgálni. Erről – meglehetősen bonyolultan – így írtak közleményükben: rögzítették, hogy a három héten belül folytatódó egyeztetésig az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) törekszik minden egyes jogosult dolgozót a tárgyalóasztalhoz ültetni a teljes konszenzus érdekében, „a Mar­khot Ferenc Kórház pedig validálja az intézménynek küldött fizetési felszólításban megnevezett személyek jogosultságát".

Székely Tamás, az MSZSZ alelnöke elképesztőnek nevezte a fenntartó levelét, ez ugyanis azt sugallja, mint ha a szakszervezetek kötelessége lenne minden dolgozót meg­győzni arról, ne indítson pert a kórház ellen, fogadja el az egyezséget.

– Nem akarjuk bedönteni az egri kórházat, s nem szeretnénk működésképtelenné tenni. Ezért ajánlottuk fel a fenntartónak, s ezért írtuk meg Lázár Jánosnak és Orbán Viktornak is levélben, hogy ezt a pénzt állami segítséggel, több részletben fizessék ki a dolgozóknak – mondta Székely Tamás. Az alelnök szerint a nyertes per óta több százan léptek be a szakszervezetbe, s jogi képviselőjüknek eddig hétszázan adtak megbízást egy esetleges per elindítására.

– Azt szeretnénk, ha a kormány belátná, többet veszít a perekkel

és azok költségeivel, mint ha kifizeti a dolgozónak a nekik egyébként teljesen jogosan járó pénzt. Azért említem a kormányt és nem a ­ÁEEK-t, mert nem látjuk, hogy utóbbi rendelkezne olyan forrásokkal, amelyekből elő tud teremteni több száz millió forintot. A kórház biztosan nem tud, hisz nincsenek tartalé­kaik – mondta az alelnök.

Hozzátette:

májusig várnak, de akkor nem lesz más választásuk, mint elindítani a pereket.

Mivel 2013 márciusában kaptak utoljára cafeteriapénzt a dolgozók, követelésük három év múlva elévül. Ezért idén április elsején a hétszáz dolgozó nevében fizetési felszólítást küldött a szakszervezet a kórháznak, hogy a jogfolytonosságot fenntartsa. Ha az állam nem lép, egy hónap elteltével perelniük kell, másképp szintén elvesztik jogosultságukat a pénzre. Ez vonatkozik arra a nyolcszáz dolgozóra is, aki vagy szakszervezeten kívüli, vagy más érdekképviseletnek fizet tagdíjat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.