galéria megtekintése

Nem akarnak balhét a magyar egészségügyben, de az államtitkár szerint lesz

2 komment


Danó Anna

Kissé csonkoltan, de kompromisszumos megoldásként megmaradnak az egészségbiztosító feladatai, és várólistát vezetnek majd januártól a szakrendelőkben -  derült ki egyebek mellett a járóbeteg szakrendelők konferenciáján. Két szuperkórház helyéről még nincs megállapodás, Ónodi-Szűcs Zoltán szerint következő másfél évnek az egészségügy lesz legnagyobb csatamezője.

Az ütemmel nem, de az iránnyal elégedett – válaszolta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a járóbeteg-ellátók konferenciáján arra a kérdésre, hogy hogyan áll az államtitkár a hivatalba lépésekor meghirdetett öt pontjával.

Az eredeti tervek szerint már a nyár közepétől leválasztották volna a szociális feladatokat az egészségügyről, ám ez eddig még nem történt, de csak azért – mondta - mert „ezt a témát könnyű kiforgatni ellenzéki célokra". Itt stratégiát váltott a kormányzat, lassítják a folyamatot: előbb a szociális rendszerben meglévő ápoló otthonokból „hasítanak" ki négyezer ágyat, amelyen bemutatható az új, tervezett rendszer működése a gyakorlatban. S ha ezzel sikerül az aggályokat, félelmeket eloszlatni, megtörténhet az egészségügy és a szociális ellátások szétválasztása.

A politikus beszélt arról is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem tud arról, hogy 2018 utánra halasztódna a kancellária-rendszer bevezetése. Mint mondta: kedden az erről szóló tárca javaslat szerepelt a kormány stratégiai kabinetjének napirendjén, de a téma időhiány miatt más egyéb fontos ügyekkel együtt sorra sem került.

 

Az államtitkár elismerte: van vita arról, hogy megyei vagy nagyobb régióra szabják a kancellárok ellátásszervező területét, és arról is, milyen fölhatalmazást kapjanak az új szereplők a rendszerben, de lépést, a bevezetés határidejét eddig senki nem vitatta. Beszélt arról is, hogy ha nem sikerül a hatékony ellátásszervezéshez megfelelő jogosítványokat rendelni a kancellárokhoz, akkor az csak kudarccal, az ellátás színvonalának romlásával végződhet. A tervezet változásokra azért van szükség, hogy az egészségügyre jutó közpénzt oda jusson, ahol a legjobban hasznosul a beteg érdekében – mondta.

Ónodi-Szűcs Zoltán megjegyezte, a következő másfél évnek az egészségügy lesz legnagyobb csatamezője. (Azért ez nem lesz annyira egyszerű. Úgy tudjuk, a kormánypárti frakcióknak az az alapvető elvárásuk az egészségüggyel szemben, hogy ott ne legyen balhé.)

Egyelőre feszültségektől terhes a budapesti kórházfejlesztő-program megvalósítása. Ugyan a kormány „terven felül" biztosít a programra plusz 40 milliárdot, de az új szuperkórházak közül kettő helyéről nem sikerült még megállapodni.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az, hogy a Szent János Kórházl és a Kútvölgyi ilyen kiemelt intézménnyé válhat, már lekerült a napirendről. Ami biztos, az a Honvéd kórház, és az Egyesített Szent István Szent László kórház területén fölhúzandó épülettel kapcsolatos tervek megvalósítása.

A szakrendelők többségében rövidebb a várakozási idő, mint a kórházakban
A szakrendelők többségében rövidebb a várakozási idő, mint a kórházakban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az államtitkár eredeti tervei szerint már szeptembertől életbe kellett volna lépnie a kórházak működési feltételeit meghatározó szakmai minimum rendeletnek. Ám ezekről egyelőre annyi derült ki, hogy az Országos Tisztifőorvos Hivatala dolgozik rajta. Éppúgy mint az új népegészségügyi programon.

Kiderült: a szakmai programjának megvalósítását hátráltatta a kormányzati háttérintézmények körüli huzavona. Az OEP nagyjából megmarad, Egészségbiztosítási Alapot kezelő hivatalként, önálló jogi személyiséggel, költségvetéssel. Továbbra is feladata marad az ellátások finanszírozása, a szerződések megkötése, a gyógyszertámogatási rendszer működtetése. Az államtitkár megfogalmazása szerint: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal körül még zajlik a küzdelem.

A járóbeteg ellátók szakmai konferenciáján elhangzott az is, hogy hamarosan, 2017-től úgynevezett betegfogadási ( várólista) lista vezetésére köteleznék a szakrendelőket. A cél, hogy kiderüljön, milyen rendeléseken kell sokat várni és miért a betegeknek, hogy az ellátás javítása érdekében be tudjanak avatkozni a finanszírozási szabályok megigazításával, vagy többlet rendelési idő biztosításával.

Pénzt és időt kérnek a betegeiknek a szakrendelők

15 százalékos alapdíj-emelést, és nagyobb mozgásteret kér a kormányzattól az ellátható betegek számában a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség . Úgy vélik, most azért kell sokat várni egy-egy rendelésre, mert a háziorvosok sokszor csak beutalóért vagy receptért küldik hozzájuk a betegeket, miközben se elég orvos, se elég rendelési idő nincs ennyi páciens ellátására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.