galéria megtekintése

Gazdag egészségügyi menekült persze jöhet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 19. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Dubaji üzletemberekkel váltottuk egymást a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatójának, Rácz Jenőnek a szobájában. Az arab vendégek a magyarországi gyógyítási, kezelési lehetőségekről tájékozódtak. Elmondták, hogy saját országukba – annak klímája és az európaitól eltérő kultúrája miatt – jó pénzért is csak nehezen tudnak kiváló orvosokat szerződtetni tartósan.

Az európai gyógyítási hagyományok és szakértelem iránt azonban komoly érdeklődés mutatkozik az ottani betegek körében. Természetesen a nagyon gazdagok nem hozzánk akarnak jönni kezelésre, hanem az Egyesült Államok legnevesebb klinikáira, de van egy olyan réteg, amely bízik az európai, ezen belül a magyar egészségügyben.

Rácz Jenő úgy látja, több szakterületen is képes a magyar egészségügy olyan színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, amelyek felkelthetik a fizetőképes külföldi páciensek figyelmét.

Nemcsak az arab világból, hanem Európa fejletlenebb feléről is volnának érdeklődők a magyar kórházi szolgáltatások iránt, így aztán – bár Rácz Jenő hangsúlyozza: a magyar egészségügynek nem ez a küldetése – több, fizetőképes külföldi beteget is tudnának fogadni. Arra a kérdésünkre, hogy ezek a betegek nem szorítanák-e ki az ellátásból, vagy sorolnák hátrébb a magyarokat, a főigazgató határozott nemmel válaszolt. Sőt, tette hozzá, a gyógyításukból származó profitot a magyar betegek érdekében lehetne felhasználni.

 

Rácz Jenő szerint a hazai egészségipar és piac lehetőségeit, sikereit a legjobban a fogászati szolgáltatásokon lehet lemérni

A fogászati gyógyturizmus évente 50 milliárd forintot hoz Magyarországnak.

A külföldi utazási irodák úgy hirdetik a magyar szolgáltatásokat, hogy nálunk kéthetes családi üdülés keretében is olcsóbb a fogpótlás, a kezelés, mint ha ezt a páciensek Nyugat-Európában végeztetnék el.

– Magyarországnak három földrajzi térség kínál gyógyászati lehetőségeket – véli a szakember. Az egyik Európának az a része, ahol még alacsonyabb szintű a műszerezettség, az ellátás szakmai minősége, mint Magyarországon. Elsősorban Ukrajnáról és Szerbiáról van szó, fizetőképes kereslet ezekben az országokban is akad, s Magyarország közelsége is előnyt jelenthet.

A másik területet Nyugat-Európa fejlett országai alkotják, ahol bizonyos beavatkozások várólistái hosszúak.

A csípő- és térdízületműtéteket a magyar orvosok nemcsak kiváló szinten végzik, de az itteni gyógyvizek felhasználásával teljes rehabilitációs programot is tudunk kínálni a lábadozóknak.

A szemlencse-operációk iránt is érdeklődés mutatkozik, éppen a Veszprémben járt dubaji szakemberek fogalmazták meg ennek igényét.

Rácz Jenő arra is felhívta a figyelmet, ma már a jóléti államok biztosítói másképp gondolkodnak, mint régen: keresik betegeiknek a szakmailag kifogástalan, ám minél olcsóbb megoldásokat.

Rácz Jenő úgy látja, többszakterületen is képes a magyar egészségügy olyan színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, amelyek felkelthetik a fizetőképes külföldi páciensek figyelmét.
Rácz Jenő úgy látja, több szakterületen is képes a magyar egészségügy olyan színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, amelyek felkelthetik a fizetőképes külföldi páciensek figyelmét.
Veres Viktor

– Ha a magyar állami egészségügy nem nyitott ezekre az igényekre, akkor a magánszféra fogadja majd be a külföldi betegeket, ugyanúgy, mint a fogászatok esetében – vázolta fel a lehetséges jövőképet a főigazgató.

Arra a kérdésünkre, hogy a veszprémi kórházban próbálkoznak-e már hasonló kínálattal, először arra utalt,

jelenleg csak olyan fizetős beavatkozásokról lehet szó, amely nem részesül a közfinanszírozásból. Ilyen például a Veszprémben meghonosított, kövérség elleni gyomorszűkítő műtét, amely az anyagcserét is befolyásolja. Kiderült: akkora a külföldi és hazai igény erre az egyébként fizetős beavatkozásra, hogy mára várólista alakult ki.

A másik terület, melyet a veszprémiek a külföldieknek is kínálnak, az esztétikai és a plasztikai sebészet. A kórház orvosai elvégzik fő feladatukat, az onkológiához vagy más szakterülethez kapcsolódó plasztikai műtéteket, ám emellett képesek fogadni a kifejezetten esztétikai-szépészeti céllal őket felkereső pácienseket is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.