galéria megtekintése

Deutsch szerint le kellene mászni a hajkeféről, de ő van rajta

7 komment


Boda András

Stagnálást hozhat a csökkenésnek látszó emelés; bonyolult pályát járt be a paralimpikonok állami jutalmazásának ügye. Jókora zavart keltett ugyanis Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, aki elöljáróként beszélt arról,  hogy „személyes véleménye szerint” mennyit ér egy paralimpiai érem.

„Volt egy nagyon népszerűnek tűnő intézkedés a még sportminiszter Gyurcsány részéről, az, hogy az épek és a fogyatékosok olimpiai eredményességi jutalma ugyanannyi legyen. (...) Ez rossz megoldás. (...) Az az arány, amely a londoni olimpiai után érvényesült, tehát, hogy az épek száz százalékához képest a fogyatékosok jutalma hetven százalék volt, normális megközelítés" – ezt mondta Deutsch Tamás a Magyar Narancsnak adott interjúban. Kijelentése annyiban feltétlenül különösnek tetszett, hogy a Fidesz EP-képviselője jelenleg a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, mi több, vezető tisztségviselője, mióta a pénzügyi botrányok miatt lemondott az eddigi elöljáró, Gömöri Zsolt.

Nem indul az elnökségért
Nem indul az elnökségért
Teknős Miklós / Népszabadság

„Szégyen, elfogadhatatlan! Vezetőként miként nyilatkozhat arról, hogy kisebb jutalom is elég az általa képviselt versenyzőknek" – panaszolta egy parasportoló. Kunhalmi Ágnes, a MSZP budapesti elnöke lemondásra szólította fel, a valamikori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc pártjának közleményében pedig az állt: „A Demokratikus Koalíció gyalázatosnak tartja a Fidesz politikusának szavait, és tiltakozunk a készülő diszkrimináció ellen."

 

Miközben a tiltakozók száma egyre nőtt, kiderült, Deutsch valójában „nem bontotta ki az igazság minden részletét". Arról ugyanis nem beszélt – bírálói közül pedig sokan egyszerűen nem tudták –, hogy az Orbán-kormány már korábban, több lépcsőben csökkentette a paralimpián eredményes sportolók jutalmát. A 2012-es olimpián az egyéni számban elért aranyért járó jutalomnak csak mintegy 70 százalékát kapták az érintett paralimpikonok. Egy 2013-as rendelet pedig már 50 százalékra csökkentette a jutalmuk nagyságát meghatározó viszonyszámot.

Azóta az olimpiai egyéni arany 35 milliót, a paralimpiai egyéni elsőség pedig 17,5 milliót ér.

Deutsch a „félreértett" nyilatkozat miatt csütörtök késő délután sajtótájékoztatót tartott. Miután hosszasan méltatta saját sportvezetői tevékenységét, kritikával illette „tájékozatlan" és „felkészületlen" bírálóit. Mint fogalmazott, „sokan süninek néztek valamit, ami valójában hajkefe, le kellene róla mászni", hiszen valójában nem csökkentené, hanem húsz százalékkal emelné a jutalom összegét.

Arról viszont nem szólt, hogy az emelés lényegében stagnálás, hiszen ezzel csak visszatérne nagyságrendileg a 2012-es jutalmazási szinthez...

Lapunk kérdésére, hogy ha 2013-ban a Magyar Paralimpiai Bizottság egyetértésével csökkentették a jutalmat, akkor két év múltán miért emelnék, azt azt érvét osztotta meg munkatársunkkal az alelnök: „Ezt jobbnak tartom." Jelezte továbbá: nemcsak a jutalmat kellene emelni, hanem 32 millióról 70 millióra bővítené azt a keretet, amelyből a parasportolók Gerevich-ösztöndíjat igényelhetnek. Kérdésünkre, hogy minderről tárgyalt-e már a kormány illetékesével, azt felelte, sokat tárgyal, de mindez egyébként is csak „személyes véleménye, nem a bizottság álláspontja". Kíváncsiak voltunk arra is, véletlen-e, hogy paralimpikonok számára fontos bejelentéseit éppen néhány nappal az MPB tisztújítása előtt tette meg, s várható-e indulása az elnöki posztért. Leszögezte: „Nem leszek elnök, nem indulok."

Noha Deutsch javaslata heves vitákat váltott ki, volt, aki kifejezetten örült felvetésének. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, a szervezet paraúszó szakági bizottságának vezetője érdeklődésünkre azt mondta, helyes, hogy az alelnök előhozta a jutalmak ügyét, mert erről „már nagyon is ideje lenne higgadtan, indulatoktól mentesen" beszélni. A szakember leszögezte azt is: ő maga sem tartja igazságosnak, hogy a paralimipiai és az olimpiai arany után járó jutalom ugyanakkora legyen.

Úgy fogalmazott: mivel mindkét esetben élsportról van szó, a teljesítmény értékelésénél, jutalmazásánál kizárólag objektív szempontokat lehet figyelembe venni, szociális érveknek nincs helyük.

Így pedig – bár mindkét esetben sok munkára, kitartásra, lemondásra, küzdelemre, tehetségre van szükség –, a számításból azt sem lehet kihagyni, amíg például úszásban az olimpián 32-33 aranyérmet osztanak ki, addig a paralimpián 148-at.

Sós mindezek után kijelentette: egyetért azzal, hogy a paralamipiai arany után járó jutalom az ép győzteseknek járó összeg 70 százaléka legyen, a Gerevich-ösztöndíjakra elkülönített keret bővítéséhez pedig ragaszkodnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.