galéria megtekintése

A gyerekek miatt vállalják a magyar tortúrát is

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Egyre több, főként koszovói menekült próbál Nyugatra jutni a fővárosi Keleti pályaudvarról induló vonatokkal, amire folyamatos razziákkal reagál a rendőrség. Szigorúan ellenőrzött menekültvonatok, trükkök, álcák, széttört remények, mosolygós rendőrök: pillanatképek egy nemzetközi vasútállomás mindennapjaiból.

– Na, itt hoznak még egy csomó szerencsétlent! – mutat a közeledő menetre a MÁV-feliratú, sárga mellényt viselő férfi a Keleti pályaudvar 9-es vágánya mellett. – Sajnálom őket –mondja, aztán kilép a parkolóba, és olcsó cigarettára gyújt.

Jegyük egyébként biztosan van
Jegyük egyébként biztosan van
Szigetváry Zsolt / MTI

Közben a kettes sorba állított, rendőrökkel lazán körbevett emberek menete is kiér az épületből. Borostás, hátizsákos férfiak, riadt tekintetű asszonyok, anyjuk kezében alvó csecsemők, kíváncsian nézelődő öt-hat éves gyerekek követik szó nélkül a rendőröket. A parkolóban várakozó furgonoknál elbizonytalanodnak, de végül senki sem ellenkezik, amikor az egyik rendőr mosolyogva, kedvesen a kocsikba tessékeli őket. Nagy csattanással záródnak az ajtók, a kocsik kifordulnak a parkolóból, a rendőrök pedig máris indulnak vissza a peronokhoz.

 

– Ez ma a második csoport volt, legalább száz embert már elvittek, pedig még dél sincs! – mondja a vágányok melletti pizzéria fiatal eladója, aki épp azokra peronokra lát rá, amelyeken a Münchenbe induló vonatokra várnak az utasok. A pályaudvar sajátos életét jól ismerő nő úgy folytatja: – Hónapok óta rengeteg a menekült, de az utóbbi héten valami megváltozott. Mintha most a rendőrök is többen lennének.

A pályaudvaron dolgozók – vasutasok, újságárusok, büfések – beszámolóiból az derül ki, hogy tavaly ősz óta „özönlötték el a Keletit” a Nyugatra vágyó menekültek, főként koszovóiak. Többségük azt meséli, a rendőrség eddig is sokszor razziázott, „százszámra szedték le az induló vonatokról a menekülteket”, de az utóbbi napokban „még magasabb fokozatra kapcsoltak”. Többen is mondják, sokat elárul a változásról, hogy korábban a kilences vágányról indult a legkeresettebb „menekültjárat”, a Győrön, Bécsen, Salzburgon át Münchenbe tartó railjet, de már napokkal ezelőtt a nyolcasra tették át: azt a peront ugyanis le tudják zárni, így a rendőrök egyesével ellenőrizhetik az utasokat.

Az mindenesetre tény: péntek délelőtt is a nyolcas vágányról indul a 11 óra 10-es járat, a peront lezárják, a felsorakozott rendőrök pedig igazoltatnak szinte mindenkit. Pontosabban: mindenkit, aki kicsit is menekültnek tűnik. A „felismerésben” már rutinosnak tűnnek a kivezényelt rendőrök: a feltűnően nagy batyuval érkezők rögtön lebuknak, de kiszúrják azt a hátizsákos srácot is, aki – alighanem egyfajta álcaként – magyar újságot lobogtatva próbálja megúszni a kontrollt.

Egy jól öltözött család is fennakad: esetükben talán épp az keltett feltűnést, hogy túl kevés a csomagjuk, gyanús, ha két felnőtt, két gyerek egyetlen hátizsákkal indul külföldre. A lebukott menekülteket a peron elejére terelik. Többeket kérdeznénk, de – legalábbis kivétel nélkül ezt állítják – se németül, se angolul nem beszélnek. Csak azt ismétlik többen is: „Koszovó, Germany.”

– Jegyük egyébként biztosan van – jegyzi meg egy közelben álló, MÁV-egyenruhát viselő férfi, és a jól értesültek magabiztosságával osztja meg információit. – Jegy nélkül még akkor sem jutnának Győrig, ha a rendőröket kijátszanák. Mivel nem tudnak idegen nyelvet, meg félnek, hogy elkérik az útlevelüket, az itt seftelő pénzváltók már rájuk is szálltak. Jutalékért megveszik nekik a jegyet.

A pályaudvar lepusztult csomagmegőrzőjében egy „ottfelejtett” koszovói család vár a sorsára. A magát Selinként bemutató családfő feleségével és három gyerekével három napja került Magyarországra. A férfi, aki beszél egy kicsit németül, azt mondja, egy Pristinától húsz kilométerre lévő településről jöttek. Amikor arról kérdezzük, miként tették meg ezt az utat, csak legyint. Őket a reggeli müncheni vonatról szedték le, Németországba mentek volna.

Az igazoltató rendőrök már rutinosak: könnyedén kiszúrják a vonatra várakozók közül a koszovói menekülteket
Az igazoltató rendőrök már rutinosak: könnyedén kiszúrják a vonatra várakozók közül a koszovói menekülteket
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Selin mutogatva és néhány szóval próbálja elmagyarázni, nem ő számít, hanem a gyerekek, az ő jövőjük miatt vállalták a tortúrát. Hazamennek, vagy megpróbálnak továbbmenni? – kérdezzük. Selin megvonja a vállát, de tekintete nem bizonytalanságot, inkább elszántságot sugall. Tíz perccel a Németországba tartó vonat indulása előtt néhány rendőr még felszáll a szerelvényre. Nem sokkal később húsz menekülttel térnek vissza: ők majdnem kijátszották az ellenőrzést. A 11 óra 10-es végül időben elindul Nyugatra. Egy emberként bámul 49 férfi, nő és gyerek a nyolcas vágány melletti peronról a távolodó szerelvény után.

Szombaton is feltartóztattak 133 koszovóit

Százharminchárom, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök szombat délelőtt a fővárosban a Keleti pályaudvaron - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-t.

A kommunikációs szolgálat egy általános tájékoztatót is közzétett a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról. A Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést. A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott embereket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utazott be vagy amelyik legális jogcímet biztosított neki a tartózkodásra. Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.