galéria megtekintése

Százmilliós papból lenne szerény polgármester

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 12. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Szőgyén templomot épít, de már nem ő misézik benne. Balogh Tibor nagybajcsi plébános a vasárnapi szentmisén jelentette be, hogy lemond a papi hivatásáról. A harminchárom éves plébános családot szeretne alapítani pár év múlva, a reverendát pedig a polgármesteri civil ruhára cserélné föl. A kilencszázötven választópolgárt számláló, Győr melletti településen ugyanis ő az egyik nyilvántartásba vett polgármesterjelölt.

Szőgyén találkozom vele, az árok széléről nézi, ahogy festik a templom homlokzatát.

– Másnak építette – jegyzem meg.

– Az ember soha nem magának épít templomot – javít ki. – Egyetlen fájdalmam, hogy már soha nem misézhetek benne.

 

Balogh Tibor szerdán volt a megyés püspökségen, ahol közölték vele, a vasárnapi bejelentése után azonnali hatállyal felfüggesztik papi hivatásának gyakorlása alól.

– A püspökségről a győri bazilikába mentem, a Könnyező Szűz Máriához, az ő kegyképe előtt imádkoztam. Két óra múlva találkoztam Oross Imrével, a bácsai téesz egykori elnökével, aki azonnal fölajánlotta a lakását egy évre a „bácsai Rózsadombon”, rezsiért cserébe. Mi ez, ha nem a gondviselés?

Balogh Tibor volt plébános
Balogh Tibor volt plébános

A volt nagybajcsi plébános mindent a nulláról kezd. Azt mondja, még a reverendáját sem viszi magával. Továbbra is a keresztény erkölcsök szerint él, a Jóistent szolgálja, de úgy érzi: ehhez a szolgálathoz családi háttérre van szüksége.

– Egy éve döntöttem el, hogy a nőtlenség tilalma miatt lemondok a papi hivatásról – mondja. – Akkor sem volt kiválasztottam, aki miatt levetem a reverendát, és ma sincs.

Az érintett falvakban még az idősebb asszonyok is megértik a pap indokait.

– Családot szeretne, úgy tisztességes, ha kilép. Nem képmutató – jellemzi egy asszony a buszmegállóban.

– Az egyháznak kellene elgondolkodni azon, miért kötelező a cölibátus – elmélkedik egy férfi a faluház előtt. – Hogyan lehet hitelesen családról prédikálni a szószékről, ha a papnak semmi tapasztalata nincs a házaséletről?

– Emiatt van paphiány az egész világon – bólogat az ismerőse.

(A nemzetközi statisztikák szerint jelenleg 125 ezer olyan ember él a világon, aki a cölibátus miatt lépett ki a katolikus egyház kötelékéből.)

– Tibor atyából nem lenne jó politikus, mert nem magának, hanem másnak gyűjt – magyarázza egy férfi Szőgyén.

– Mint derült égből a villámcsapás, úgy ért bennünket a hír – sajnálkozik a nagybajcsi plébánia előtt a Szent György-szobor körüli park sárga és piros rózsáit gondozó asszony.

– Jó emberét veszti el az egyház, de a falu számára biztos nem vész kárba a tudása meg a lendülete – bizakodik.

Vámosszabadin is a nagybajcsi plébános szolgál. Azon a településen vihart kavart, hogy a menekülttábor afrikai lakóit külön köszöntötte a templomban. Vámosszabadin van egy csoport, mely szinte az életét tette fel arra, hogy elköltöztesse onnan a menekülttábort. A plébános viszont a megbékélés és a befogadás jegyében őket is szívesen látta a miséken, s a helyi hívők is megbékéltek velük. Egyáltalán nem jelent gondot, hogy a szertartás „béke veled” részénél kezet nyújtanak nekik.

Réti Csaba polgármester azt mondja: a faluban közkedvelt a plébános, népszerűek a havonta megtartott gitáros miséi. Most szombaton a halászok, horgászok és vadászok hagyományos szentmiséje lesz egy helyi nagygazdálkodó által a termőföldre állított Mária-szobornál.

– Remélem, ezt engedik neki megtartani – bizakodik a polgármester.

Nem engedték.

Tibor atya négy éve szolgál a környéken, ezalatt százmillió forintot hozott a településeknek. Azt mondja: bárki legyen is az utóda, mindenben segíteni fogja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.