galéria megtekintése

Gyurcsány söre és Vona meglepetése

4 komment

Hírösszefoglalónk

Vona meglepetésre számít, Orbán bizakodó, Schiffer is optimista,  Gyurcsány sörben fogadott, Semjén a bölcsességben bízik, Bajnai is győzne. Lázár és Mesterházy gyerekeivel szavazott, Schiffer az unokaöccseivel, Orbán a feleségével, Kósa a lányával, Semjén az édesanyjával ment voksolni.

Gyurcsány sörben fogadott 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 68 százalék feletti részvételre számít a vasárnapi országgyűlési képviselőválasztáson. A volt miniszterelnök erről azok után beszélt újságíróknak vasárnap, az Áldás Utcai Általános Iskola előtt, hogy feleségével, Dobrev Klárával együtt nem sokkal fél 12 után leadta szavazatát. Molnár Csabával, a DK politikusával reggel egy pohár sörben fogadtak erre - mondta. Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte: álláspontjuk szerint a magas részvétel inkább a "kormányváltóknak", az alacsony pedig a kormánynak kedvez. Hozzáfűzte: az eddigi adatokból átlagos részvételre lehet következtetni. A volt kormányfő azt mondta: este a New Orleans Pubban várják az eredményeket, majd átmennek az MSZP Jókai utcai székházába, és ott értékelik a választást.

 
Földi Imre / Fotó

Mesterházy nem nyilatkozott

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában voksolt. Mesterházy Attila fél tizenkettő előtt érkezett az általános iskolához feleségével és két gyermekével. Az MSZP elnöke voksolás után gyermekeinek megmutatta az iskolát, ahol diákéveit töltötte, majd távozott. Újságíróknak nem nyilatkozott.

Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP országos választmányi elnöke a szegedi Balaton utcai iskolában kialakított szavazókörben adta le szavazatát. Erdő Péter bíboros Budapesten, az 1-es választókerület 3-as számú szavazókörében vette fel a szavazólapot. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere lánya, Kósa Anna társaságában vette át a szavazólapot a Szoboszlói Úti Általános Iskolában kialakított 53-as számú szavazókörben. 

Vona meglepetésre készül

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és felesége, Dúró Dóra, a párt szóvivője gyermekükkel érkeztek szavazni a Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben. Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje feleségével és fiával Gyöngyösön voksolt, a Pátzay János Zeneiskolában kialakított 6-os szavazókörben. Vona a szavazást követően úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem kívánja megtippelni a választás eredményét, de az biztos, hogy "meglepetést fognak okozni". A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kijelentette: tisztességes kampányt folytattak, nem szálltak be a sárdobálásba, hanem a programjukat igyekeztek minél több embernek bemutatni. Vona Gábor közölte: a Jobbik kormányra készül. Ha ez nem sikerül, akkor ellenzékben lesznek, nem kötnek koalíciót sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel. A pártelnök elmondta azt is, hogy azért jelentkezett át Gyöngyösre szavazni, mert szombaton részt vett egy városi fesztiválon. Hozzátette: kíváncsi arra is, hogyan hat a szavazásra a kampánycsend eltörlése. A nap folyamán Budapestre utazik, majd este visszatér választókerületébe, "remélhetőleg ünnepelni" - fogalmazott.

Balogh László / Reuters

Az egyetemes magyarság ünnepe

– Az a nemzeti érdek, hogy minél többen menjenek el szavazni - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki vasárnap nem sokkal 10 óra után adta le voksát a főváros II. kerületében. Ez a mostani választás az egyetemes magyarság ünnepe, hiszen először fordul elő Trianon óta, hogy minden magyar, bárhol él a világban, leadhatja szavazatát a magyar Országgyűlésre - fogalmazott Semjén Zsolt, aki feleségével és édesanyjával érkezett a voksolásra. A KDNP elnöke kiemelte: a következő parlament az egyetemes magyarság Országgyűlése lesz, minden magyar politikai akarata megtestesül benne. Hozzátette: fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert annál nagyobb felhatalmazása és ereje van a megválasztandó parlamentnek, majd az általa megválasztott kormánynak. A külhoni magyarok által küldött érvénytelen szavazatokról magyarázatul azt mondta: ők először voksolnak, és alkotmányos megfontolásokból kétségkívül elég bonyolult a levélben való szavazás - ismerte el. Semjén Zsolt szerint ugyanakkor ez szükséges ahhoz, hogy száz százalékig garantáltan ne lehessenek visszaélések. A választás tisztasága és alkotmányos rendje pedig mindennél fontosabb - rögzítette.

Semjén bölcsessége

Semjén Zsolt biztos abban, hogy a következő választásnál még többen fognak regisztrálni és szavazni, és választásról választásra egyre kevesebb lesz a rontott szavazat. Kitért arra is: minél több határon túli magyar szavaz, annál inkább nyilvánvaló bármilyen színezetű kormány számára, hogy nem hagyható figyelmen kívül az akaratuk. Arra a kérdésre, hogy mire számít este, úgy válaszolt: jó eredményre, "a magyar nép bölcs", és pontosan tudja mérlegelni a tetteit.

Lázárnak a gyereke segített

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyancsak gyermekeivel és feleségével ment szavazni a hódmezővásárhelyi Nagy Sándor utcában, a Nemzetközi kerámia központban kialakított szavazókörbe. Az MTI fotóján látható, hogy a gyereke "segít" a politikusnak, hogy betaláljon az urnába. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Veszprém megye 01-es választási körzet országgyűlési képviselő-jelöltje pedig felesége és kislánya társaságában húzta be az x-et a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Áderék összeöltöztek

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben szavaztak. Az MTI fotója alapján összeöltöztek, Áder kék nyakkendőben, felesége pedig kék sálban ment voksolni.

Bajnnai korán kelt

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője Budapesten, a Virányos Általános Iskolában kialakított szavazókörben voksolt, majd azt nyilatkozta, sorsdöntőnek tartja az országgyűlési választást Magyarország szempontjából. Szerinte akkor lehet kormányváltás, ha elég magas lesz a részvételi arány. Az ellenzéki politikus reggel 6 óra után néhány perccel másodikként érkezett a lakóhelye szerinti budai szavazókörbe, ám miután megkapta a szavazólapokat, elsőként dobta be a borítékot az urnába. Ezután a szavazókörtől a jogszabályoknak megfelelő távolságban nyilatkozott újságíróknak. Azt mondta, a választás tétje az, hogy Ukrajna felé sodródik az ország vagy elindul egy rögös úton Ausztria felé.

Máthé Zoltán / MTI

Aljas rendszer

Bajnai Gordon szerint tisztességtelen és aljas a választási rendszer - amely olyan, mintha a Fidesz 100 méteres síkfutásban, a "kormányváltó erők" pedig 400 gáton indulnának -, ennek ellenére lát esélyt a változásra. "Győzelmet várok" - mondta. Az Együtt-PM szövetség vezetője megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, amely szerint aki nem a kormányváltókra szavaz vagy aki nem megy el szavazni, az Orbán Viktor maradására szavaz.

Orbán reménykedik

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben. A kormányfő a voksolás után újságíróknak azt mondta, azért szeretne magas részvételt, mert az erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé, hiszen "nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség". "Abban reménykedem, hogy nagyon sokan fognak elmenni, és így akármilyen kormány is alakul, az nagy népi háttérrel és támogatással kezdheti meg a munkáját" - fogalmazott Orbán Viktor, aki feleségével, Lévai Anikóval együtt szavazott a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Nem sikerült betuszkolni a szavazólapokat

Orbán Viktornak nem ment elsőre a szavazás, mivel egyszerre próbálta betuszkolni a saját, illetve felesége szavazólapját az urnába, majd - kissé zavarodott mosollyal - konstatálta, hogy ez így nem fog menni, végül kénytelen volt egyesével bedobni a két lapot. Mindezt a Facebookon közzétett videón is megörökítették, amin az is látható, hogy amikor Lévai Anikó kijön a fülkéből, az urna mögött várakozó miniszterelnök rámutat a doboz nyílására, ha esetleg felesége nem találna bele magától.

Szabó Bernadett / Reuters

Schiffer is optimista

- Ha van erős LMP, akkor nem lesz kétharmad az Országgyűlésben, akkor "meg lehet állítani Orbán Viktor önkényuralmi törekvéseit" – mondta vasárnap újságíróknak a párt társelnöke, miután Budapesten leadta szavazatát. Schiffer András, aki két unokaöccsével érkezett voksolni, a Fővám térnél szavazott.

Fodor: A Jobbik a demokrácia és az EU ellen van

Leadta szavazatát Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke vasárnap délután Gyöngyösön, az egyik Jeruzsálem úti szavazókörben, ahová édesanyjával együtt érkezett. Az ellenzéki politikus voksolása után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a részvételi arány kora délutánig elmaradt a négy évvel ezelőttitől, "ami semmiképpen sem jó". Azt mondta, mindig a magas a részvételi aránynak örül, "mert akkor kérhetik az emberek igazán számon, "hogy mi történik ebben az országban".

Fodor Gábor kijelentette: fontos, hogy egy olyan városban, megyében, ahol a szélsőséges politikai irányzatok megerősödtek az elmúlt években, "sok józan ember szavazzon a demokratikus pártok mellett, az antidemokratikus erők ellenében". Az MLP elnöke azt mondta "a Jobbik világossá tette, hogy a demokrácia és az Európai Unió ellen van". "A magyar liberalizmus történetében komoly fordulópont lesz ez a választás: az elmúlt négy évben nem volt liberális párt a magyar parlamentben, most pedig lesz" - jelentette ki Fodor Gábor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.