galéria megtekintése

Csak azért is megmutatja, hogy egy gazda nem bukhat a politika miatt

15 komment


Hajba Ferenc

Nem végezte el az aranykalászos tanfolyamot, mert az megalázó lett volna – jelenti ki a 18 éve Magyarországon gazdálkodó skót Andrew Hunter. Így aztán licitálni sem tudott volna arra az állami földre, amelynek terméséből többek között 400 tehenet, 900 növendéket tart Ikrényben. Igaz, nem is akart.

Miért nem lett aranykalászos gazda? – kérdezem Andrew Huntertől, az általa alapított Inícia Zrt. tulajdonosától.

– Belenéztem egy ilyen tanfolyamba. Azt magyarázták a résztvevőknek, hogy ez itt a borjú, ez meg itt a tehén. Többszörös agrármérnöki végzettséggel csak nem állok be ebbe a sorba.

– Mert megalázó?

 

– Igen, jórészt megalázó, másrészt nem pótol semmiféle tudást.

Andrew Hunter 18 éve él Győrben, ma már tökéletesen beszél magyarul. Mégsem folyamodott magyar állampolgárságért. „Én úgy képzelem el az uniót, hogy az abban élők nemzeti hovatartozás nélkül szabadon mozoghatnak és vállalkozhatnak. Sok magyar embert segítettem angliai, skóciai munkához, de egyiküktől sem követelték meg az állampolgárságot ahhoz, hogy vállalkozni tudjanak."

Andrew Hunter tehát nem is vehetett volna részt azokon a földárveréseken, amelyeken minap az általa használt állami földeket értékesítették. Ezzel végképp nehéz helyzetbe került, holott már eddig is háborúban állt a környékbeli gazdákkal és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel.

Andrew Hunter cége ugyanis mintegy ezer hektáron gazdálkodik, a terület felét magánszemélyektől bérli, 500 hektárt pedig a magyar államtól. Ez utóbbira úgynevezett elő-haszonbérleti szerződés alapján formál jogot, ám ez az NFA szerint már nincs érvényben, miután néhány éve az állami földpályázaton ikrényi gazdáknak adták oda a szóban forgó területek bérleti jogát.

Andrew Hunter megalázónak tartotta volna, hogy elvégezze az aranykalászos gazda tanfolyamot
Földi Imre / Népszabadság

Hunter és cége azóta háborúban áll az NFA-val és az új bérlőkkel is. A földeket nem adta vissza, sőt birtokvédelmet kért és kapott az illetékes jegyzőtől. Csapó-Molnár Violetta jegyző tájékoztatása szerint az Inícia Zrt. 2014-ben birtokvédelmi kérelmet adott be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel szemben, és a döntése értelmében az Inícia birtokvédelemre jogosult a peres ügy lezárásáig. Merthogy folyik egy per az állami földek bérleti jogáról, amelyben viszont a bíróság első fokon az ikrényi gazdáknak adott igazat.

Az ­Inícia fellebbezett. Ha az Inícia veszít – amire minden esélye megvan –, Hunternek le kell építenie a gazdaságot, az állatok felét kénytelen lesz eladni. Ezt csak akkor előzhette volna meg a skót gazda, ha elindul a nemrég megtartott földárverésen, és megpróbálja megszerezni az általa használt állami földek tulajdonjogát. Ám ezt aranykalászos gazda végzettség nélkül meg sem próbálhatta. De egyébként sem akart licitálni. Azt mondja, amíg nem tisztázott a földek évtizedekre szóló bérleti joga, óriási kockázat tulajdonjogot vásárolni.

– A cégem piacképesen dolgozik, rendesen adózik, ám ez itt Magyarországon a jelek szerint nem elég egy vállalkozáshoz. Mégsem megyek vissza Skóciába. Ha kell, leépítem az állatállományt, és valószínűleg el kell bocsátanom embereket is, de megmutatom, hogy egy önálló, független gazdálkodó nem bukhat bele a politikába. Már csak azért sem, mert ez a jelenlegi hatalmi formáció sem tarthat örökké – mondja Hunter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.