galéria megtekintése

Csak a Fideszt nem érdekelte a Városliget

16 komment


Hargitai Miklós

Rendkívüli ülést tartott pénteken a parlament Fenntartható fejlődési bizottsága a Városliget ügyében – pontosabban csak tartott volna, mivel az összes ellenzéki tag jelen volt, ám egyetlen kormánypárti képviselő sem jött el. Az emiatt informálissá minősült, mégis szokatlanul tartalmas eszmecsere konklúziója, hogy vannak még jogi lehetőségek a városi környezetpusztítás megakadályozására. Miközben a kormányoldal bojkottálta a vitát, a Liget miniszteri biztosa szemrebbenés nélkül nyilatkozta, hogy  "az ellentábor eddig nemigen élt a konzultáció lehetőségével".

Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke a hivatalos ülés berekesztése után először is elnézést kért, amiért maga is sokáig helyi ügyként kezelte a Városliget kérdését, és megköszönte, hogy a civilek elvégezték, amire a politika nem volt képes, azaz országos figyelmet irányítottak a problémára. Mint mondta, a Budapesten immár ezres nagyságrendben tervezett fakivágások – olyan fákat is érintve, amelyek „látták a magyar történelem elmúlt évszázadának nagy pillanatait" – önmagukban is súlyosan sértik az egészséges környezethez való,  alkotmányban garantált jogot, de vidéken sem jobb a helyzet, a vidéki zöldterületeket is hajlamos építési telekként kezelni a kormánytöbbség. Sallai szerint a Városliget az Orbán-kormány Zengő-ügye lesz (visszautalva a Gyurcsány-kabinet és a civil zöldek viszonyát beárnyékoló zengői lokátorépítési próbálkozásra). Úgy fogalmazott: most már világosan látszik, hogy nem csak a fák, hanem a fákat óvó ligetvédők is védelemre szorulnak. Hangsúlyozta: a politika részéről az egyoldalú tájékoztatás, a politikai diktátumok ismertetése nem minősül egyeztetésnek, márpedig a magyar jogba is átültetett Aarhusi Egyezmény szerint jelentős környezeti hatású kérdésekben kikerülhetetlen az érdemi társadalmi konzultáció, amelyben bemutatják az egyes alternatívákat, és az embereket bevonják a döntések előkészítésébe.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország vezetője úgy fogalmazott: a Városliget jelenleg egy lepusztult park, a zöldterület megújításra szorul. Ebben mindenki egyetért, mint ahogy a kulturális fejlesztések szükségességében is. Az egyik lehetőség egy felújított közpark, amelynek az elsődleges célja a rekreáció, a másik opció egy múzeumi és vigalmi negyed. A két változat között áthidalhatatlan ellentét mutatkozik, eltérő felhasználói szokásokat és parkhasználókat feltételeznek. Budapest lakosságának döntő hányada azt a koncepciót képviseli, hogy maradjon közpark a Városliget, mint ahogyan a szakmai szereplők túlnyomó többsége is. Itt az ideje, hogy elinduljon a valós társadalmi egyeztetés erről a koncepcionális különbségről – hangsúlyozta.

 
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

- Folyamatosan jönnek hozzánk a jelzések zöldterület-pusztításokról, legújabban például arról, hogy az Etele úton 130 fa kivágását tervezik 170 parkolóhely érdekében – jelentette be Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Szerinte Budapesten rendkívül alacsony a közcélú zöldterület, az összes nyugat-európai nagyvárosban lényegesen magasabb ez az érték: a VII. kerületben csupán egy négyzetméter jut egy lakosra, miközben a vonatkozó nemzetközi ajánlás 21 négyzetméter lenne. Lukács emlékeztetett rá: az egész Liget-probléma eredője, hogy kormányzati hivatalok költöznének a várnegyedbe, ami a Várat is tönkreteszi, kulturális-turisztikai negyedből hivatalnoknegyedé változtatja. - Ezt az emberek 77 százaléka ellenzi, és csupán elenyésző kisebbség támogatja – tette hozzá, azt is rögzítve: a Levegő Munkacsoport és EMLA környezeti jogi egyesület készített egy törvényjavaslatot a közterületi növényzet védelméről, amit az ombudsman a saját kiegészítéseivel nemrég az országgyűlés elé is terjesztett.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

 Az MSZP-s Heringes Anita a bizottsági ülést bojkottáló fideszeseket ostorozta; azt mondta, nem tud mit kezdeni azzal a képviselői hozzáállással, ha valakinek fontosabb a foci meg a nyaralás, mint a százezrek életét közvetlenül befolyásoló környezeti konfliktus megoldása. - Próbáljuk meg talán az EB után, hívjuk össze még egyszer az ülést – javasolta.

A jobbikos Kepli Lajos szintén úgy látta: nem zuglói, nem budapesti, és nem is csak zöld ügyről van szó. - Az állam minden döntést magához von, minden területen uralni akarja a polgárok életét, csak a kormány mögött álló gazdasági érdekcsoport érdeke számít. Egyre látványosabb, hogy a környezetvédelem a kormányzati tervek megvalósításának útjában áll, ez az állapot hozta létre a teljes ellenzéki összefogást – szögezte le, hozzátéve: nemzeti érdek, hogy ne hagyjuk elpusztítani a fákat és a demokráciát. Párttársa, Hegedűs Lórántné úgy érvelt: zöldhasúak, azaz dollárok helyett zöld fákat szeretnének látni. Arra utalt ezzel, hogy tudomásuk szerint a Vajdahunyad-vár kiürítésének szándéka mögött egy újabb Vajna-kaszinó terve áll. Azt is kiemelte: 2015 óta évente tízmilliárdokat biztosít a költségvetés a Városliget-projektre, ám ebből a Ligetben még egyetlen forint elköltése sem látszik, a pénzek felhasználása átláthatatlan.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A zuglói polgármester, Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) szerint éppen az ügy súlyát mutatja, hogy a fideszesek nincsenek jelen: a súlytalan témákra mindig eljönnek, most viszont nincsenek érveik, ők sem tudnák megvédeni a beruházást és a kormányzat hozzáállását.

- A  Városliget sorsáról igenis volt egyeztetés és párbeszéd. A zuglói képviselő-testület Papcsák Ferenc vezetésével 2012-ben egyhangú építési szabályzatot fogadott el, amely szerint a Liget nem beépíthető: nemhogy új múzeumokat, de egy kutyaólat sem lehetne oda építeni. Szintén egyhangúan fogadta el az előző fővárosi közgyűlés Tarlós István főpolgármester javaslatára a Budapest 2030 stratégiát, amelynek alapján minden fejlesztési forrást a rozsdaövezetekben kell felhasználni, a meglévő zöldterületet meg kell védeni, a turisztikai fejlesztéseket pedig szét kell szórnia főváros területén. A Városligetben profiltisztításra, a közparki jelleg megerősítésére van szükség. Ezek a legitim döntések és dokumentumok. A Városliget-törvényt, amely mindezt zárójelbe teszi, ugyanaz a Papcsák Ferenc nyújtotta be. Nyilvánvaló, hogy ad hoc politikai szándék írta felül a demokratikus döntéseket – állította, megerősítve, hogy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a Városliget-törvény hatályon kívül helyezése érdekében.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Csák Gergely a Ligetvédők nevében egy kanadai indiánfőnököt idézett, aki Budapesten egy kiállítás megnyitóján a fővárosról azt mondta: gyönyörűek a nők, kicsik a fák.

- Most sok száz fát ki fognak vágni, 300 ezer tonna betont a Városligetbe fognak önteni, eddig is csak 100-200-300 civil ellenállásán múlt, hogy még nem tették meg

– hangoztatta. Csák arra kérte a jelenlévőket: védje mindenki a saját testével a fákat. - Ha a Fidesz nem döbben rá, hogy politikai kockázatot vállal a budapestiek természetes környezetének lerombolásával, akkor ez az értelmetlen beruházás meg fog valósulni – jósolta.

A Fővárosi Közgyűlésben az LMP-t képviselő Csárdi Antal azt húzta alá: nem szabad elhinni, hogy nincs alternatíva.

Párhuzamos valóság

Heteken belül kialakítják a Városliget megújításával kapcsolatos Zöld liget fórumsorozat működési rendjét - mondta az m1 aktuális csatorna péntek esti műsorában Baán László, a Liget Budapest  miniszteri biztosa. "Minden olyan gondolatra nyitottak vagyunk, ami a Liget megújítását előreviszi" - fogalmazott, hozzátéve: a konfrontáció, "az erőszakos demonstráció" helyett nyílt szakmai vitára van szükség a témában, hiszen a kiviteli tervek véglegesítése csak jövő tavasszal zárul le. Baán László arról beszélt: az ellentábor eddig nemigen élt a konzultáció lehetőségével, illetve valótlanságok, például nagyobb területek lebetonozása, a Liget több ezer fájának kivágása ellen küzd, megjegyezve, hogy a demonstrálók az utóbbi hetekben a terület egyik leglepusztultabb részén akadályozták a munkálatok megkezdését. A miniszteri biztos péntek délelőtt jelentette be, hogy Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt. annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban. (MTI)

- A fővárosnak nincs szüksége új múzeumi negyedre. De ha valaki mégis építeni akar, millió olyan helyszín van, ahol úgy lehetne fejleszteni a várost, hogy nem okoznak vele környezeti kárt

– állította. A VIII. kerületi LMP-s kerületi képviselő Jakabfy Tamás arra emlékeztetett: a szomszédban az Orczy kertben az állami beruházó az első komoly tiltakozás hatására 140 fából 50-et megmenthetőnek ítélt.

- Milyen tervek, milyen tervezők ezek? Hol van ilyenkor a hatóság?

– kérdezte, arra is célozva: a hatósági feladat a kormányhivataloké, amelyek Lázár minisztériumához tartoznak, Lázár János mégis „illetékesség hiányában" nem jött el a mostani bizottsági ülésre. Azt is megjegyezte: neki, mint kerületi képviselőnek sem adják oda az engedélyeket és a fakivágási térképeket: tudja, hogy például a 26-os számú fát kivágásra ítélték, de nem tud megbizonyosodni róla, hogy melyik fáról van szó.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Sallai R. Benedek zárszóként bejelentette: benyújtják a közparkokat ex lege (a törvény erejénél fogva) védelem alá helyező törvényjavaslatot, egyeztetést kezdeményeznek a Fidesszel egy új bizottsági ülés összehívása érdekében, és harcot hirdetnek a kiemelt beruházásokról szóló törvény ellen, amely a városligetihez hasonló projekteket országszerte kivonja a helyi lakosság és a hatóságok kontrollja alól. Szerinte ez a védelmi szint csökkentését tiltó alkotmánybírósági határozatba ütközik, ezért készek az AB-nél is megtámadni a törvényt.

A Római is védtelen

Jánossy András, a Védegylet képviselője a Római part kérdésének szentelte az ülésen neki jutó perceket. Arra figyelmeztetett: a gátat most egy megemelt árvízszinthez tervezik, azt viszont nem veszik tekintetbe, hogy a legutóbbi nagy árvíz a vizsgálatok szerint nem azért döntött rekordokat, mert olyan nagy volt a vízhozam, hanem azért, mert időközben az ártereket (a budapestit is) illegálisan beépítették. Most pedig ennek az illegális beépítésnek a legalizálására, illetve a hullámtér szűkítésének folytatására készülnek. Azt is felidézte: az eddigi legnagyobb árvíz alkalmával, amikor a védekezésben ők maguk is részt vettek, biztonságosan meg lehetett védeni a mentett oldalt a Nánási úti gát megerősítésével, ami kérdésessé teszi, kell-e új mobil védmű a partra. Azt is elmondta, hogy egy tavalyi szerződés nyomán már rég el kellett volna készülnie az új gát terveinek, de ma sincs kész, mert az alkudozó érdekcsoportok nem tudnak megegyezni a nyomvonalról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.