galéria megtekintése

Célkeresztben a Jobbik körül kiépült offshore cégbirodalom

3 komment


Fekete Gy. Attila

„Attila néppártosodó unokáit”, a jobbikosokat sem kíméli Tényi István. Az ország legaktívabb feljelentője költségvetési csalás és bűnpártolás gyanújával tett bejelentést a hétvégén a Legfőbb Ügyészségen, Novák Előd, a Jobbik Vona Gábor döntése nyomán újra nem jelölhető alelnöke nem nyilvánosságra szánt levele alapján, amelyben százmilliós ingatlanpanamáról, Vona bizalmasának offshore cégéről is írt. A Jobbik szerint Tényi felült a „Habony-művek” hazugságkampányának, ezért neki is számolnia kell jogi következményekkel.

Ha eddig bárkinek is kétségei lettek volna, hogy Vona Gábor pártelnök valóban megvétózza-e Novák Előd alelnöki jelölését a Jobbik soron következő kongresszusán, Novák nem a nyilvánosságnak szánt, de végül mégiscsak kiszivárgott levele fényében már nemigen lehetnek. Az önmagát „vészharangként” definiáló jobbikos politikus szenvedélyes hangú levélben szólt a párttagsághoz. Szerinte Vona Gábor mindenkit kiszorít az elnökségből, aki nem úgy látja és gondolja a dolgokat, ahogy ő. Ezzel elvész a Jobbik legfőbb erőssége, a sokszínűsége, és megszűnik a konstruktív vita lehetősége.

Novák újságíróknak elismerte, hogy ő írta a levelet, de nem kommentálta az abban foglaltakat, mert eredetileg nem is a nyilvánosságnak szánta azokat. Tagadta ugyanakkor, hogy korrupcióval vádolta volna meg pártja elnökét. Ezek szerint a levelében felvetett és a sajtóban széles körben ismertetett százmilliós ingatlanügyet sem tekinti Novák korrupciós ügynek.

Novák levele valósággal megrázta a Jobbikot. A belső feszültséget csak tovább növelte, hogy a sajtó megszellőztette, Vona részben a pártvezetéssel szembehelyezkedve nemcsak titkos pártakadémiát és katonai alakulatot – a Farkasokat – támogat, de külön pénzügyi birodalmat is épített a Jobbik Simicskájaként emlegetett Forrai Richárd és az ő gyermekkori jó barátja, Debreczeni Zoltán segítségével.

 

Novák a már hivatkozott levelében részletesebben ír egy százmilliós ingatlanügyről. „Az elnök bizalmasának (Forrai Richárdról van szó) egyszemélyes kft.-je, az Iránytű Intézet százmilliós székházat vett meg jobbikos pénzből és részben hitelből, de a hitelt is jobbikos forrásokból kellett volna törleszteni. Miután az elnökségből néhányan felháborodtunk a közösségi tulajdon magántulajdonba szervezésén, amiről előzetesen még csak tájékoztatást sem kaptunk, végül felmondták a szerződést”.

Forrai Vona érdekében sokféleképpen trükközik – írja bejelentésében a témában megjelent sajtóbeszámolókat idézve Tényi. A Jobbik Simicskájaként a pártfrakció és pártalapítvány által bevételezett közpénzek közel egyharmadát vagy a saját cégeibe szervezi ki, vagy haveroktól rendel az általa tulajdonolt Iránytű Intézeten keresztül sokmilliós tanulmányokat.

Vona, mögötte pedig Mirkóczki és Novák a parlamentben. A levél megrázta a Jobbikot
Vona, mögötte pedig Mirkóczki és Novák a parlamentben. A levél megrázta a Jobbikot
Földi Imre / Népszabadság

„Forrai mindenekelőtt egy gyerekkori barátját, Debreczeni Zoltánt vette be a zsíros bulikba. Első cégét is Debreczeni szüleinek házába jegyezték be. Bizniszeltek szlovák céggel is, de aztán inkább egy közös vállalkozást alapítottak már 2009-ben, amelyik később kézbesítési megbízottja lett a dominikai Pandának. A kör így zárul be” – áll az ügyészségnek benyújtott bejelentésben.

„A jobbikos offshore Panda valóságos céghálót kezdett építeni... A Panda Investments Ltd. dominikai székhelyű társaság 2014. december 19. és 2016. január 18. napjai között volt például a Global Homes Group Kft. kizárólagos tulajdonosa. A Global Homes Group Kft. ügyvezetője 2015. február 26. napjától ugyancsak a Jobbik Simicskájának barátja, legfőbb üzlettársa, Debreczeni Zoltán” – idézi a bejelentő a pénteki Ripost vonatkozó írását. „A több száz oldalnyi kiszivárgott dokumentum pontosan kirajzolja azt a céghálót, amelyik a Jobbik-frakció szerződéseitől a jobbikos polgármestereken át, a Vona–Forrai tandemtől a dominikai offshore cégig, a Pandáig vezet.”

Mindezek alapján Tényi úgy véli, a Jobbik alelnöke korábban tudott/tudhatott arról, hogy költségvetési támogatás áramolhat egy offshore hátterű egyszemélyes kft.-hez. Tudhatott arról is – más elnökségi tagokkal egyetemben –, hogy az Iránytű Intézet százmillió forintért vásárolt ingatlant, amelyet közösségi pénzből, illetve hitelből törlesztenek/törlesztettek volna.

„Az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a Btk. 396. § (1) bekezdésbe ütköző költségvetési csalás vétség gyanúja. (...) Az ügyben – tekintettel arra, hogy a pénzek áramlásáról az elnökség vagy annak néhány tagja tudhatott – felmerülhet a Btk. 282. § (1) bekezdés c) pontja szerint minősülő bűnpártolás gyanúja, mely egyébként eshetőleges szándékkal is elkövethető, illetve büntethető. „Kérem a Tisztelt Ügyészséget, a vonatkozó rendelkezések alapján az ügyet vizsgálja meg, és szükség esetén indítson nyomozást az esetleges elkövető felkutatására. Állapítsa meg a bűncselekmény gyanúját. Költségvetési csalás vétség gyanúja esetén a nyomozás lefolytatására jelölje ki a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Országgyűlési képviselő érintettsége, valamint bűnpártolás esetén a nyomozás lefolytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölje ki.

Amennyiben bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg, jelen bejelentést tekintse a 2013. évi CLXV. törvény alapján közérdekű bejelentésnek, és azt továbbítsa a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A vonatkozó rendelkezések alapján adóellenőrzés keretében vizsgálják meg a Panda Investments Ltd. dominikai székhelyű társaságot, valamint az Iránytű Intézetet” – írja bejelentése végén Tényi.

A párt visszavág

Kerestük az ügyben a Jobbikot. Érdeklődésünkre Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője írásban a következőket válaszolta: Tekintettel arra, hogy a Habony Árpád által irányított sajtóorgánumok összessége az elmúlt napokban „valós tényként” feltüntetve égbekiáltó hazugságokat közölt a Jobbikkal és Forrai Richárddal kapcsolatban, az érintett médiumok minden esetben megkapták a konkrét, tényszerű cáfolatot, és tettükért a bíróságon kell felelniük. Mivel Tényi István légből kapott, minden bizonyítékot nélkülöző feljelentésével a Btk. 268.§ (1) bekezdésébe ütköző hamis vád tényállását valósítja meg, melynek elkövetési magatartásformái a büntetőeljárás lefolytatásának alapjául szolgáló hamis tartalmú vádolás, vagy bűncselekmény elkövetésére vonatkozó koholt bizonyíték bíróság vagy más hatóság előtti állítása, illetőleg tudomásra hozása, mely jelen esetben megvalósul. Tényi István a Habony Művek ordító hazugságait alapul véve tett feljelentésével törvénytelenséget követett el, amiért a hazug sajtóorgánumok mellett, vele szemben is jogi lépéseket teszünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.