galéria megtekintése

Büntetésben a Hír TV

0 komment

NOL

A gólyatábori nemi erőszakon viccelődtek, de ráfáztak.

A médiatanács határozata szerint a Hír TV szilveszteri Paletta című műsorában elhangzottak - a szexuális erőszakkal kapcsolatban - nem sértették meg az emberi méltóságot, de a műsorszám korhatár-besorolása túl alacsony volt, ezért 100 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra. A Való Világ 7 adásai miatt új eljárásokat indítottak - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A HírTV szilveszteri Paletta műsorában "egy mondat erejéig szóba került a szexuális erőszak kérdése" a Maksa Zoltán humoristával folytatott beszélgetés előtti viccrovatban. A médiatanács értékelése alapján az emberi méltóság alapvető értéke nem sérült, a médiatartalom abszurd jellege a nézők számára kiderült.

A viccesnek szánt durva élcelődés azonban a 16 éven aluli gyerekek számára félreértelmezhető volt, ezért magasabb korhatár-besorolást igényelt volna, és kizárólag 21 óra után, 16-os karikával vetíthették volna. Emiatt a médiatanács 100 ezer forint pénzbírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra - írták.

 

Tavaly szeptemberben indított az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora kari szintű fegyelmi eljárásokat az intézmény két gólyatáborában történtek miatt. A fonyódligeti, tanítóképző kari gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban obszcén, trágár dalokat énekeltettek. Sajtóinformációk szerint az ELTE jogi karának 2013-as gólyatáborában is történt nemi erőszak, az ügyben a dékán feljelentést tett.

Szokások hatalma

Nem akartak gúnyolódni a balatoni gólyatáborban megerőszakolt lányon, ezért elnézést kérnek, sőt kampányt is indítanak a nők elleni erőszak ellen. A Hír TV-shez kísértetiesen hasonló botrány tavaly ősszel robbant ki.

A Hír TV Paletta című műsorának tavaly december 31-i viccrovatában Maksa Zoltán álhírei között elhangzott: "mintegy kétszáz magányos nő várakozik napok óta az ELTE jogi kar környékén megerőszakolásban reménykedve". A humorista később több fórumon bocsánatot kért az elhangzottak miatt.

Ez a Való Világ

Az NMHH arról is beszámolt közleményében, hogy a médiatanács a múlt héten indított eljárás után ezen a héten két újabb eljárást kezdeményezett az RTL 2-n futó Való Világ 7 valóságshow romániai médiahatóság alá tartozó médiaszolgáltatójával, a Cable Channels SA-val szemben. A január 3-án 17 órától, a 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelet mellett ajánlott jelöléssel vetített műsorszámot a 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia, és 22 óra után kellett volna műsorra tűznie. A valóságshow másnapi, 19 órától kezdődő adását pedig a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna tennie, és 21 óra után vetítenie.

Ha a médiaszolgáltató egy éven belül harmadszorra is úgy tesz közzé 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-kategóriájú tartalmat, hogy a besorolási követelményeknek nem tesz eleget, akkor a médiatanács jogosulttá válik további lépések megtételére - tették hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.