galéria megtekintése

Budapestre jön a katolikus világ

5 komment


Czene Gábor

A Szentszék jelölte ki Budapestet a 2020-as eucharisztikus világkongresszus helyszínéül. A magyar főváros 1938 után másodszor lesz házigazdája a katolikus egyház életében kiemelkedő jelentőségű, tömegeket vonzó eseménynek.

A Szentszék jelölte ki Budapestet a 2020-as eucharisztikus világkongresszus helyszínéül – tudta meg a Népszabadság. A helyszínt videoüzenetben jelentette be Ferenc pápa a Fülöp-szigeteken tartott mostani világkongresszuson.

Az eucharisztikus kongresszus résztvevői 1938-ban a Hősök terén. Megint jönnek
Az eucharisztikus kongresszus résztvevői 1938-ban a Hősök terén. Megint jönnek
Fotó: fortepan.hu

A keresztény tanítás szerint az eucharisztia (katolikus szóhasználatban: oltáriszentség) Jézus Krisztus jelenléte a kenyér és a bor fizikai valóságában – definiálta a fogalmat kérdésünkre Máté-Tóth András teológus, valláskutató. Az első nemzetközi eucharisztikus kongresszust a XIX. század végén a „szociális pápának" nevezett XIII. Leó kezdeményezésére hívták össze. Kezdetben évente, majd négyévente rendezték meg. A kongresszus az egyház egyik válasza a modern világ kihívásaira.

 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével tíztagú küldöttség utazott a Fülöp-szigetekre, a delegáció tagja volt Soltész Miklós, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Tóth János Csaba, az esztergom-budapesti főegyházmegye sajtóreferense közreműködésével kérdéseink eljutottak a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar küldöttséghez. Így derült ki az is, hogy nem volt pályáztatás, habár háttéregyeztetések bizonyára folytak a helyszín kiválasztása előtt.

Bár nem zárható ki, automatikusnak semmiképpen sem tekinthető a pápa részvétele a világkongresszuson – hangsúlyozta a sajtóreferens. Ferenc pápa például tavaly ilyenkor ellátogatott a Fülöp-szigetekre, de a világkongresszuson személyesen már nem volt jelen. Az egyházfőt általában pápai legátus (megbízott) képviseli a rendezvényen.

Annak esélyeit, hogy 2020-ban a pápa Magyarországra jön-e, jelenleg nehéz megítélni. A magyar katolikus egyház a Szent Márton-év alkalmából 2016-ra meghívta Ferenc pápát, aki – Veres András, a püspöki kar elnöke korábbi tájékoztatása szerint – tavaly év végéig­ ígért választ. Ha elfogadta volna a meghívást, arról minden bizonnyal már értesültünk volna. Az elmaradt látogatás azonban növeli az esélyeit annak, hogy egyfajta kárpótlásként 2020-ban a pápa eljön Magyarországra – Máté-Tóth András legalábbis így vélekedik.

Kérdés az is, hogy miért Budapestre esett a választás. Erdő Péter a közelmúltban meghatározó szerepet játszott a vatikáni családügyi szinóduson, a bíborosnak komoly szerepe lehet abban is, hogy Magyarországon rendezik a világkongresszust. Máté-Tóth András egyenesen úgy fogalmazott, hogy szerinte elsősorban Erdő Péternek köszönhető a helyszínválasztás.
Mindegyik világkongresszusnak van egy aktuális vezértémája – folytatta Máté-Tóth. Ha még 2020-ban is Ferenc lesz a pápa, akkor arra számít, hogy a budapesti rendezvényen az eucharisztia a „globális igazságtalanságokkal szemben Isten mindenre kiterjedő szeretetének szimbólumaként" jelenik meg.

A világkongresszus csakugyan rangos, tömegeket megmozgató esemény. A Dublinban tartott ötvenedik kongresszuson például­ 50 ezer küldött regisztráltatta magát. 1938-ban, a budapesti találkozót lezáró szentmisén félmillióan vettek részt a Hősök terén. A pápai legátus akkor Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius pápa volt. A püspöki kar mostani közleménye érdekességként említi, hogy az 1938-as budapesti kongresszust előzőleg ugyancsak a Fülöp-szigeteken jelentették be.

Négy évig tart a felkészülés

Erdő Péter bíboros véleménye szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy 2020-ban Budapesten rendezik meg az ötvenkettedik eucharisztikus világkongresszust. Az esztergom-budapesti érsek az M1 hírcsatornának telefonon nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a kongresszus valójában „bemutatkozás a világ előtt, és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is". Elmondta továbbá, hogy a négyéves felkészülési időszak során először meghatározzák a rendezvény pontos témáját, ezután teológiai bizottságot alakítanak, és vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.