galéria megtekintése

Elhagyták lőállásaikat az ellenzéki pártok

1 komment


Bita Dániel

Vége az állóháborúnak, közeledtek az álláspontok, és a jövő hét elejére megegyezhetnek a baloldali ellenzéki pártok a fővárosi együttműködésről. Ha minden jól megy.

Kunhalmi és Horváth érkezik vendégségbe a DK-hoz
Kunhalmi és Horváth érkezik vendégségbe a DK-hoz
M. Schmidt János / Népszabadság

Ennyi konkrétum hangzott el a több mint három órán át tartó újabb – ezúttal a Demokratikus Koalíció irodájában tartott – tárgyalási forduló után. A nyilatkozók közül a legtovább Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke ment, amikor megköszönte, hogy a tárgyalópartnerek egyike túl tudott lépni eddigi pozícióján.

Nyilvánvalóan a Horváth Csaba vezette MSZP-delegációra utalt.

 

Ez egybevág azzal az értesülésünkkel, hogy az MSZP az eddiginél rugalmasabban ment a tárgyalásra, miután a budapesti párttanács hétfőn komolyan mérlegelte az Együtt-PM ötletét arról, hogy csak a győzelemre esélyes kerületekben legyen együttműködés, és mandátumot adott a küldöttségnek, hogy tárgyaljon ennek részleteiről.

Erre utalhatott Szigetvári, amikor azt mondta: a mai tárgyalással közelebb kerültek ahhoz, hogy legalább 15 balközép, szabadelvű polgármester legyen Budapesten, és a kerületek többségében megteremtették a lehetőséget az együttműködésre és a Fidesz leváltására. (A koordinált indulás azt jelenti, hogy a baloldali pártok hét, jobboldali kerületben egymással szemben is állítanak polgármester-jelöltet, a fennmaradó tizenhatban pedig megegyeznek. Így mindegyiküknek lehet önálló fővárosi kompenzációs listája.)

Karácsony Gergelyt állítólag főpolgármester-jelöléssel próbálták korábban a szocialisták megnyerni a közös indulásnak
Karácsony Gergelyt állítólag főpolgármester-jelöléssel próbálták korábban a szocialisták megnyerni a közös indulásnak
M. Schmidt János / Népszabadság

Hozzátette: hétfő esti határidőt tűztek ki a megállapodásra, és döntöttek arról is, hogy ha sikerül megegyezniük, közös budapesti kiáltványt fogalmaznak meg arról, miért van szükség változásra a fővárosban. Molnár Csaba, a DK alelnöke szintén úgy nyilatkozott: nincs akadálya, hogy a jövő hét elejére megegyezzenek.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti alelnöke sikeresnek nevezte a tárgyalást, és azt mondta, jelentősen közeledtek az álláspontok. Szerinte a Fidesz által hozott új választási rendszer nehéz helyzetbe hozta ugyan az ellenzéket, de az áprilisi választás eredménye azt mutatja, hogy Budapesten legyőzhető a kormányoldal.

Megállapodás azonban még nem született, ehhez minden pártban szükségesek belső döntések. A szocialistáknál várhatóan pénteken ülnek össze újra a kerületi vezetők.

A lehetséges közös főpolgármester-jelölt személyéről senki sem akart nyilatkozni. Molnár Csaba ezt az öt évvel ezelőtti miniszterelnök-jelölti casting tanulságaival indokolta.

Lapunknak a tárgyalás egyik résztvevője is csak annyit árult el: a megegyezés feltétele, hogy közösen állítsanak kihívót Tarlós Istvánnak, de ehhez még mindhárom pártnak „el kell végeznie a maga házi feladatát”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.