galéria megtekintése

Botka: ezt nem túlélni kell, hanem tanulni belőle

19 komment

Munkatársunktól

„Több mint négy óra nagyon őszinte, nagyon kritikus és nagyon nyílt beszélgetésen vagyunk túl, nem hiszem, hogy van olyan vélemény a pártban, amely most nem került volna az asztalra” - többek között így értékelte lapunknak Botka László az MSZP választmányi ülését.

A pártparlament vezetője a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: pár nappal egy ilyen nagy csalódást okozó vereség után az mindenképpen az MSZP erejét mutatja, hogy a vita intelligensen és felelősségteljesen zajlott le.

A szocialista párt egészében jelenleg nincs elég szellemi és fizikai erőforrás ahhoz, hogy ezen egyszerűen változtatni tudjunk

„Azt remélem, hogy mindenki számára – és leginkább a pártvezetés számára – világossá vált, hogy hosszútávon így nem működhet tovább sok minden. Sem a párton belül, sem kívül. Az, hogy egy politikai párt hogyan működik belül, nyilván a választópolgárokat kevésbé érdekli. Az azonban már igen, hogy a belső működés nyomán mennyire képes az innovációra, a nyitottságra, a minőségre. A következő hónapok sikere és benne az új politikai tartalom, az új szervezetrendszer kiépítése, az új politikai stílus megteremtése alapvetően azon fog múlni, hogy mindenki tudomásul veszi-e, hogy ezt a helyzetet nem túlélni kell, hanem tanulni belőle. Az MSZP-nek akkor van esélye, ha minden vezetőnek – a pártvezetőtől a helyi pártelnökökig – rádöbbennek arra, hogy sok mindent másképp kell csinálni” - fogalmazott lapunknak Botka László.

 

A szegedi polgármester hangsúlyozta: ez sokkal nehezebb és bonyolultabb kihívás, mintsem, hogy egyetlen személyi kérdésként lehessen kezelni.

Botka László és Mesterházy Attila a választmányi ülés után válaszolt a sajtó kérdéseire
Botka László és Mesterházy Attila a választmányi ülés után válaszolt a sajtó kérdéseire
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Botka szerint a mostani kampány minőségileg nem volt rosszabb, mint amit a korábbi választásokon folytatott az MSZP. A kudarcot inkább az okozza, hogy közben megváltozott a társadalmi környezet, az Orbán-rezsim pedig erőszakosan újrarajzolta a világot és a szabályrendszereket.

„Nem pusztán arról van szó, hogy a politikai üzeneteinkben és a hitelességünkben deficit volt, hanem, hogy nem ismertük fel: ez már nem a lakossági fórumok világa. Azt sem lehet kizárólag mondani, hogy nem volt elég médiafelületünk, mert látni kell, hogy a Jobbiknak sem volt kiemelkedő. Ezért mondom, hogy ez így, ebben a formában bizonyosan nem mehet tovább. Gyökeresen mást kell csinálni, nem elég némi korrekcióval tovább dolgozni. Ehhez pedig új erőforrások kellenek, nem elég a párton belüli kiszorítósdi. Összességében nem vagyunk annyian, amekkora feladat áll előttünk. Arról van szó, hogy a szocialista párt egészében jelenleg nincs elég szellemi és fizikai erőforrás ahhoz, hogy ezen egyszerűen változtatni tudjunk. Gyökeres és új megoldások kellenek, a feladatot pedig nehezíti, hogy egy megfélemlített társadalomban kell fejleszteni a szervezetet. A történelmi tény pedig igaz: a nyomor stabilizálja a diktatúrát. De, meg fogjuk csinálni, mert meg tudjuk csinálni!” - nyilatkozta lapunknak Botka László.

Az lehet sikeres vezető, aki nem hatalmi pozícióként tekint a saját helyzetére, hanem képes gyökeresen újszerűen gondolkodni a baloldal és a párt jövőjéről

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben múlik ez pusztán személyi változtatásokon, a választmány elnöke azt mondta: az világossá vált, hogy az MSZP-ben a hatalmi pozíció már semmit sem jelent.

„Ez nem egyemberes feladat. Nem lesz elég megértenie a pártelnöknek, alelnököknek, elnökségi tagoknak, hogy gyökeresen mást kell csinálni, ezzel minden szinten tisztában kell lenni. Nagyon határozottan azt gondolom, hogy ez nem a párton belüli leszámolások időszaka és végképp nem az egyszemélyi megváltó várásának időszaka” - tette világossá álláspontját Botka.

A szocialista politikus arra a kérdésünkre, hogy Mesterházy Attila ebben a rendszerben vajon a probléma maga, vagy a megoldás szükségszerű része, Botka azt válaszolta: ez fog eldőlni a következő hónapokban.

„Fontos azonban, hogy nem személyi probléma van az MSZP-ben. Az egész szervezetet újra kell gondolni. Az lehet sikeres vezető – pártelnök vagy akár megyei vezető - a következő időszakban, aki nem hatalmi pozícióként tekint a saját helyzetére, hanem képes gyökeresen újszerűen gondolkodni a baloldal és a párt jövőjéről. Nem arról van szó, hogy jobban kell csinálni, amit eddig tettünk, mert az már nem lesz elég. Sem a közjogi, sem pedig a társadalmi helyzet nem fog javulni a következő években. Ehhez kell alkalmazkodni” - fogalmazott a Népszabadságnak Botka László, hozzátéve: a tisztújítással és ebben saját ambíciójával egyelőre még nem foglalkozik.

„Előbb azt kell kitalálni, hogy mit fogunk csinálni, az csak később jön a sorban, hogy mindezt ki csinálja. Óriási előrelépést tettünk a szombati választmányi ülésen, és hiszem, hogy tovább is haladunk ezen a megújulást jelentő úton” - fogalmazott Botka László.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.