galéria megtekintése

Bombaüzletből rémálom: dobra verik a Rác fürdőt

1 komment


Szalai Anna
NOL

Felszámolási eljárást kezdeményez a fővárosi önkormányzat a Rác fürdő beruházó cégei ellen, holott az egyiknek résztulajdonosa. De előbb még stratégiailag kiemelt jelentőségűnek nyilváníttatná a cégeket. A főváros azt reméli, hogy az eljárás végén a becsült értéknél olcsóbban szerezheti meg a felújított fürdőt és a szállodát. 

Ellehetetlenült a Rác fürdő beruházása. A fővárosi önkormányzat és a projekt megvalósítására vállalkozó Rác Beruházó Kft. immáron két éve képtelen egyezségre jutni a finanszírozási kérdésekben. Tarlós István főpolgármester már tavaly ősszel beharangozta, hogy az „ügy a felszámolás irányába mozdulhat el”, miután a befektetők nem fogadták el a főváros utolsó ajánlatát. Ennek értelmében az önkormányzat nettó 200 millióért forintért vásárolta volna meg a Rác fürdő 93 százalékos tulajdonrészét, mondván, hogy a 4,2 milliárd forintra értékelt ingatlan 30 év múlva már csak ennyit fog érni.

Teknős Miklós / Népszabadság

Márpedig a főváros csak akkor vette volna birtokba a fürdőt, mivel a hasznosítás joga 30 évig az épületet felújító, illetve a szomszédos szállodát felépítő Rác Nosztalgia Kft.-é. A vételárat a Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben támasztott hétmilliárdos követeléséből vonták volna le. A Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. ezzel szemben 2,5 milliárdot követel az önkormányzattól, miután korábban 1,5 milliárd forintos követelésről mondott le – elkerülendő a cég bedőlését.

 

Az önkormányzat egyébként a várhatóan 1,2 milliárdos nyitási költségekből semmit sem vállalt volna magára. A főváros emellett elvárta volna, hogy a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. mondjon le minden kártérítési igényéről, és példásan fizesse a tavaly megkötött földhasználati és gyógyvíz-szolgáltatási szerződésekből fakadó borsos díjakat. Az önkormányzat évi 200 millió feletti „hozamot” várt az üzlettől.

Talán nem meglepő, hogy a Rác Beruházó Kft. nem kért az ajánlatból. Már csak azért sem, mert éppen akkorra sikerült megállapodni a Széchenyi Bankkal, hogy 800 millióval segítse az üzemeltetés beindítását. Erről elvi megállapodást is kötött a Rác Fürdőt birtokló Rác Nosztalgia Kft., amelynek egyik tulajdonosa a fővárosi önkormányzat. A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére napirendre sem tűzte a kérdést, így a pénzintézet elállt a finanszírozástól.

A Rác Nosztalgia Kft. ekkor új bank után nézett, de az új finanszírozó által támasztott feltételeket sem tudta elfogadni a főváros. A könyvvizsgáló végül figyelmeztette az önkormányzatot: ha nem egyeznek meg még az idén, akkor a fennálló – hétmilliárdra rúgó – követeléseket le kell értékelni. A főváros úgy véli, hogy ennél az is jobb, ha felszámoltatja a beruházó cégeket.

Csupán emlékeztetőül: a főváros 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújítására. A főváros az építmények alatti földterületet vitte a közös üzletbe, míg a betársuló Rác Beruházó Kft. magára vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, a nyitást 2010 májusára ígérték. Csakhogy elszámolási vita támadt a cég és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. között. Előbbi az üzemeltetés akadályozásával vádolta a fővárosi céget, és kártérítést követelt, utóbbi a korábbi megállapodások érvénytelenségére hivatkozott.

A BGYH 2010-ben pert indított az általa negyedrészben birtokolt cég ellen. Így hiába készült el a fürdő 2011-ben, mégsem nyithatott ki. Ráadásul a BGYH két másik hitelezővel egyetemben végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. Azután a főváros meggondolta magát, és már nem akarta bedönteni a céget, inkább peren kívüli egyezséget kötött 2012 júniusában. A cég cserébe vállalta, hogy borsos ingatlan- és vízhasználati díjat fizet majd a fővárosnak. A BGYH pedig lemondott az ingatlan tulajdonának egy részéről.

Ám hiába nyílt meg az út a működési engedély megszerzéséhez, a fürdő és a szálloda megnyitásához. A beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. Időközben lejárt a Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme, ami azzal fenyegetett, hogy dobra verik a fürdőt és a szállodát.

Ezzel elúszott volna a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek. A főváros ekkor a költségvetési tartalékok terhére, erősen diszkontáron megvásárolta az MFB követeléseit. Tarlós István főpolgármester ekkor bizakodóan bejelentette: még 2013-ban megnyit a fürdő. De azóta sem nyílt meg.

A főváros egyébként úgy tervezi, hogy a felszámolás során a becsértéknél olcsóbban juthat az ingatlanhoz, majd átadná egy szakmai befektetőnek üzemeltetésre. A fentiekről hétfői ülésén szavaz a főváros gazdasági bizottsága. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.