galéria megtekintése

A bíróságoknak is fejfájást okozott a volt honvédelmi miniszter ügye

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 11. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Legalább két évet csúszik a jogerős ítélet, mert nem tudták eldönteni a bíróságok, hol kellene eljárni a volt MSZP-s honvédelmi miniszter és államtitkára vélelmezett lakásügyében. Most a Kúria megmondta, ki az illetékes. Első fokon egyébként Juhász Ferencet és „bűntársát” felmentették a hűtlen kezelés vádja alól.

Egy, a korábbi szocialista honvédelmi miniszter és államtitkára által csaknem tíz éve elkövetett vélelmezett bűncselekmény kapcsán – egy szolgálati lakás gyanúsnak tartott értékesítése okán – azon vitatkoztak a bíróságok, hogy mely fórum illetékes eljárni.

A huzavonának a lapunk birtokába került végzés szerint a Kúria vetett végett. Ha nincs ez a cirkusz, az ügyben – feltéve, hogy a tavaly márciusban első fokon hozott felmentő ítéletet, amely szerint Juhász Ferenc és Fapál László ártatlan, helybenhagyják – már végleges döntés születhetett volna.

Az MSZP-s politikust és az általa vezetett tárca volt államtitkárát egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt szolgálati lakást. Juhász – akit Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos jelentett fel még 2011-ben – ezzel állítólag megszegte a vagyonkezelési szabályokat.

 

Az ügyészség álláspontja az volt, hogy Fapál állami vezetőként kizárólag határozott időtartamra – megbízatásának idejére – lett volna jogosult szolgálati lakásra, amit a Miniszterelnöki Hivatal utalhatott ki. Ezzel szemben Juhász egy, az egyenruhásokra vonatkozó honvédelmi miniszteri rendelet alapján engedélyezte még 2005-ben, hogy államtitkárával – aki hivatásos szolgálati jogviszonyát csaknem mindvégig megőrizte – határozatlan idejű lakáshasználati szerződést kössenek.

Juhász Ferenc és Fapál László vádlott. Sokáig keresték a nekik való padot
Juhász Ferenc és Fapál László vádlott. Sokáig keresték a nekik való padot
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) elfogadta a védelem álláspontját: Fapál hivatásosként jogosult volt bérlakásra, és semmi nem tiltotta, hogy az esetében ne az állami vezetőkre vonatkozó szabályok szerint járjanak el. Az ítélet indoklásából az is kitűnt, hogy Juhász a HM lakásgazdálkodási érdekeire figyelemmel járt el. Ha ugyanis nem engedélyezi az ingatlan eladását, annak fenntartásáról – amelynek használatára az időközben szolgálati nyugdíjba vonult Fapál élete végéig jogosultságot szerzett – a tárcának kellett volna gondoskodnia.

Az ügyészség a volt államtitkárt hűtlen kezelésre való felbujtással vádolta, mert saját lakásügyét maga terjesztette Juhász elé. A bíróság nem osztotta ezt az aggályt, miután ilyen esetekre nincs szabályozás. Azt sem kifogásolták, hogy Fapál a 66 millióra értékelt zuglói lakáshoz 27 millióért jutott hozzá, mert az árat egy honvédelmi miniszteri rendeletben meghatározottak szerint alakították ki. A bíró leszögezte azt is: ez a katonai hivatással járó fokozott követelményekért cserében biztosított egyfajta juttatásnak tekinthető.

Az eljárás egyébként eleve nehézkesen indult. Miután Fapál számára a bérlakást hivatásosként utalták ki, az általános szabályok szerint hatáskörrel rendelkező PKKB az iratokat a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsához tette át, ahol a tábornokperben ő amúgy is vádlott volt (az egykori államtitkárt és a terheltek többségét első fokon azóta felmentették). Kaposvár azonban nemet mondott, mert az ottani álláspont szerint Fapál a vélelmezett bűncselekményt – a lakás megvásárlását, ami a hűtlen kezelés tárgya – már civilként követte el.

A PKKB ezután a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának próbálta átpasszolni az ügyet. Abban ez a fórum sem tartotta illetékesnek magát, hanem a Fővárosi Ítélőtábla állásfoglalását kérték, ahol megszületett a végleges döntés: mégis a PKKB járjon el. Így tavaly márciusban Pesten hozták meg a felmentő ítéletet. Az ügyészség fellebbezett, amire a Fővárosi Törvényszék úgy reagált, hogy a verdiktet idén áprilisban hatályon kívül helyezte, mondván, egy katona ügyében civil bíróság nem lehet illetékes. Ezért új eljárást rendeltek el, amelynek lefolytatására a törvényszék katonai tanácsát jelölték ki, de az a saját bírósága döntése ellen a Kúriához fordult.

Mindez enyhén szólva abszurd, mert a Fővárosi Törvényszék figyelmen kívül hagyta a felettes szerve, tehát a Fővárosi Ítélőtábla korábbi végzését. Így a második körben immár egyetlen bíróságon belül folyó hatásköri vitában végül a Kúriának kellett igazságot tennie, ahol megállapították: a vád egyetlen olyan ténnyel sem állt elő, amely arra utalna, hogy az ügy a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartoznék. Tehát a törvényszéket utasították a másodfokú ítélet meghozatalára.

Fapál László szerint az egész csak időhúzásra volt jó, hiszen ezzel elment legalább két esztendő. Úgy véli, kifejezetten a politika szolgálatába állt a bíróság azzal, hogy évekig teret enged a találgatásoknak: egy volt honvédelmi miniszter és az államtitkára követtek-e el valamilyen bűncselekményt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.