galéria megtekintése

Belváros–München: tízmilliós kérdések

26 komment

B. A.–B. D.

– Nem látta Portik Tamást bejönni ide valamikor? Más bűnözőt, Vizoviczkit? – kérdezte Juhász Péter Együtt-alelnök tegnap, amikor felkereste a belvárosi Fidesz-irodát. Nemleges választ kapott az ott dolgozótól.

Az ellenzéki politikus ezután rögzítette, a helyiség épp úgy néz ki, ahogyan azt a Prisztás-gyilkosságért 15 évre ítélt Portik leírta, amikor pénteken a bíróságon azt állította: személyesen adott át tízmillió forintnak megfelelő euró kenőpénzt Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek a Centrál kávéház melletti utcában lévő pártirodán.

Az Együtt aktivistái ezután „Itt adott át Portik 10 milliót Rogánnak” feliratot ragasztottak az iroda ajtajára, és két másikat, amelyek Portik szavait idézik: „Nagyon drága a Tóni!”, illetve „Árpiék felvezettek egy üzletet, amit Tóni intéz majd”. Juhász beismerő vallomásként értékelte, hogy Rogán nem tett feljelentést Portik ellen hamis tanúzás miatt.

 

A Demokratikus Koalíció is azt várja Rogán Antaltól, hogy kezdeményezzen eljárást Portikkal szemben. Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta: az igazságszolgáltatásnak kellene kiderítenie, hogy Portik igazat mondott-e, de a Polt Péter vezette ügyészség nem fog magától eljárást indítani az ügyben, „hiszen egy fideszes miniszterről derülhetne ki, hogy bűncselekményt követhetett el”. A DK szerint a nyomozás akár tisztázhatná is Rogánt, ha viszont nem tesz feljelentést, azzal elismeri, hogy Portik igazat mondott.

Ezt tették ki a kirakatba
Ezt tették ki a kirakatba

Eközben egyre több a megválaszolatlan kérdés Rogán rejtélyes Bild-interjúja körül, amelyre hivatkozva nem vett részt a pénteki tárgyaláson. A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban azt közölte, hogy Rogán azért nem tudott megjelenni a tárgyaláson, amelyen szembesítették volna Portikkal, mert Münchenben interjút adott, és német újságírókkal folytatott háttérbeszélgetést. Csakhogy a Bild müncheni szerkesztőségében – a Magyar Nemzet szerint – nem tudtak a beszélgetésről. Erre reagálva a Miniszterelnöki Kabinetiroda szombaton azt írta: hétfőn jelenik meg az interjú. A hétfői Bildben viszont megint nem volt nyoma. Erre Rogán sajtómunkatársa azt nyilatkozta a napilapnak, hogy a cikk valójában már szombaton megjelent.

Csakhogy az nem interjú, hanem egy rövid tudósítás volt Rogán Antal és Markus Söder bajor államminiszter, valamint Armin Laschet CDU-alelnök találkozójáról, továbbá arról, hogy a magyar kormány fizetett hirdetésben kampányol a Daily Mailben Nagy-Britannia uniós tagsága mellett. Az Együtt szerint Rogán „a világ legrövidebb interjúját” próbálja halaszthatatlan közfeladatként beállítani, amelyre hivatkozva távol maradhatott a szembesítéstől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.