galéria megtekintése

Belehalt a megaláztatásba

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 18. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Tízmilliós lopással vádolták, ami nem csak szociális kapcsolatait tette tönkre, de többé munkát sem talált magának. Szuntheimer Tibor azonban már nem kaphatja meg az első fokon neki megítélt kártalanítást.

– Az bánt a legjobban, hogy senki nem érezte úgy, bocsánatot kellene kérnie a férjemtől. Pedig ez lett volna a legfontosabb számára. Megszégyenítették, aztán a sorsára hagyták. Belehalt a megaláztatásba.

A néhai biztonsági őr özvegye – bár korábban templomjáró volt – a temetés óta nem volt misén
A néhai biztonsági őr özvegye – bár korábban templomjáró volt – a temetés óta nem volt misén
M. Schmidt János

Az alacsony, fekete szemüveges asszony, Szuntheimer Tiborné nekitámasztja a hátát a cserépkályhának. Így áll mozdulatlanul, sokáig. Két agyi infarktuson van túl, bal szemére vak, jobb szeme 85 százalékban sérült. Lassan, tagoltan beszél, szavaiból mégis süt az indulat.

 

Néhány hónappal ezelőtt veszítette el a férjét. A Tótvázsonyban élő, 53 éves egykori biztonsági őr éppen hazafelé tartott, amikor összeesett a járdán, és mire a mentő kiérkezett, meghalt. A boncolás kimutatta, hogy szívinfarktus végzett vele, a halálát az elmúlt két évben kifejlődött betegség okozta. Felesége szerint az vitte el, hogy a hatóságok bűnözőként kezelték, miközben nem ismert nála becsületesebb embert.

Szuntheimer Tibor asztalosnak tanult, sokáig a szakmájában dolgozott, ám egy krónikus betegség (folyamatos ízületi gyulladás) miatt 1995-ben leszázalékolták. 2010-ben azonban megvonták tőle a rokkantnyugdíját, mondván, menjen el dolgozni. A folyamatos végtagfájdalmai miatt asztalosmunkát nem tudott már vállalni, inkább jelentkezett egy vagyonőri tanfolyamra. A képzést végző cég elégedett volt a teljesítményével, munkát ajánlottak neki. Így lett portás egy veszprémi ipartelepen.

Éppen ő volt szolgálatban, amikor 2012. január 14-én betörtek a telephelyen található festéküzem irodájába. Legalábbis a tulajdonos állítása szerint a helyiségből eltűnt egy 50 kilós széf, amelyben 10 millió forintot tároltak. Szuntheimer Tibor gyanúsnak találta a dolgot, mivel semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bárki betört volna a telephelyre, de azt gondolta, a rendőrség majd kideríti, mi is történt valójában.

A betörés ügyében indult nyomozás másfél hónappal később vett váratlan fordulatot. Március 2-án két autó állt meg Szuntheimerék tótvázsonyi háza előtt, majd civil ruhás rendőrök kopogtattak be egy házkutatási engedélyt lobogtatva. Mint kiderült, a telephelyről eltűnt 10 millió forintot keresték.

A pénzt nem találták, viszont Szuntheimer Tibort őrizetbe vették, és a veszprémi rendőrségi fogdába szállították. Két napra rá a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. Utóbb kiderült, hogy a gyanúra mi adott okot: a festékes műhelyben megtalálták a biztonsági őr ujjlenyomatát.

Szuntheimer Tibor azzal érvelt, hogy a betörést követően – a műhely tulajdonosával együtt – valóban járt odabenn, ám azt megelőzően soha nem tette be a lábát a helyiségbe. A férfit poligráfos vizsgálatnak is alávetették, ami azt igazolta, hogy igazat mond. Tibort egy hónapi fogva tartás után, március végén helyezték szabadlábra. Ám ekkorra már megfagyott körülötte a levegő, ráadásul ő maradt az ügy gyanúsítottja.

– Először is a rendőrség bevonta a vagyonőri igazolványát, így nem tudott tovább dolgozni a telephelyen, sőt máshol is hiába próbált elhelyezkedni – mondja az özvegy. – A bíróság zár alá vette a házunk ráeső tulajdonrészét meg a régi Trabantunkat. A faluban mindenki megtudta, hogy a férjemet letartóztatták, és 10 milliós lopással gyanúsítják. Az emberek összesúgtak a hátunk mögött.

A nyomozást 2012 októberében zárták le azzal, hogy az ügyben „nem volt megállapítható Szuntheimer Tibor büntetőjogi felelőssége”. (Az eltűnt pénz és a tettes később sem lett meg.)

A volt biztonsági őr kártalanítási pert indított a magyar állam ellen, és első fokon meg is nyerte: tavaly nyáron a Veszprémi Járásbíróság 1,3 millió forint vagyoni és nyolcmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a meghurcolt férfinak. „Nagyon boldog volt, úgy érezte, mintha bocsánatot kértek volna tőle. A másodfok döntése viszont letaglózta” – mondja Szuntheimerné.

A magyar államot képviselő közigazgatási és igazságügyi tárca fellebbezésére ugyanis a Veszprémi Törvényszék elé került az ügy, az pedig tavaly novemberben visszautalta a járásbíróságra a pert. A másodfokú bíróság szerint első fokon nem folytatták le például annak részletes bizonyítását, hogy a munkáltatók valóban a rendőrségi ügy miatt nem alkalmazták-e a náluk próbálkozó felperest, illetve valóban megváltozott-e a férfi megítélése a saját falujában az ügy hatására.

Szuntheimer Tibor nem érte meg a kártalanítási per újrakezdését. Pedig jogi képviselője, Varga Zoltán ügyvéd szerint minden esélye meg lett volna arra, hogy ismét a javára döntsön a bíróság. Az ügyvéd kérdésünkre elmondta, az özvegy az elhunyt férje helyett nem kérheti a nem vagyoni kártérítés megítélését. Az asszony egyelőre nem foglalkozik a jövővel, gondolatai a múltban járnak:

– Harminchárom évig éltünk együtt. Ma is sokszor arra ébredek, hogy nem értem, hol van, miért nincs mellettem. Templomjáró ember voltam, de a temetés óta nem voltam misén. Elveszítettem a hitemet. Nem csak Istenben, minden másban is. Még hogy igazságot szolgáltatnak a kisembereknek. Mese az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.