galéria megtekintése

Beindult a szezon: két tüntetés jut egy napra

0 komment


Nyusztay Máté

A netadó után általában az adótörvények, valamint a kitiltási botrány ellen is tüntetnek – felbuzdultak a civil szerveződések a netadós tüntetés sikerén.

"Elég volt! Lépjünk fel a kormány meggondolatlan és elhamarkodott lépései ellen! Ne engedjük, hogy további bőröket húzzanak le rólunk, hiszen már így is többszörösen adózunk! Ne hagyjuk, hogy mások a mi pénzünkön gyarapodjanak tovább! Ne engedjünk tovább a korrupciónak! Ne hagyjuk elfedni az amerikai botrányt!" – csak egy a Facebookon elszaporodott tüntetési felhívások közül. Péntek estére a szolnoki Kossuth térre hirdettek demonstrációt, amelyre félezren jelezték részvételüket. Ezenkívül tucatnyi tüntetést hirdettek meg csak novemberre, döntő többségük a (félig visszavont) netadóra és a NAV-os kitiltási botrányra reagál.

Szombaton például a budapesti József nádor téren lesz egy megmozdulás Tüntetés a világra szóló korrupció és a jogtalanságok ellen! címmel. A Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen elnevezésű csoport felhívására több mint 2 ezren válaszoltak. Szintén szombatra autós blokádot szervez a Hősök terére a Szolidaritás az orbáni gazdaság- és társadalompolitika, az állami szintre emelt korrupció elleni tiltakozásul.

A hét legnagyobb megmozdulásának ígérkezik a vasárnap este 6 órára a VII. kerületi Dob utca 75. (Kiemelt Adózók Adóigazgatósága) elé meghirdetett tüntetés, amelyen Vida Ildikó és az USA-ból kitiltott NAV-vezetőség lemondását követelik. Ezt a rendezvényt a "1000 milliárdan a tisztességes adózásért" nevű Facebook-közösség szervezte, és 8 ezernél többen jelezték részvételüket.

 

Közben tovább folytatódik az internetadó elleni tüntetéssorozat is. Szegeden november 14-én "a sunnyogó netadó" ellen tiltakoznak (pár tucatnyian). A sorozat hivatalos folytatása – egyben a hónap várhatóan legnagyobb szabású tömegrendezvénye – november 17-én este 6-kor lesz: ismét a József nádor térre szólít a Százezren az internetadó ellen közösség, de az időpont még módosulhat. Felhívásuk szerint az előző két – szintén több tízezres – tüntetésük megmutatta, hogy a többség elutasítja Orbán internetadóját. "Orbánék mégis kiállnak mellette. Bármit is hazudoznak összevissza, pontosan tudjuk: a végén ezt is az emberek fogják fizetni". Az újabb demonstrációra 33 ezren jeleztek vissza.

Ugyanarra a napra, a Kossuth térre hirdettek tüntetést "a Fidesz, az MSZP és általában az elmúlt 25 év elnyomó pártpolitikája ellen", ezt azonban érdeklődés hiányában lefújta a Rendszerváltást 2015-ben nevű szerveződés, bejelentve, hogy csatlakoznak egy "nagyobb" tüntetéshez.

November 17-én Berlinben szolidaritási demonstrációt tartanak az itthoniakkal a Pariser Platzon, 157 várható résztvevővel. Aznap este Szegeden is utcára vonulnak "a gimnáziumok kinyírása" és általában a kormány intézkedései miatt – az előzetes jelzések alapján több mint kétezren lesznek a Széchenyi téren.

Győr főterén aznap este az embertelen adótörvény-tervezetek és a korrupció ellen tüntetnek a Szemközti Szomszédok csoport szervezésében (85-en ígérték biztosra részvételüket), Kiskunfélegyházán pedig a netadó ellen tiltakoznak (az eddigi állás szerint 72-en).

Az egyik legfurább szerveződés a "Vidéken is Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen" címmel meghirdetett demonstráció, amit minden város polgármesteri hivatala elé meghirdettek (most vasárnapra), ehhez képest csak 22-en jelezték, hogy elmennek. Mondjuk ez még mindig 22-vel több, mint az "Elmaradt tüntetés!" nevű esemény, melyet Orbán Viktroll szervezett november 17-ére, Éljen Magyarország, éljen a Fidesz! felkiáltással.

Milla-szindróma

A netadós tüntetéssorozat szervezésére alakult meg az elmúlt évek egyik legsikeresebb Facebook-oldala: a Százezren az internetadó ellen közösségnek alig egy hét alatt összejött a célul kitűzött létszám, jelenleg már 242 ezer pártolónál tartanak. Sikerüket sokan megirigyelhették (hasonlóan az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalomhoz), azóta ugyanis már számos csoport alakult ugyanilyen céllal, az "eredeti" oldal adminisztrátorai figyelmeztették is rajongóikat, hogy ne üljenek fel a kamu szerveződéseknek.

A hasonló céllal létrejött oldalak – egyelőre legalábbis – nyomába sem érnek a 242 ezres tábornak. A legmegtévesztőbb nevet a "100.000-en az internetadó ellen" oldalnak adták, de így is "csak" 21 ezer embert tudtak toborozni. Az "1000 milliárdan a tisztességes adózásért" oldalt 9 ezren kedvelik, az Egymillióan az internetadó és a Fidesz ellen nevezetű formációt pedig 6500-an. Bár náluk valamivel ambiciózusabb célokat fogalmazott meg, a "Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen" csoportnak eddig alig több mint ezer lájkolót sikerült behúznia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.