galéria megtekintése

Becserkészné Siófokot a volt kommandós

0 komment


Ungár Tamás

– Ilyen kemény kihívója még nem volt az Árpinak – állítja egy 49 éves siófoki vállalkozó, amikor arról kérdezem, mi várható a városban az önkormányzati választáson.

Árpi, azaz Balázs Árpád húsz éve polgármestere Siófoknak, s a korábban bíróként, majd ügyvédként dolgozó fideszes városvezető pártja szimpatizánsai és még sokak szerint most is egyértelmű esélyese a választásnak. Hisz Siófok sokat fejlődött az elmúlt két évtizedben, s a korábban csak nyári szezonból élő város – a tucatnyi wellness-szállónak és fedett fürdőjének köszönhetően – immár télen sem halott (nyáron 300 ezer, télen 40-60 ezer a vendégéjszakák száma havonta).

Balázs Árpád (a balszélen) szeptember 15-én a siófoki holokauszt-emlékmű felavatásakor. Jobbról-balról
Balázs Árpád (a balszélen) szeptember 15-én a siófoki holokauszt-emlékmű felavatásakor
Koszticsák Szilárd / MTI

Ugyanakkor a siófokiakat faggatva visszatérő vélemény, hogy az 56 esztendős jogász ezúttal kemény ellenfelet kapott, sokan azt sem tartják kizártnak, hogy a legutóbbi két voksoláson kétharmaddal nyerő Balázs Árpádot októberben nagyon megszorítja, vagy akár le is győzi a független Lengyel Róbert. Az ellenfél 46 esztendős, 24 éven át a rendőrségen szolgált, 1994-től a világversenyek sorát nyerő paksi kommandósok parancsnoka volt, majd 2007-től a siófoki rendőrkapitányságot irányította. 2012-ben leszerelt, és a biztonsági szakmában folytatta. Lengyel – egyebek mellett – biztonságot és rendet ígér Siófoknak, ami vonzó az itt élők számára, hisz a város kedvenc célpontja az utazó bűnözőknek.

A helyzet pikantériája, hogy a biztonságra szomjazó városban Lengyelt ugyanaz erősíti, ami gyengíti. Amíg ugyanis ő volt a rendőrkapitány, romlott a bűnügyi statisztikája a városnak. Előtte a bűnelkövetők 35 százalékát fogták meg a rendőrök, amikor Lengyel lett a kapitány, a felderítettség lement 15-20 százalékra. A távozását követően 53 százalékra javult ez a mutató. Lengyel azzal magyarázza az adatokat, hogy a 25 ezer lelkes Siófokon a nyári főszezonban 150-200 ezer ember üdül, s a lazító tömeg körül zsongó bűnözők lebuktatására kevés volt a rendőr a városban.

 

A száz főt foglalkoztató kapitányság 25-30 fős erősítést kapott, ám száz egyenruhást kellett volna idevezényelni. Lengyel – saját bevallása szerint – azért is távozott a rendőrségtől, mert elege lett a létszám és a technikai eszközök ordító hiányából. Tavaly azért volt jobb a siófoki statisztika, mondja a volt tiszt, mert legalább százfős egység erősítette a kapitányságot, emellett a statisztikai szempontok változása is javítja a mostani adatokat.

Balázs Árpád viszont állítja, hogy a kapitányság korábbi gyenge teljesítménye elsősorban a szakértelem hiányával volt magyarázható. A városvezető elismeri, hogy Lengyel Róbert kiváló kommandós volt, de azt kétli, hogy értene a nyomozati munkához. Balázs Árpád nemcsak a szakértelmét vonja kétségbe kihívójának, hanem a függetlenségét. A polgármester szerint Lengyel a baloldal embere.

Lengyel ezt cáfolja. Azt elismeri, hogy először, még 2013 decemberében baloldali politikusok ösztönözték indulásra, ám ő csak két hónappal később gondolkodott el a jelöltségről, amikor a helyi közélet konzervatív szereplői biztatták ugyanerre. Ők azért elégedetlenek a Balázs-korszakkal, mert úgy vélik, hogy Siófokon áttekinthetetlen és korrupciógyanús minden önkormányzati beruházás. Furcsa, hogy mindig ugyanazok a cégek a nyertesei a pályázatoknak. Lengyel azt ígéri, ha ő irányítja a várost, minden döntés nyíltan születik majd.

Húsz év alatt nem marasztalták el egyszer sem a siófoki közbeszerzéseket, de Lengyel Róbert most megszoríthatja a a polgármestert
Húsz év alatt nem marasztalták el egyszer sem a siófoki közbeszerzéseket, de Lengyel Róbert most megszoríthatja a a polgármestert
H. Szabó Sándor / Népszabadság

Balázs szerint viszont jelenleg is minden ellenőrizhető, s a közbeszerzéseket egy olyan bizottság kontrollálja, amelybe a Fidesz két, az MSZP és a Jobbik pedig egy-egy tagot delegált. Az ellenzék ebben a paritásos négyesben meg tudja akadályozni, hogy a gyanús pályázók nyerhessenek. Húsz év alatt nem marasztalták el egyszer sem a siófoki közbeszerzéseket, és sosem indult nyomozás ilyen ügyekben – mondja Balázs. Igaz, egy világhálóra áprilisban feltett hangfelvételből kiderült, hogy a polgármester és az egyik pályázó összeférhetetlen, ám abban az ügyben is azért indult nyomozás, mert Balázs feljelentést tett a törvénytelen lehallgatás és a felvétel manipulálása miatt.

Akárhogy is, a baloldal és a Fideszben csalódott konzervatívok támogatását élvezi Lengyel Róbert, sőt, számíthat a Jobbik rendpárti és korrupciót ostorozó szavazóira is. A radikális párt ugyanis nem állított polgármesterjelöltet, miközben úgy foglalt állást, hogy Lengyel a posztra alkalmas (amúgy a Jobbik 21 százalékot ért el Siófokon a parlamenti választáson, vagyis van támogatottsága). Hogy ez a baltól a csalódott középen át a szélsőjobbig húzódó szavazóbázis elég lesz-e a jelenlegi polgármester leváltásához, ma még megjósolhatatlan.

Kampánytelefon?

A siófoki képviselő-testület utolsó ülésén úgy döntött, hogy a város felnőtt lakói okostelefonokat kapnak 1800 forintért, aki pedig „Siófok-kártya” tulajdonos, az ingyen jut a 20 ezer forintos készülékhez. Amúgy az okostelefonok vásárlását már két éve tervezik a városatyák, ám a végső döntést a választás előtt jó két héttel hozták meg, ezért Lengyel Róbert kampányhúzásnak minősíti a történteket. A telefonvásárlás egyébként – ha mindenki él vele – több mint 300 millióba kerül a városnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.