galéria megtekintése

Bealkonyul a napelemgyárnak

Komlón kevesen bíznak már abban, hogy felépül a Solar Energy Systems Kft. napelemgyára. A cég és a város vezetése 2011 márciusában jelentette be, hogy 108 embernek munkát adó üzem létesül Komlón, s ehhez az önkormányzat félhektáros telket biztosít. A terv az volt, hogy a kft. egymilliárd forintból – az unió 40 százalékos támogatását igénybe véve – 2011 novemberére megépít egy japán és amerikai technológiát használó üzemet.

Évek óta üresen állnak a szerkezetkész üzemcsarnokok
Évek óta üresen állnak a szerkezetkész üzemcsarnokok
Katus Eszter

Az említett dátumra nem készült el a gyár, s az elmúlt években fél tucat határidőt tűzött ki a beruházó, ám a leendő üzem területén ma sem látszik más, csak egy 1400 négyzetméteres, szerkezetkész épület. A komlói önkormányzat évekig nem követelt bérleti díjat a telekért, aztán 2015 februárjában a város megunta a beruházó tehetetlenségét, és visszamenőleg kérte az árendát (haszonbérletet). A kft. ki is fizette a követelt öt és fél millió forintot. A képviselő-testület arról is határozott, hogy eladja a telket a kft.-nek 25 mil­lióért, s azt várta, hogy a cég az év végéig fizesse ki a vételárat. Ez nem történt meg, a kft. márciusig halasztást kért a fizetésre. Polics József, Komló kormánypárti polgármestere elmondta, hogy a város képviselő-testülete a következő ülésen dönt arról, adnak-e újabb haladékot.

 

Telefonon beszéltünk a kft. ügyvezetőjével, Bernhardt Imrével, hogy megtudjuk, mi a realitása a beruházás megvalósításának. Az ügyvezető időt kért a válaszra.

Az a kft. cégbíróságon regisztrált adataiból kiderül, hogy a beruházónak 2010-től 2013-ig gyakorlatilag nem volt árbevétele, mindeközben adóssága elérte a 900 milliót. 2014-ben a kft. a cégbíróságra nem nyújtott be gazdálkodási adatokat. A kiszivárgott hírek szerint azért nem sikerült a napelemgyárat befejezni, mert a saját forrással nem rendelkező kft. nem tudott befektetőtársat találni, s a bankok nem voltak hajlandók megfinanszírozni a beruházást.

Az erőműiparban jártas szakemberek úgy vélik, a komlói tervek megvalósításának esé­lyeit rontja, hogy egyre erősebb a konkurencia napelemgyártásban. Kérdés az is, hogy az a technológia, amire az eredeti terv szerint épült volna a komlói üzem, piacképes-e még ma is.

Komló számára fontos lenne a napelemgyár, hisz a baranyai városban a rendszerváltás óta nem létesült piaci alapon működő, tartós munkahely, s részben emiatt az egykor 31 ezer lelkes település elvesztette lakóinak negyedét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.