galéria megtekintése

Bármikor megölhetnek, de félve nem érdemes élni

3 komment


Ungár Tamás

A francia merényletsorozat után sem gondolják azt az osztrákok és a szlovének, hogy a menekültek terroristák lennének, de a két ország határainak közelében élő emberek között keveset találtunk, akik szívesen látják őket.


– Félve nem érdemes élni. Bármikor, bárki megtámadhat, megölhet minket, de ettől még nem szabad mindig erre gondolnunk, kell, hogy bízzunk az emberekben. Szörnyű, ami történt, de félni nem szabad, mert akkor azt tesszük, amit a terroristák akarnak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az ausztriai Vogauban élő Stefan vélekedett ekképp, amikor az Iszlám Államnak tulajdonított párizsi merényletsorozat itteni hatásáról kérdeztem. A festői Stájerország egyik szállodájában dolgozó, 50 éves, szlovén férfi azt állította, hogy se Ausztriában, se Szlovéniában nem vált általánossá a félelem a párizsi események hatására.

 

A két ország közös határához közeli településeken arról faggattam a helybélieket, hogy tartanak-e az Iszlám Állam terroristáitól? Arról is kérdeztem őket, hogy vajon a menekültek megítélése változott-e a hétvégi tragédia nyomán? A válaszok Stefan szavait erősítették, a kérdezettek nem félnek, s azt se gondolják, hogy a menekülteknek köze lenne a merényletekhez, és hogy azért jönnének Európába, mert ölni akarnak. Úgy vélték, a menekültek nem terroristák, ennek ellenére kevesen voltak, akik szívesen látnák őket a saját országukban.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

- Ne jöjjenek! – rázta fejét tagadólag Caro, a 19 éves, vogau-i fodrász. – Nálunk is van épp elég ember, aki segítségre szorul, őket kell segíteni, nem a menekülteket.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Stefan erre így reagált:

– Amikor először jöttek a menekültek, az osztrákok örömmel segítettek, de aztán, hogy egyre többen jöttek, belefáradtak a segítségbe. Ez érthető, ma már senki sem tudja, mennyien jöhetnek még, és ez már ijesztő.

Azt Stefan kizártnak tartja, hogy Ausztria kerítést építene a határaira.

– Lehetetlen, hogy drót legyen uniós országok között.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Caro másképp látta:

– Kell a kerítés. Ez nem csak az én véleményem, sokan ezt mondják itt.

Amúgy a kerítésépítésnek nyoma sincs a két ország határán, és a közelben lakó és dolgozó kérdezettek közül senki sem tudott arról, hogy valahol hozzáfognának ehhez a munkához, pedig az osztrák kormány nemrégiben bejelentette, hogy 3,7 kilométer hosszan kerítést épít a határra.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A 10 ezer lelkes Leibnitz főterén, az egyik kávéház teraszán három, jól öltözött, harmincas barátnő pezsgőzött a nyár végét idéző napfényben.

– Itt nem épülhet kerítés – mondta egyikük a többiek bólogatásával kísérve. – Segítenünk kell a menekülteken. Mi kijártunk a határra, és adományokat osztogattunk. És megyünk is még. Ez keresztényi kötelességünk. De azért a mi véleményünk is az, hogy meg kell állítani a menekültek áradatát. Ehhez a görög–török határt kell védeni.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A szlovéniai Maribor központjában megszólított Matia is „keresztényi” alapon érvelt:

– A menekülteknek más a kultúrájuk, sosem fognak beilleszkedni a keresztény társadalomba – mondta a jól ismert érveket az elegáns, 32 éves asszony. Matia mindjárt megjegyezte, hogy tudja, a magyarok sem szeretik a muszlimokat. Amikor megkérdeztem, hogy a szlovének ezzel hogy vannak, elnevette magát, s csak ennyit mondott: szoszó.

Barátnője, az ápolónőként dolgozó Suzan közbeszólt:

– Ide úgyse jönnek, meg magukhoz se. De a terroristák se minket támadnak majd. Mi kicsik vagyunk, nem minket akarnak. Nem kell félni! Ők a nyugati nagyvárosokat támadják ezután is.

Ezt gondolta az ugyancsak maribori Daniel. A rendőrként szolgáló, 49 éves férfi biztos abban, hogy a párizsi gyilkosságok után az unió összefogva és hatékonyan fellép a terroristák ellen. De mindez sok munkát és pénzt követel, na és azzal jár, hogy mindenütt egyenruhásokat látunk majd az utcán. A közvetlen modorú, izmos férfi nem utasította el, hogy az unió befogadjon muszlim menekülteket, ám csak olyanokat, akik egyértelműen bizonyítani tudják üldözöttségüket.

Sokan elhessegettek, amikor a menekültekről, illetve a párizsi terror szlovéniai és ausztriai hatásáról érdeklődtem. Egy, az autóját pakoló villanyszerelő Leibnitzben a kérdést hallva idegesen legyintett, s gesztusából az volt kivehető, hogy hallani se akar erről a témáról. Ugyanezt a gesztust ismételte egy öltönyös, diplomatáskás férfi Maribor egyik irodaházából kilépve.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– A menekültügy nagyon nehéz és bonyolult kérdés – morogta a szakácsként dolgozó, 24 esztendős Matias, aki haverjaival „ejtőzött” Maribor egyik hangulatos utcájában. – Aki bajban van, azon segíteni kell, de most már nagyon sokan jönnek. Magyarország okos volt, hogy kerítést épített.

– Szlovéniának is építenie kellene? – vetettem közbe.

– Nem örülnék neki. De lehet, hogy kellene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.