galéria megtekintése

Barlangtavak útvesztőiben

0 komment


Hajba Ferenc

A politika betege lett a tapolcai kórház – így értékelik a helyiek az intézmény elmúlt évekbeli sorsát. Dobó Zoltán polgármester (Jobbik) nem is hívja kórháznak, csak rendelőintézetnek.

A kórházat a Jobbik és az MSZP szerint a várost 16 éven át irányító Fidesz építette le. Az intézmény ma már az állam tulajdona, az önkormányzatnak nincs sok mozgástere. Kérdés persze, hogy kell-e egyáltalán egy 17 ezres kisvárosnak önálló kórház, amikor a környéken számos egészségügyi intézmény található Ajkától Balatonfüreden és Veszprémen át Keszthelyig.

– Nyaranta százezernél több üdülő fordul meg itt – számol a jobbikos Rig Lajos, akit kórházi szakasszisztensként választottak tavaly országgyűlési képviselőnek, miután a fideszes Lasztovicza Jenő elhunyt. A fő kampánytéma az országos ismertséget szerző kórház sorsa volt. Rig fölajánlotta, hogy honatyaként bizonyos napokon ingyen dolgozik tovább asszisztensként a kórháznak, ám a munkájára nem tartottak igényt.

Állami támogatással most tüdő- és szívrehabilitációs létesítményt alakítanak ki a remek adottságú, kiváló klímájú tavas barlang felhasználásával.

 

– Egyre inkább a pénzszerzés, a turizmus felé megy el a gyógyítás, a tapolcaiakkal már nemigen törődnek – állítja ugyanakkor Rig Lajos. – Ráadásul el lehet képzelni, mekkora igény lesz egy ilyen létesítményre, amikor itt van tőlünk 30 kilométerre a balatonfüredi szívszanatórium.

– A tüdőrehabilitációért sem fognak tülekedni a betegek – jósolja Dobó Zoltán. – A közelben működik a farkasgyepűi tüdőszanatórium, amivel nem tudunk vetélkedni. Amire viszont szükségünk volna, arról a kórházvezetés lemond. Volt egy 300 négyzetméteres fizikoterápiás épület, hat éve húzták föl. A kórház nem tartott igényt rá, az önkormányzat viszont remekül tudta volna használni szociális célokra. Ehhez képest úgy döntöttek, hogy lebontják, és panziót emelnek a helyén.

A megkérdezett tapolcaiak többsége attól tart, hogy idővel a város elveszíti a kórházi tavas barlangot is. A barlang mellé épült ugyanis annak idején a Pelion Szálló, amelynek a kínálatában szerepel a barlangkúra. – Majd szépen mindent összevonnak, aztán jönnek üdülni az osztrák, a német meg a holland nyugdíjasok, mi pedig a legkisebb sérüléssel is utazhatunk az ajkai vagy a veszprémi kórházba – mondja Farkas Györgyné.

Az MSZP helyi vezetői a kórház ügyében a polgármester mellett állnak. – A Jobbiknak ez esetben igaza van, az intézmény nem a helyiek igényeit szolgálja, leépült, korszerűtlen – szögezi le Árvai Gábor, az MSZP városi elnöke. – Én viszont nem vagyok annyira optimista, mint a jobbikosok, akik 44 aktív ágy visszaállítását ígérték a kampányukban.

A kórház vezetője nem fogadta tudósítónkat, a fenntartó kommunikációs osztályát ajánlotta. Az onnan kapott közleményben ez áll: „A tapolcai kórház a funkcióváltásnál megtalálta helyét az ellátórendszerben, és továbbfejleszti krónikus-rehabilitációs tevékenységét – például a pulmonológiai rehabilitáció országos jelentőségű a hasonló szintű ellátást nyújtó kórházak között." Nem sokkal később levél érkezett a humántárca egészségügyért felelős államtitkárságától is. Mint írták, Tapolcán a kor szükségleteit kielégíteni nem tudó épületeket lebontják, „helyükre a jelenlegi sebészeti épület és az új pulmonológia-barlangterápiás épület összeépítésével egy súlyponti betegfogadó központi zóna létesül".

Ez a válasz aligha elégíti ki a tapolcaiakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.