galéria megtekintése

Ajkán már lehúznák a báránybőrt a farkasról

7 komment


Hajba Ferenc

Két hét múlva időközi országgyűlési választás lesz a tapolcai körzetben. Szombaton Ajkát szállták meg a kampányoló jelöltek. Volt vád és ígéret, tiltakozás és sikerpropaganda, az Apostoli Magyar Királyságra pedig meg se rebbentek a szemek. Az emberek piacoztak és ették a lángost.

Sültkolbász-szagú a délelőtt az ajkai vásárcsarnokban, ahol a legtöbben húsvéti sonkáért állnak sorba. A lángossütő, a szocializmus mindenkori irigyelt bűnbakja is alig bírja kiszolgálni a cekkeres, éhes embereket. A csarnok körül mindent árulnak: aggregátort, fapapucsot, vasútmodellt, házi tejet, katonanadrágot.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– De ugye nem műszálas? – aggodalmaskodik egy fiatalasszony, s az erdélyi népviseletbe öltözött árus ezüstcsillagos ágyneműjét simogatja.

 

– Műszálas? – képed el az eladó, aztán kivágja: – Magyar termék nem műszálas!

A bejáratnál az LMP kisasztala áll, zöldalmát kínálnak az érdeklődőknek.

Sallee Barbara, a párt képviselőjelöltje mindenkire rámosolyog. Ez hatásos, sokakat marasztal ez a mosoly. A humánökológus jelölt civil, nem tagja az LMP-nek, de színeiben indul.

– Tegnap voltam egy ajkai családnál – meséli. – Hat unokájuk van, abból hárman már külföldön élnek. Tart egy levegővételnyi hatásszünetet, majd levonja a következtetést: – Nem Paks II. kell, hanem a kis- és középvállalkozások támogatása, új, a városban és az országban megtartó munkahelyek teremtése érdekében. Itt, a választókerületben, Hegymagason élek, itt gazdálkodom, ismerem az elvándorlást, a szegénységet. De ismerem a térség kincseit, adottságait is,

van mire támaszkodni.

– Mit gazdálkodik? – kérdezzük tőle. – Van szőlőm, borom és több mint hatszáz fajta íriszem, köztük egészen különlegesek. Most éppen a feketébe hajló színűek a kedvenceim.

A vásárcsarnok előtti térre Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje érkezik. A füves terepen állítanak fel neki egy plexi pulpitust, mögötte beszél a tanár végzettségű férfi a sajtónak.

A Fidesz és a kormány országos népszerűségében bízhat, mert az eredményeket olvassa fel. – A Fidesz talpra állította az országot – kezdi, majd a sikereket szembeállítja a gyurcsányi állapotokkal. – Ajkán most 3 százalék alatti a munkanélküliségi ráta – sorolja az érveket. – Veszprém megyében az utóbbi időben 24 ezerről 9100-ra csökkent az állás nélkülik száma. Fenyvesi Zoltán kiemeli, hogy az ajkai kórházban 4 milliárdos fejlesztés folyik. Ez azért is fontos, mert az egészségügyi intézmény a kisváros legnagyobb foglalkoztatója.

A körzetben egyébként a tapolcai kórház sorsa a neuralgikus pont, mindenki ezzel kampányol. Rá is kérdezünk, hogy mi lesz az intézménnyel.

– A meghívásomra itt járt Zombor Gábor államtitkár úr, s bejelentette: 2 milliárd 300 milliós fejlesztés keretében lesz 24 órás sebészet, tíz aktív ágy, és új tüdőgyógyászati és kardiológiai rehabilitációs központ – mondja egy szuszra a kormánypárti jelölt.

– Egynapos sebészet már eddig is volt, semmi új nincs abban, amit az államtitkár ígért

– szólja le már a Fő utcában a Fidesz elképzeléseit Rig Lajos tapolcai alpolgármester, a Jobbik jelöltje. Ő önmagát tartja a kórház funkcióinak visszaállításáért kampányolók leghitelesebb képviselőjének. Aneszteziológiai asszisztens volt a tapolcai kórházban, és mentősként is dolgozott. Szóvá is tették neki, hogy már nincs a mentők szolgálatában, mégis a szervezet mellényében mutatkozott.

– Nem hagytam ott, csak felfüggesztettem a munkámat, hiszen alpolgármesterként nem tudnám ellátni – cáfol Rig. – Társadalmi munkában havonta kétszer most is mentőzöm, illetve amíg tart a kampány, addig nem.

– Mással is támadták – jegyezzük meg. – Többen is le akarták vetkőztetni, hogy megnézzék a tetoválásait.

– A becsület és a hűség kifejezések valóban rám vannak tetoválva, a két szó között van egy szív, alatta a házasságkötésem dátuma.

– Megmutatja?

– Ne haragudjanak, de nem vetkőzöm – hárítja el a kérést.

Idősek és fiatalok egyaránt aláírják a kezdeményezésüket. Bárkit kérdezünk, azt emeli ki: egyetért vele, hogy a férfiak negyvenéves munkaviszony után öregségi nyugdíjba vonulhassanak. A másik népszerű pont, hogy Magyarország ne vállaljon szerepet az ukrajnai fegyveres konfliktusban.

A Fő utca hangulata, külső képe meglehetősen eklektikus ezen a délelőttön. Olyan, mint az áruház előtt felhangzó élő zene. Latin-amerikai muzsikusok pánsípon Cserháti Zsuzsa Édes kisfiam című számát játsszák.

A Jobbik mellett egy faházban az Apostoli Magyar Királyság rendezkedik be. A Tempo Párt kormányzója nem keveset ígér, ha megválasztják. Először is visszahelyezi jogaiba a királyságot, mint államformát. A Szent Korona Bankot pedig már meg is alapította. Alanyi jogon havonta 400 ezer forint alapjövedelmet garantál. A devizahiteleseknek sem kell semmitől sem tartaniuk, hiszen „a Szent Korona tulajdona nem terhelhető", ezért törölni kell minden jelzálogot.

A járókelők elfogadják a szórólapjukat, belenéznek, a szemük sem rebben.

Az MSZP aktivistái piros dzsekiben és táblákkal az egyik áruház oldalánál kampányolnak. A baloldal jelöltje, Pad Ferenc szakszervezeti vezető saját arcképe előtt a Quaestor-botrányról beszél.

– Több ezer károsult, becsapott ember töltötte már ki az MSZP által ügyvéddel készíttetett feljelentő lapot – summázza az eredményeket. – Egyértelművé vált az is, hogy szoros kapcsolat van a Quaestor elnöke és a politika szereplői között.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Nemrég beszéltem egy veszprémi asszonnyal – veszi át a szót Gőgös Zoltán, a párt országos alelnöke. – Ő március 5-én szeretett volna a pénzéhez jutni, de akkor már nem adta ki neki a Quaestor a papírjai ellenértékét. A külügy háttérintézetét viszont március 9-én készpénzben kifizették.

A Quaestor vezetői időt kaptak a vagyon eltüntetésére, hogy a kisbefektetőket már ne legyen miből kártalanítani. Szemét, tróger dolog.

A szocialisták a boltok vasárnapi nyitva tartása ellen is tiltakoztak. Gőgös elővesz egy parlamenti előterjesztést, melyet 2010-ben a Jobbik nyújtott be az ünnepnapi zárva tartások érdekében.

– Ez szigorúbb javaslat, mint a kormány által bevezetett törvény – olvas fel belőle paragrafusokat az alelnök.

Mondjuk neki, miért bántják a Jobbikot, a Fidesz jelöltje azt mondta nekünk, hogy a szocialisták velük együtt kampányolnak.

– Hát ezt tőlük is meg kellene kérdezni – feleli Gőgös.

– Megkérdeztük. Határozottan tiltakoztak ellene, bár ők is hallották már a vádakat. Szerintük a Fidesz ezt azért mondja, mert a Jobbik többségű tapolcai testületben eddig minden előterjesztést mindenki megszavazott.

– Igen, a Fidesz is – szól közbe Gőgös. – Azzal nincs semmi gond, ha a városi közgyűlésben nem pártpolitizálnak a képviselők, hanem a város érdekeit tartják szem előtt. Ráadásul a Fidesznek két bizottsági elnöki helye van, nekünk meg csak egy. Mi működünk együtt a Jobbikkal? Mi, akiknek az egész kampánya arról is szól, hogy lehúzzuk a báránybőrt a farkasról?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.