galéria megtekintése

Gyurcsány: Tévedés, hogy örülnénk egy gyenge szocialista pártnak

16 komment


Kálmán T. Attila

Tóbiás József a dunaújvárosi MSZP-elnök fejét követelte, miután a szocialisták leszerepeltek az időközi választáson. Az igazi vesztes a pártelnök lehet, kihívói és Gyurcsány örülhetnek.

Gratulálok Tóbiás Józsefnek, hogy akadályoz a munkámban! – ezzel vette fel a telefont Pintér Attila, aki polgári foglalkozása mellett, általában újságíróktól zavartalanul vezeti a dunaújvárosi MSZP-t. A városi szocialista vezetőknek ritkán kijáró médiafigyelmet azzal érdemelte ki, hogy a pártelnök lemondásra szólította fel az MSZP vasárnapi időközi választáson produkált gyenge eredménye után. – Még aznap este felhívott – nevetett hitetlenkedve Pintér a pártelnök késői telefonján.

Tóbiás József és Pintér Attila. 2014 őszén még nagy volt az összhang
Kovács Tamás / MTI

Az MSZP-ben ugyanis ledöbbentek az eredményen. A szocialistákat nem is az tartja izgalomban, hogy a testületi fideszes többséget nem veszélyeztető önkormányzati választáson magabiztos fölénnyel nyert a kormánypárti jelölt, Lassingleitner Fruzsina. Hanem az, hogy az ­MSZP-s jelölt, Selyem József 98 szavazattal csak a negyedik helyre futott be, a DK-s Huszti Zsolt viszont második lett 243 vokssal.

 

Az MSZP által rendelt belső felmérés szerint a korábban 14 évig önkormányzati képviselő szocialista jelölt ismertsége messze felülmúlta a DK-s jelöltét, ezért a dunaújvárosi szervezet úgy döntött: nem fognak össze senkivel. Közben első körben az országos vezetés arra kérte a helyieket, hogy ne erőltessék a külön indulást, álljanak be a 2014-ben is indított DK-s jelölt mögé. Fontos adalék: az MSZP vezetése ilyen esetben tényleg csak kérhet, a helyiek döntenek az indulás mikéntjéről.

Eközben az országos politika egyre jobban rátelepedett a helyi választásra. A Fidesz Orbán Viktort is bevetette, aki 20 milliárd forintnyi fejlesztést ígért be a városnak. A kiemelt figyelem abból érthető meg, hogy a kormánypárt nem nyert fontosabb időközi választást a 2014 óta. Ráadásul a városban egy gyilkossággal gyanúsított fideszes lemondása után kellett időközi választást kiírni, és a helyiek a pislákoló új közvilágítás miatt lopásról beszélnek.

A DK lett a baloldal vezető ereje?

Gyurcsány Ferenc, DK-elnök
Túlzás ezt állítani. Az MSZP-ben azonban érdemes lenne elgondolkozni, miért teljesítettek 10 százalék alatt egy baloldali munkásvárosban. Tévedés, hogy örülnénk egy gyenge szocialista pártnak, a 2018-as kormányváltáshoz 35-40 százalékot kell elérnünk, amihez kell egy erős MSZP is.

Tóbiás József, MSZP elnök-frakcióvezető
„Világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a Fideszt a legalkalmasabb jelölt mellé állva. Ez a remény tegnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt” – írta sajtóközleményében a pártelnök, aki nem reagált megkeresésünkre.

A többi párt lelkesen asszisztált ahhoz, hogy országos erőfelméréssé alakuljon a szavazás: Gyurcsány Ferenc, a PM-es Karácsony Gergely, Tóbiás József és Vona Gábor egymásnak adta a stafétát Dunaújvárosban. A legnagyobb harc azonban a baloldalon robbant ki: a helyi szocialisták külön utas döntését kihasználva a DK és az MSZP is azt akarta bizonyítani, hogy képes lenyomni a másikat.

„A DK agresszív, erőszakos lejárató kampányát személyesen Gyurcsány vezényelte” – panaszkodott Pintér Attila. Lejárató kampány alatt azt értik a szocialisták, hogy Gyurcsányék erőteljesen hangsúlyozták, baloldali együttműködés nélkül nincs győzelem, az MSZP pedig a Fidesz kezére játszik a saját jelölt indításával. A választási kudarc után több szocialista magyarázta ezzel a gyászos eredményt. A pártvezetés viszont igyekszik elhárítani a felelősséget, Tóbiás ezért szólította fel lemondásra Pintért.

– Érdekes, tegnapig támogatta a külön indulást – dobta vissza a labdát Pintér, aki azt mondta, Tóbiás figyelmeztetése nélkül is tudja, mi a dolga, bizalmi szavazást kért maga ellen, amit szerdán ejtenek meg.

Egy másik, jóval nagyobb fajsúlyú szavazást viszont befolyásolhat a dunaújvárosi eredmény: „Molnár Gyula jöhet ki jól ebből a történetből” – mondta több MSZP-s politikus, beemelve az egyenletbe a június végi tisztújító kongresszust és az elnöki tisztségre pályázó volt újbudai polgármestert.

Molnár ugyanis, miután bejelentkezett pártelnöknek, szinte rögtön azzal nyitott, hogy „le kellene ülni a vasárnapi asztalhoz a baloldali pártcsaládnak”. A Gyurcsányék felé nyitó kijelentése eddig inkább ellene dolgozott a párton belül, de a dunaújvárosi eredmény most őt igazolta. Még akkor is, ha többen emlékeztették arra az összefogást sürgetőket, hogy a PM 2014-ben is külön indult a városban, s ha csak a DK és az MSZP szavazatait adjuk össze, az is kevés lett volna a Fidesszel szemben.

Elemzői vélemények

Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója
Eddig is tudtuk, hogy a választók hajlamosak a legerősebb kihívóhoz gravitálni a Fidesszel szemben – a dunaújvárosi eredmény azt mutatja, hogy ugyanezt a baloldalon belül is megteszik. A jelek szerint a dunaújvárosi választók a DK értelmezését fogadták el arról, ki a legjobb jelölt, és ennek megfelelően szavaztak. Ez bizonyítja azt a jelenséget, hogy az MSZP és a DK szavazói között szinte teljes az átjárás. Ez az eredmény ismét megmutatta: jelenleg nincs megfelelő eljárás a baloldalon annak kiválasztására, ki legyen e politikai közösség közös jelöltje. A Republikon Intézet által javasolt előválasztás talán itt is megoldás lehetett volna: ha az MSZP a választás előtt szembesül vele, hogy a DK jelöltje esélyesebb, alighanem beállt volna mögé.

Jámbor András, a Kettős Mérce főszerkesztője
A dunaújvárosi választás után folytatódik a valóság tagadása. Pártvezetők, értelmiségiek, kommentelők adogatják össze a valóságban össze nem adható szavazatokat. Miközben a helyzet az, hogy lényegtelen, nyerhetett-e volna egy MSZP–DK–PM-összefogás. Bármilyen kutatást nézünk, nem tudott nőni 2010 óta a pártpolitikai baloldal szavazóinak a száma. Ez a politika nem képes megszólítani még korábbi, 2006-os szavazóit sem, ha ma választásokat tartanának, újra brutális vereségbe futnának bele. A Fidesz nem a dunaújvárosi eredménynek örülhet elsősorban, hanem hogy még mindig nem akarnak a valóságról beszélni és saját teljesítményükkel szembenézni az ellenzéki pártok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.