galéria megtekintése

Bajnai nem vonul vissza, de ambícióit alárendeli

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 20. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Pártja, az Együtt belső parlamentjének, az országos politikai tanácsnak az elnöke lesz Bajnai Gordon, aki hátralép, de nem vonul vissza a politikától. Lapunknak a hét végi tisztújítás előtt azt mondta, nem hisz az egyszemélyes pártokban, a szektákban. Arról is beszélt: nem neki, hanem egy új, még kipróbálatlan miniszterelnök-jelöltnek lesz a legnagyobb esélye leváltani Orbán Viktort.

Erős vezetőkre, ismert arcokra, személyes brandekre minden pártnak szüksége van, de ha csak egy ilyen van, az sebezhetővé tesz
Erős vezetőkre, ismert arcokra, személyes brandekre minden pártnak szüksége van, de ha csak egy ilyen van, az sebezhetővé tesz
Móricz-Sabján Simon

Szombaton tisztújítást tart az Együtt. Igaz, hogy mégsem vonul vissza, és a korábbi hírekkel ellentétben nemcsak alapítóként vesz részt a párt életében, hanem pozíciót is vállal?

Azt teszem, amit helyesnek tartok: hátrébb lépek, de dolgozom az ügyért, amelyben hiszek. Az áprilisi vereség egyik fő oka az ellenzék hitelességi problémája volt. Az orbáni rendszert csak a hitelesség visszaszerzésével lehet legyőzni, megduplázva a kormányváltó szavazatok számát. Ehhez új program mellett új politikusok is kellenek, és ez rám is vonatkozik. Azt gondolom, nem volt hiábavaló az az egymilliárd forint, amelyet a „Fidesz és vidéke” elköltött a lejáratásomra, jutott bőven baráti tűzből is, és persze én is követtem el hibákat az elmúlt egy évben. Mindez indokolja, hogy a napi politika frontvonalából hátralépjek, lehetőséget adva új szereplőknek. De olyan tisztséget szívesen vállalok, amelyből segíteni tudok, és ahol napi ügyek helyett stratégiai kérdésekkel foglalkozhatok.

 

Vagyis a most létrejövő, választmányi feladatokat ellátó országos politikai tanács elnöke lesz.

Igen, sok jelölést kaptam erre a posztra, és ezt vállalom. De az én szerepemnél fontosabb a szervezetünk átalakítása választási pártból egy tartósan működni és bővülni tudó mozgalommá. Ezért nyitjuk meg a pártot azok előtt, akik hosszú ideje be akarnak lépni, ezért demokratizáljuk a működésünket a jelenlegi központi irányítás helyett, és ennek jegyében hozzuk létre az országos politikai tanácsot is, amely a belső parlamentünk lesz, két közgyűlés között dönt a stratégiai kérdésekben, és támogatja az elnökség munkáját.

A befolyása tehát – ami eddig sem a pozíciójából fakadt, hiszen nem volt társelnök – nem változik. Az Együtt így továbbra is Bajnai Gordon pártja marad?

Az enyém és sok mindenki másé. Nem hiszek az egyszemélyes pártokban, a szektákban. Gyengék, sérülékenyek és kevéssé demokratikusak. Mi egy értékközösséget építünk, a magyar polgárosodás pártját, a polgárosodásét, ami a Fidesz-kormány alatt elmaradt. A kampányban célszerű volt felmutatni egy vezetőt, de a hosszú távú cél, hogy a pártunknak több meghatározó arca legyen. Az egyik legfontosabb különbség köztünk és a demokratikus ellenzék más pártjai között, hogy nálunk sok új politikus van. Erős vezetőkre, ismert arcokra, személyes brandekre minden pártnak szüksége van, de ha csak egy ilyen van, az sebezhetővé tesz. Az összetartó erőnek nem a személyes karizmának, hanem a közös értékeknek és céloknak kell lenniük.

Bajnai Gordon pártja április 6-át követő választási értékelőjén
Bajnai Gordon pártja április 6-át követő választási értékelőjén
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Van egy kivétel: a Fidesz, amely nem tűnik sebezhetőnek. Önöknek legalábbis nem sikerült megsebezniük.

De nem valószínű, hogy Orbán Viktor nélkül a Fidesz egyben tartható lenne. Ráadásul a Fidesz miatta lett demokratikus pártból tekintélyelvű szervezet, mára pedig állampárt. Ezt nem tartom követendőnek.

Nem ült be se a magyar, se az Európai Parlamentbe, nem akar főpolgármester-jelölt lenni. Miniszterelnöki ambíciója még van?

Az ambícióimat mindig alárendelem az ügyeknek, amelyekben hiszek. Másfél évvel ezelőtt egy nagyságrenddel nagyobb volt az esélye annak, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyek, mint most. Nagyon sok támadást kaptam, emiatt a társadalom érdemi részében csökkent az elfogadottságom. Ma azt gondolom, hogy leginkább egy új, még kipróbálatlan miniszterelnök-jelöltnek lesz esélye leváltani Orbán Viktort.

Hogy látja, tartósan három baloldali párttal kell számolni? Ha igen, megint össze kell majd állniuk.

Ez még képlékeny. Nem érdemes jósolgatni és más pártok ügyeivel foglalkozni. Amit biztosan tudok, hogy az áprilisi vereség és az EP-választás számunkra kedvezőbb eredménye azt mutatja: csak olyan megegyezést érdemes kötni, amely győzelemre vezethet. A kudarchoz nem kell összefogni.

Miben bízik, meddig növekedhet az Együtt?

Egy évvel a megalakulásunk után hét százalék feletti eredményt értünk el az európai parlamenti választáson, tizenegy budapesti kerületben ránk szavazott a legtöbb ellenzéki szavazó. Ez ilyen rövid idő alatt példátlan siker a magyar politikában. Az Együtt feladata most az, hogy megsokszorozza a taglétszámát, mind a 106 választókerületben létrehozza a helyi szervezetét, és széles szövetségesi hálót alkosson civilekkel, a helyi társadalmat képviselő szervezetekkel. Erre készülünk már az önkormányzati választás előtt is.

Hol fognak össze más pártokkal, és hol indulnak külön az ősszel?

Bajnai Gordon az EP-választás estéjén pártja fiatal aktivistáival
Bajnai Gordon az EP-választás estéjén pártja fiatal aktivistáival
M. Schmidt János / Népszabadság

A győzelem lehetőségét kell mérlegelni mindenhol, helyben. Persze van egy fontos korlát: a másfél éve meghirdetett korszakváltó elveinkből többé nem akarunk engedni.

Ez helyi szinten hogyan értelmezhető?

A jelöltek kiválasztásánál.

Hunvald György támogatása a VII. kerületben belefér a korszakváltásba?

Őt biztosan nem támogatnánk. De ahol van a miénknél jobb ajánlat, a győzelemre esélyesebb jelölt, ott szívesen megállapodunk. Összességében azonban önálló listákkal készülünk.

Budapesten mikor lesz közös főpolgármester-jelölt?

Annál többet most nem tudok mondani, mint hogy készek vagyunk tárgyalni erről, és van javaslatunk.

Visszatérve a tisztújításra, most csak hét-nyolc hónapra választanak vezetőket, marad a társelnöki rendszer, és a párt demokratizálását célzó változások egy része sem lép életbe a jövő év elejéig. Miért?

Egyrészt mert az önkormányzati választás miatt valamelyest továbbra is kampányüzemmódban működünk. Másrészt mert ki kell bővítenünk a pártot. Arra számítunk, hogy rövid idő alatt a többszörösére nő a taglétszám, létrejönnek a helyi szervezetek, és szándékaink szerint megszűnnek a platformok. Ez a gyors belső átalakulás átmeneti szabályokat kíván. Az is jogos elvárás, hogy az új, hosszabb időre megbízást kapó vezetésről és a végleges alapszabályról már a kibővült tagság döntsön a jövő év elején.

Kiket fog lehetséges vezetőként a tagság figyelmébe ajánlani?

Vannak megkérdőjelezhetetlen egyéni teljesítmények. Szigetvári Viktornak döntő szerepe volt a párt felépítésében, hatalmas munkát végzett. Támogatom, hogy az eddig is ismert arcokon túl az elnökségben és a választmányban fontos szerephez jussanak olyan új politikusok, mint Pápa Levente, Berkecz Balázs, a Szolidaritás mozgalomból érkező Szalóczi Géza és országgyűlési képviselőnk, Szabó Szabolcs. A platformok megszűnése ellenére sokszínű, de egységes pártot és vezetést szeretnék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.