galéria megtekintése

Nagy bajban vannak a budapesti fideszesek

Ha a miniszterelnök számon kéri a népszavazáson nem megfelelő eredményt szállító párttársait, a budapesti fideszesek nagy része aggódhat.

„Azokban a választókerületekben volt magas a részvétel, ahol az emberek beszélnek egymással, és a helyi kormányzati erők és a helyi politikusok megszólították a választópolgárokat" – értékelte a vasárnapi népszavazás eredményét Lázár János. Majd elbüszkélkedett azzal, hogy az ország 106 választókerülete közül az övé, a hódmezővásárhelyi lett a harmadik a részvételi arányt tekintve. A Miniszterelnökség vezetője – a kormányzati kommunikációról leválva – azért is fejezhette ki elégedetlenségét a népszavazás érvénytelensége miatt, mert Hódmezővásárhelyen 54 százalék szavazott, és néhány voks híján az érvényes szavazatok aránya is elérte az 50 százalékot.

Lázár üzenetét főként a budapesti fideszes politikusok vehetik magukra. Különösen azért, mert – mint lapunk megírta – a választókerületi elnökök és polgármesterek legutóbbi zártkörű értekezletén Orbán Viktor érzékeltette: a népszavazási eredmény az ő munkájukat minősíti. Magyarán, a kvótareferendum sikertelensége veszélybe sodorhatja a rosszul teljesítők indulását a következő országgyűlési vagy önkormányzati választáson.

 

Márpedig jó néhány budapesti kerületben messze elmaradt a részvétel a kormánypártok várakozásaitól, a VII. és a VIII. kerületben még a 30 százalékot sem érte el az érvényesen voksolók aránya. A fővárosban összesen 530 ezren adták le a szavazatukat, de közülük 63 ezren (csaknem 12 százalék) érvénytelenül. Mindez azért is lényeges, mert Budapesten rendre magas a választási kedv, most viszont a XVI. kerületet kivéve mindenhol alacsonyabb volt az érvényesen szavazók aránya a 40,41 százalékos országos átlagnál.

Nagy a szórás azonban akkor, ha a nem szavazatok számát azzal vetjük össze, hogy a 2014. áprilisi parlamenti választáson hányan szavaztak a jobboldalra, azaz a most a betelepítési kvótával szemben kampányoló Fideszre és Jobbikra. Ebből az látszik, hogy több városrészben – Óbudán, Újpesten, Kispesten, Csepelen – az alacsonyabb részvétel ellenére is sikerült hozni a két évvel ezelőtti szavazatarányt, a belső kerületekben viszont messze elmaradtak tőle. Erzsébetvárosban 1819-cel, a Belvárosban – ami Rogán Antal választókerületéhez tartozik – 1667-tel, a XII. kerületben, ahol Pokorni Zoltán a polgármester, 1678-cal kevesebben utasították el a betelepítési kvótát, mint ahányan két éve a Fideszt és a Jobbikot választották. Nem lehet elégedett Kocsis Máté sem: Budapesten az általa igazgatott Józsefvárosban volt a legalacsonyabb a részvétel. Igaz, ez két évvel ezelőtt is így volt.

A budapesti fideszes kudarcban az ellenzék bojkottfelhívása mellett az is közrejátszott, hogy a Kétfarkú Kutya Párt és a civil szervezetek kampánya az érvénytelen szavazatokért leginkább a fővárosiak fantáziáját mozgatta meg. Az ötlet négy belvárosi kerületben (V., VI., VII. és XIII.), illetve a II. kerületben szólt nagyot: az ott voksolók 15 százaléka adott le érvénytelen szavazólapot. A baloldal egyik utolsó bástyájának számító Újlipótváros és Angyalföld ellenállása érthető, a Terézvárosról és Erzsébetvárosról pedig elmondható, hogy a baloldal és az LMP bázisa is erős ott.

Az viszont meglepő, hogy a Belvárosban és a II. kerületben is magas volt a protestszavazók aránya, Rogánnak tehát nemcsak azt kell megmagyaráznia, hogy szavazói miért nem vettek részt kellő számban a népszavazáson – illetve hogy propagandaminiszterként miként engedhette, hogy családja a szavazás napjának közepén helikopterrel térjen vissza egy vidéki esküvőről –, de azt is, hogy az V. kerületben 1300-an érvénytelen szavazattal tiltakoztak a kormány menekültpolitikája ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.