galéria megtekintése

Bagatell bírságok, sok tízmilliós bevétel

7 komment


Szalai Anna

Noha jogvédők régóta kérik a szabálysértési tételek ésszerűsítését, ma is közel százféle ok miatt futhat büntetésbe a figyelmetlen állampolgár.

Nem árt például körülnézni, ha a nagy hőségben nem a kijelölt helyen csobbannánk vízbe. Tiltott helyen fürdésért ugyanis akár 50 ezer forintos bírságot is a nyakunkba sózhatnak a közterület-felügyelők. Ha ráadásul a személyi igazolványunkat is makacskodunk megmutatni, ugyanennyivel megtoldhatják a büntetést.

De hasonló összegű bírságot kaphatunk szemetelésért, sörösüveg meghúzásáért közterületen, késő esti hangoskodásért, a közerkölcs megsértéséért, „itt a piros, hol a pirosozásért", vicsorgó ebekkel való rémisztgetésért és koldulásért is. A tiltott helyen való utcai dohányzás büntetési tétele 30 ezer forint is lehet.

Sokba kerülhet a kutyafürdetés is
Sokba kerülhet a kutyafürdetés is
Fotó: Mediaworks

 

A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (Föri) emberei több mint 85 különféle szabálysértési esetben intézkedhetnek, feljelentést tehetnek, helyszíni, illetve közigazgatási bírságot szabhatnak ki. Tavaly összesen 10 140 alkalommal bírságolták meg az utca emberét. A bírságok összege 160 millió forint volt, ám ebből alig valamivel több mint 100 millió forintot sikerült bekasszírozni.

Az esetek száma és a bírság összege is csökkent egyébként az előző évhez képest. 2014-ben ugyanis összesen 10 728 ügyben büntettek. A kiszabott csaknem 200 millió forintból azonban csak 132 milliót sikerült beszedni. 2013-ban 15 ezer alkalommal szabtak ki bírságot összesen 208 millió forint értékben. A bírságolási kedv megcsappanása, illetve a bevétel csökkenése vélhetőleg annak is köszönhető, hogy a pénz nem a főváros kasszáját gyarapítja, hanem az államét. Kivételt képeznek ez alól az árufuvarozáshoz, a személyszállításhoz, illetve a közúti közlekedéshez kapcsolódó büntetések. A közterület-felügyeletnek egyébként fogalma sincs arról, hogy a főváros mire költi a bírságpénzt. De azt se követik nyomon, hogy mi lesz a nem fizetőkkel. Rajtuk részben a kormányhivatal, részben a rendőrkapitányság, részben a polgármesteri hivatal adóosztálya próbálja behajtani a köve­telést.

A intézkedés száma mellett évről évre változik az is, hogy épp mire „ugranak" a felügyelők. A taxisokat például 2013-ban alig 23 alkalommal bírságolták meg, míg 2014-ben már 262 alkalommal, tavaly pedig 66-szor. A mozgáskorlátozott-parkolók jogtalan használóira 2013-ban 30 alkalommal szabtak ki büntetést, 2014-ben egyszer, míg tavaly egyszer se. De csökken a szerepük a BKK-pótdíjazásnál is. Míg három éve 102 ezer esetben kértek tőlük segítséget az ellenőrök, addig 2014-ben már csak 58 ezer alkalommal, tavaly pedig 38 ezerszer. A csökkenő tendencia ellenére még mindig ez teszi ki tevékenységük legnagyobb hányadát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.