galéria megtekintése

„Azokra mentek, akiket Lázárék kilistáztak”

3 komment


Hargitai Miklós

Krétakör Alapítvány, K-Monitor Közhasznú Egyesület, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Transparency International Magyarország Alapítvány, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért, Asimov Alapítvány, Roma Sajtóközpont, Labrisz Leszbikus Egyesület, Patriarchátust Ellenzők Társasága, Liberális Fiatalok Egyesülete, Szivárvány Misszió Egyesület – ezek azok a szervezetek, akiknek a projektpapírjait a rendőrség tegnap az Ökotárs Alapítványnál lefoglalta.

Móra Verát elkísérik a laptopját elvenni
Móra Verát elkísérik a laptopját elvenni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pontosan ugyanők szerepelnek azon a listán, amelyet a 444.hu hírportál kérésére a Miniszterelnökség adott ki idén májusban azokról a (kormányzati szemszögből) „problémás” civilekről, akik a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázatán támogatást nyertek.

 

Ez még akkor is a politikai kérésre (vagy politikai iránymutatás alapján) történő rendőrségi fellépés látszatát kelti, ha figyelembe vesszük, hogy az NNI nyomozói egy másik körből további 17 szervezet irataira is kíváncsiak voltak – utóbbiak azért kerültek célkeresztbe, mert visszatérítendő (utófinanszírozás-megelőlegező) kölcsönt kaptak az Ökotárstól –, hiszen az eddig megfogalmazott gyanúknak (sikkasztás, hűtlen kezelés, jogosulatlan hitelnyújtás) semmi közük nincs a demokrácia és emberi jogok témájában tevékenykedő 13 szervezet támogatásaihoz.

Móra Vera, az alapítvány igazgatója szerint a különös eljárás hétfőn reggel kezdődött, amikor egy rendőrnő hívta fel, arról érdeklődve, hogy mikor érkezik be a munkahelyére (merthogy a nyomozók akkor már ott voltak). Ezután délutánig tartott az alapos házkutatás, amelyet – bár erről a rendőrségi határozat nem szól – Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs munkatársának lakására is kiterjesztettek. A szóban forgó magánlakáson régi alapítványi iratokat is tároltak (abból adódóan, hogy korábban Foltányi volt az Ökotárs vezetője).

Az este folyamán pedig a rendőrök hazakísérték Móra Verát a laptopjáért, és a szóban forgó számítógépet lefoglalták. Összességében mintegy fél folyóméternyi iratanyaggal, több számítógéppel és a többi komputer merevlemezéről lementett adatokkal távoztak a nyomozók. Az NNI tegnap a Demnet (Demokratikus jogok fejlesztéséért alapítvány) irodáját is felkeresték – ez az a szervezet, amely az NCTA pályázatai során az Ökotárs konzorciumi partnereként a demokrácia – emberi jogok tematikájú projekteket kezeli.

Lefoglalt iratok kerülnek a kocsiba
Lefoglalt iratok kerülnek a kocsiba
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mint Móra Verától megtudtuk, a rendőrök főként olyan projektdokumentumokat vittel el, amelyet a Kehi korábban is kért, de nem kapott meg az Ökotárstól, viszont később mégis begyűjtött a pályázatokon nyertes szervezetektől (vagyis azok már az államigazgatás rendelkezésére álltak).

Ráadásul az ismeretlen tettes ellen nyomozó V. kerületi rendőrkapitányság a szóban forgó papírok egy részét szintén bekérte, és nekik az alapítvány át is adta az iratokat – ezért sem értik, hogy miért kellett ilyen látványos külsőségekkel, a szervezett bűnözés elleni akciók kellékeit használva felvonulni ellenük. – Egyszerű rendőri kérésre is odaadtuk volna a papírokat – tette egyértelművé az igazgató, azt is hozzátéve: a házkutatás ténye miatt ügyvédjük panaszt tett, mivel a rendőri fellépést aránytalannak és indokolatlannak érezték.

– A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani – tette közzé álláspontját a norvég kormány honlapján Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere.

– A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől – szögezte le Helgesen.

Szerinte a magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek.

A miniszter emlékeztet rá: május 9-e óta Norvégia, Izland és Liechtenstein felfüggesztette az EGT és Norvég Alapok kifizetéseit Magyarország felé. Ez azonban nem érintette a Civil Alap, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást támogató program kifizetéseit, ezen programok végrehajtásáért ugyanis nem a magyar hatóságok felelősek.

– A magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának feltételei. Ezek között az is szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával. A tegnapi akció azt jelzi, hogy a magyar kormány célja a civil társadalom függetlenségének felszámolása – tette hozzá Helgesen.

Erős üzenet

Facebookon üzent a magyar nyomozóhatóságnak a vizsgálatok célkeresztjében lévő Krétakör színház. Tíz évvel ezelőtt bemutatott, Feketeország című előadásuk egyik ikonikus részletét, a Nyomozóiroda-rap című dal videofelvételét küldték az NNI-nek azzal az üzenettel: Hahó, Nemzeti Nyomozók: csak látnátok a kib*szott szemüvegetektől! Mintha lenne az országban elég bűn, amit üldözhetnétek helyettünk. Kösz: magyar állampolgárok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.