galéria megtekintése

„Az útonállók maradnak a parlamentben”

6 komment


Hajba Ferenc
NOL

A még el sem készült M86-os autóútról még az év utolsó napján megjelent interjúban is azt állította Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, hogy ingyenes marad. A tüntetők csütörtök délelőtt forgalomlassítással tiltakoztak az útdíj ellen.

– Tele van a zsebem – panaszolja a hetvenéves Paukovics Mária a Szombathelyre vezető M86-os út használati díja elleni tüntetésen.

– Pénzzel? – provokálom.

– Nézze meg, az egyikben ott ül Vida Ildikó, a másikban az egészségpénztár kotorászik, pedig gyártástechnológus üzemmérnök létemre 80 ezer forintnál alig több a nyugdíjam, azt azért nem könnyű megcsapolni. Ezeknek azért sikerül, most egy kis szappanadó, aztán egy kis útdíj. Kertészkedem, kötök, hogy meg tudjak élni, viszont kiszúrok velük, mert művirágot nem készítek, azt nem tudják megadóztatni.

 

A még el sem készült M86-os autóútról még az év utolsó napján megjelent interjúban is azt állította Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, hogy ingyenes marad.

Hajba Ferenc / Népszabadság

– Azt se tudják, mit csinálnak, két kézzel szedik el a pénzt a néptől, már a kormánytagok sem tudják követni, melyik padlást kell lesöpörni – morog egy idősebb férfi, kabátja hajtókáján egy Szolidaritás feliratú jelvénnyel. Pártlogók és zászlók nincsenek, még közismert fideszes szimpatizánsok is kijöttek az útra, igaz, ők nem szólalnak meg.

A szervezők teljes útzárat akartak, ám a rendőrség ezt megtiltotta, egy-egy sávot mindkét irányba nyitva kellett hagyni.

– Hétfőn újabb demonstrációkat jelentek be februárra, és ha a rendőrség nem változtat az álláspontján, a bíróságra megyünk – közli Czeglédy Csaba ügyvéd, MSZP-s politikus. – A mi esetünkben ugyanis az autóút nemcsak a tiltakozás eszköze, hanem tárgya és célja is. Hol demonstráljunk a nyolcvanhatos út díja ellen, ha nem a nyolcvanhatoson?

– Megfizettük ennek az egyébként is uniós pénzből épülő útnak az árát például a benzinpénzben meg más adóban – mondja egy asszony. – Lehet, hogy ezután minden alkalommal újra ki kell fizetnem a harisnyám árát a boltosnak, amikor reggelente felhúzom – példálózik, aztán megkérdezi tőlem.

–  Maga nős?

Bólintok.

– Akkor szerencséje van, mert lesz itt még agglegényadó is, meglátja.

Kovács László vállalkozó az egyik demonstráló, aki a tiltakozó táblát fogja a kocsisor előtt.

– Naponta használom ezt az utat. Lehet mondani, hogy nem nagy pénzről van szó, csak tudja, rengeteg ilyen kis sarc sújtja a vállalkozókat. Ha ezeket mind összeadom, a kedvem is elmegy az egésztől – fakad ki.

Hajba Ferenc / Népszabadság

– A környékbeli falvak, főleg Zanat lakói végre megszabadulhatnának a rajtuk átzúduló kamionoktól, személyautóktól – mutatja Szuhai Viktor, aki a baloldali együttműködés tagjaként lett önkormányzati képviselő Szombathelyen. – De most újra visszatérnek, mert az autósok közül sokan már elvből sem hajlandók fizetni az útért. Aki persze Pest felől jön, annak van mindenre érvényes sztrádamatricája, a környékbeliek azonban inkább a régi, rossz utakon járnak.

– Nem ők járnak rossz úton, hanem a kormány – szólnak közbe többen is.

A szembejövő autók nagy része dudál, integet. Néhányan kiszólnak egy-egy kormányt minősítő, nem nyomdaképes jelzőt, viszont csak kevesen köpködnek rájuk.

Az ország belsejébe vivő úton egy idős osztrák házaspár áll meg néhány pillanatra.

– Sárvárra járunk évek óta – mondja a férfi. – Hatékony a víz a reumára, de ha a benzin árát is beleszámítjuk, már alig olcsóbb, mint otthon. Hallom, hogy most ezért az útért is fizetni kell. Nem nagy pénz, de bosszantó, hogy ezért a kurta szakaszért külön pénzt szednek. Legközelebb megállok Tatzmannsdorfban, ott is jók a medencék.

Fél órán át tart demonstráció.

– Bontás van – jelentik rádión a rendőrök. – Az úton állók most elmennek.

– Az „útonállók” viszont maradnak a parlamentben – kiabálja válaszul valaki egy lassító autóból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.