galéria megtekintése

Az Orbán-kormány látja a tanárokat, és fél

Ha nincsenek szakmai érvek, akkor jön a gorombaság – reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arra, hogy Lázár János politikai elfogultsággal vádolta meg őt, tüntetésüket pedig balhézásnak nevezte.

A Pedagógusok Szakszervezete ne balhézzon, hanem tárgyaljon a kormánnyal – üzente Lázár János sajtótájékoztatóján a Galló Istvánné vezette szakszervezetnek, amely kedden távol maradt a Köznevelési Kerekasztaltól. Ha a Pedagógusok Szakszervezete felelősen gondolkodik, akkor nem balhéval, hanem tárgyalásokkal tudja elérni, hogy a gyermekek helyzete, az oktatás minősége javuljon – mondta a Miniszterelnökség vezetője indulatosan.

„Nem hiszem, hogy helyes dolog, hogy ha valaki azért, mert szemben áll a kormánnyal, vagy mert nem szereti a Fideszt, gyerekeket buzdít arra, hogy tüntetésen vegyenek részt. És teszi ezt egy szakszervezeti vezető" – hangoztatta. Azt is felrótta Gallónénak, hogy 2009-ben, a 13. havi fizetés megszüntetésekor, „lebeszélte a tüntetésről a tanárokat".

A miniszter azt mondta, az oktatásban 50 százalékos béremelésen „vagyunk túl". Vannak pedagógusok, akik 100-130 ezer forintot kerestek 2011-ben, most meg 250 ezer forintot – mondta. „Ilyen béremelés után ez az ország újabb 20 százalékos béremelést nem tud kifizetni a pedagógusoknak" – jelezte, hogy szerinte a tanárok követeléseiből 15-20 százalékos béremelés következik.
Lázár a kormány oktatási tervei­ről is beszélt. Szerinte mérlegelni kell, hogy a vegyes, állami-önkormányzati iskolarendszer helyesen működik-e. Az önkormányzatoknak is meg kell vizsgálniuk, tudják-e működtetni az intézményeket, mert ha nem, az állam teljes mértékben átveheti azokat – közölte.

 

Míg Lázár János a PSZ-t bírálta, addig váratlanul kiszállt a Köznevelési Kerekasztal résztvevői közül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amelyet Palkovics László oktatási államtitkár kedden még nem győzött dicsérni. Mendrey László elnök lapunknak azt mondta: tévedett, amikor azt hitte, hogy érdemi tárgyalásokra készül a kormány. Aztán visszavágott a PSZ is.

„Áttörést értünk el, a társadalom már látja, hogy nem a tanárokról, hanem a gyerekekről szól minden. Ezért mozdulnak egyre többen, ezért mutathatunk nagy erőt a Kossuth téri tüntetésünkön szombaton. Látja ezt a kormány is, és félelemmel tölti el" – fogalmazott Galló Istvánné.

Ha nincsenek szakmai érvek, akkor jön a gorombaság – utalt arra, hogy szerinte Lázár megnyilvánulása elfogadhatatlan. Szerinte nem igaz, hogy nem akarnak tárgyalni, mert eljuttatták a kormányfőnek a köznevelés gondjairól készült helyzetelemzésüket, és a sztrájkbizottság januárban háromszor egyeztetett a kabinet szakértőivel. Igaz, a javaslatok többségét a kormány elutasította. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a sztrájkbizottság tagjaként a PSZ részt vesz a pénteki egyeztetésen a humánminisztériumban.

Így nézett ki a tanárok „balhéja” február 3-án Miskolcon. Szombaton az Országház előtt folytatják a tiltakozást
Így nézett ki a tanárok „balhéja” február 3-án Miskolcon. Szombaton az Országház előtt folytatják a tiltakozást
Veres Viktor / Népszabadság

A Köznevelési Kerekasztaltól való távolmaradásukról Galló Istvánné azt közölte: tárgyalnak, de ez nem jelenti azt, hogy leülnének egy olyan „zsúrasztalhoz", amelynek vendégeit és menüjét is önkényesen választja ki a kormány.

– A gyülekezési és a sztrájkjog nem a hatalom adománya – reagált arra, hogy Lázár balhézásnak minősítette tüntetésüket, amelyre már több mint hatezren jelentkeztek be a Facebookon, és meghívta a minisztert, hogy megmutathassa a tizenharmadik havi fizetés eltörlése miatt tartott, 2008-as tüntetésükön készült fotókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.