galéria megtekintése

„Az Orbán-kormány beismerte, hogy tehetetlen”

12 komment

NOL

Összegyűjtöttük, hogy eddig ki hogyan nyilatkozott a magyar–szerb határon felhúzandó kerítésről. Pro és kontra érvek, erős mondatok.

Érvek

Ma az egyik legsúlyosabb kihívás a bevándorlás ügye, és Magyarország nem várhat addig, amíg az uniós országok megtalálják a közös európai megoldást.

A határ menti térségben élő gazdák rendkívül súlyos problémának tartják a bevándorlók vonulását.

 

Csongrád megyében az illegális bevándorlók egyre több, jobbára köztisztasági, közegészségügyi és közbiztonsági kellemetlenséget okoznak.

Az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, mintha otthon lenne, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába.

A görög-török, valamint a bolgár-török határon is volt kerítésépítés.

Legálisan továbbra is be lehet majd lépni az országba a határátkelőhelyeken.

Ellenérvek

A határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, nem szünteti meg a menekültáradatot.

Embertelen és értelmetlen, ráadásul nem a gyökereinél kezeli a bajt.

Az európai határokat az uniós tagállamoknak közösen kell megvédeniük, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait is az illegális bevándorlóktól.

A menekültek és az embercsempészek útvonalat váltanak, Románián, Horvátországon keresztül jutnak majd el Magyarországra.

Az, aki a kerítésig eljut, már Magyarországon jár, tehát menekültkérelmet terjeszthet elő.

Erős mondatok

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül.

Németh Szilárd, kormánypárti országgyűlési képviselő: Csak Olaszországba érkeznek többen.

Koszovói menekültek februárban a Keleti pályaudvaron. Ha az Orbán-kormányon múlik, nem jutnának eddig
Koszovói menekültek februárban a Keleti pályaudvaron. Ha az Orbán-kormányon múlik, nem jutnának eddig
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter: Több bevándorlót regisztrálnak nálunk, mint Olaszországban.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa: A kerítésötlet meggondolatlan, a menedékjog megadására kellene koncentrálni, nem pedig annak akadályozására.

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő: Ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania.

Tóbiás József, az MSZP elnöke: Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 26 évvel ezelőtt is, lebontani azt.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke: A gazdasági bevándorlók befogadása nemzeti érdek.

Andrej Kortunov, az Oroszországi Külügyi Tanács főigazgatója: Ez az intézkedés érthető az egyszerű emberek számára. Vagyis a kormány azt mondja a népnek, hogy nem tétlenkedik. De végül is ez természetesen a tehetetlenség beismerése, annak a beismerése, hogy más módszerekkel nem lehet megoldani ezt a problémát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke: Orbán Viktor 26 évvel ezelőtt a vasfüggöny lebontásával küzdött a szabadságért, most pedig 180 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést épít.

Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője: a szocialisták továbbra sem látják a valós problémát, és még mindig a bevándorlók oldalán állnak.

Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért szakszóvivője: Aki azt mondja, hogy ész nélkül mindenkit engedjünk be, az nincs tisztában a valósággal. De ugyanígy nincs tisztában a valósággal az, aki kerítést akar húzni a határon.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője: míg 22 milliárd forintot szánnak a szögesdrótra, addig csak 6 milliárd forintot az ápolók bérfelzárkóztatására.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője: lehetséges, hogy Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa vagy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester fogja felhúzni a vasfüggönyt.

Natasha Bertaud, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős szóvivője: A határok őrizete tagállami felelősség, de a bizottság nem a kerítések alkalmazását tartja a legjobb megoldásnak. Csak nemrég bontottuk le a falakat Európában, nem kellene ismét felhúzni azokat.

Kitty McKinsey, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a regionális szóvivője: Menedékjogot kérni elidegeníthetetlen emberi jog, szóval aggódunk, hogy egy ilyen kerítés túl nagy akadályt gördítene e jog érvényesítése elé.

Lakner Zoltán politológus: A drótfalhoz való viszony identitáskérdés. Az ellenzés politikai kisebbségbe szorulást jelent, a hallgatás viszont megszűnést.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter: A kormány nem szívesen épít kerítést a magyar-szerb határra, de nem várhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.