galéria megtekintése

Az októberi fizetéssel érkezik a béremlés az egészségügyben

1 komment

Munkatársunktól

Már csak meg kell nyomni az utalásokat elindító „gombot”, hogy október elején az egészségügyben dolgozók közül 97763 ember megkapják az emeléssel megfejelt béremelést – derült ki a szerdán délelőtt a Magyar Államkincstár, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a szakállamtitkárság által közösen tartott tájékoztatón. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úgy vélte, a kifizetések zökkenőmentesen megtörténhetnek. Hozzátette: reméli, hogy ezt a béremelést az ágazatban dolgozók úgy értékelik majd, hogy érdemes itthon maradni.

Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese elmondta, az alapbéremelés technikai részleteiről az OEP folyamatosan tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, és nekik szeptember 20-ig volt lehetőségük arra, hogy a mozgóbérhez tartozó támogatási igényt benyújtsák. Ezt a határidőt minden szolgáltató betartotta, 235 intézménytől érkezett támogatási igény - tette hozzá. A szakember elmondta, a szeptemberi havi béremelés, a mozgóbér-különbözet, valamint a kapcsolódó közterhek fedezete valamivel több mint 6 milliárd 322 millió forintot jelent. Ezt az összeget október 1-jével utalják az egészségügyi intézményeknek. A főigazgató-helyettes kitért arra, hogy az elektronikus felület lehetőséget biztosít az egészségügyi intézményeknek a korrekcióra.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta: az intézményeknek három napjuk van arra, hogy a munkavállalók átsorolását elvégezzék, és azt megküldjék a kincstár részére. Ha valaki lekésné a határidőt, később is van mód korrekcióra, azonban azt csak hóközi kifizetéseként tudják utalni.

 

Örülnek a pénznek, de máris okoz feszültséget – mondta lapunk kérdésre Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Az ágazati előmeneteli szabályok alá nem tartozó dolgozók ugyanis kimaradnak, miközben mindenki tudja, hogy elodázhatatlan a gazdasági területeken dolgozók bérhelyzetének a javítása – mondta. A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy a problémát néhány napja levélben jelezték Balog Zoltán humán miniszternek. S egyben arra kérték, – az egészségügyi előmeneteli szabályok, illetve a bértáblák, a fenntartótól, és az intézmény tevékenységi besorolásától függetlenül – a béremelés terjedjenek ki mindazokra, akik egészségügyi munkakörökben dolgoznak, akár az orvosi vagy fogorvosi alapellátásban dolgoznak, akár védőnői feladatokat látnak el, vagy pedig a szociális ellátó rendszerben végeznek gyógyító munkát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.