galéria megtekintése

Nagy a kavarás Balog Zoltán méretes ígérete körül

3 komment


Tanács István

Nagy a bizonytalanság, hogy teljesíti-e a kormány az ígéretét, hogy az idősebb pedagógus-korosztályt automatikusan átsorolja a pedagógus II. kategóriába.

Azokat a pedagógusokat, akik 2013. szeptember 1-jén 10 évre vagy ennél közelebb voltak a nyugdíjkorhatárhoz, a portfólió megírásától függetlenül, 2017. január 1-jétől automatikusan átsorolja a pedagógus I-ből a pedagógus II. kategóriába, ami 18 ezer pedagógusnak jelentene nettó 12-14 ezer forint fizetésemelést, illetve a korábbi több évtizedes tanári munkájuk elismerését. Azokról az idősebb tanárokról van szó, akik a pedagógus I. kategóriába tartoznak, és többnyire nem írtak portfóliót, mert nekik nem volt kötelező, ők pedig méltatlannak tartották, hogy 25-30 év tanári munkát és annak korábbi minőségi elismeréseit figyelmen kívül hagyva egy bürokratikus fogalmazványra alapozzák a minősítésüket. Azt, hogy őket automatikusan átsorolják, március 8-án Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ígérte meg a Köznevelési Kerekasztalon.

Ennyire hihető Balog Zoltán ígérete?
Ennyire hihető Balog Zoltán ígérete?
Koncz György / Népszabadság

Ám az erről szóló jogszabály máig sem jelent meg. Március 23-án az Oktatási Hivatal kiadott egy körlevelet, amelyben mintha már visszaszívták volna a miniszter ígéretét. Az OH azt javasolta az érintett pedagógusoknak, hogy 2016. április 30-áig jelentkezzenek a minősítési eljárásba. Amikor megjelenik a tervezett jogszabály, akkor az OH törölni fogja az érintett pedagógusokat ebből a portfóliós minősítési eljárásból, és 2017. január 1-jétől automatikusan átkerülnek a pedagógus II. kategóriába.

 

Ez nagy zavart okozott az iskolákban, mivel április 30-áig dönteni kellett – egymásnak ellentmondó információk birtokában. Attól félnek, a kormány visszaszívta ígéretét – különben miért kellett volna most mégis határidőre bejelentkezni azoknak is, akik belül vannak a 2013. szept. 1-jétől számított 10 éven?

Az Oktatási Hivatalnál (OH) az igazgatók telefonos érdeklődésére azt mondták, hogy akit a miniszteri mentesítés érint, az ne adja be a jelentkezését. A Pedagógusok Szakszervezete viszont – éppen az OH március 23-i levelére hivatkozva – azt javasolta, hogy az érintettek igenis adják be a jelentkezést, különben elveszíthetik az esélyt az átsorolásra – hiszen lehet, hogy a jogszabályban az szerepel majd, hogy csak azt sorolják át, aki külön kéri. Sok, a nyugdíjkorhatárhoz közeli pedagógus, aki korábban nem adott be jelentkezést, vagy visszavonta azt, most attól fél, hogy ha beadja a kitöltött jelentkezési kérdőívet, akkor mégsem automatikusan kerül át, hanem meg kell írnia a portfóliót, és ha nem teszi, akkor marad a pedagógus I. kategóriában.

Noha az érintett tanároknak április 30-áig le kellett adni a jelentkezési lapokat az intézményvezetőknek, utóbbiak csak május 10-ére kell, hogy továbbítsák azt az Oktatási Hivatalnak. Szerettük volna tisztázni, hogy pontosan mi a helyzet. Be kell-e adni a jelentkezést azoknak a tanároknak, akik beleesnek abba a kategóriába (2013. szeptember 1-jén legfeljebb 10 évre voltak a nyugdíjkorhatártól), amelynek Balog Zoltán automatikus átsorolást ígért 2017. január 1-jétől? Ha automatikus az átsorolás, akkor mi értelme a jelentkezési lapoknak? Mikorra várható, hogy a változást tartalmazó jogszabály megjelenik, és elképzelhető-e, hogy az mást tartalmaz, mint amit a miniszter megígért?

Előfordulhat-e például, hogy aki most április 30-áig beadta a jelentkezési lapot – noha beletartozik az említett körbe –, csak akkor kerülhet át a pedagógus II. kategóriába, ha végigcsinálja a minősítési eljárást? (Hiszen a jelentkezési lapon ezt kell kérnie – közel két hónappal a miniszteri ígéret után.) Aki most nem adja be a jelentkezési lapot, elképzelhető-e, hogy nem sorolják át a pedagógus II. kategóriába – hiszen nem kérte?

Kérdésünket mind Balog Zoltán, mind az Emmi sajtóosztálya szűkítve értelmezte. Munkatársunk kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy akik ideiglenesen kerültek a pedagógus II. kategóriába, azok minősítési kötelezettségét eltörlik a jogszabályból, és megemelt fizetésükre 7 milliárd forintot tett félre a kormány. Ám messze nem csak róluk van szó, hanem arról a népes csoportról, amelyik ideiglenesen sem került a pedagógus II. kategóriába, mert nem akart az értelmetlen portfólióírásban és minősítési eljárásban részt venni, és akiknek a Köznevelési Kerekasztalon azt ígérte a miniszter, hogy nem is kell nekik. Most sem világos: betartja az ígéretét, vagy nem?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.