galéria megtekintése

Az EU nem fogja megbuktatni Orbánt

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.

Halmai Katalin, Brüsszel
Népszabadság

Hazájában középbal pártot szervez, kampányol, közben követi a magyarországi eseményeket. A politikai szereplést közjátéknak tartja, mielőbb vissza szeretne térni az íráshoz és a tanításhoz. Rui Tavares portugál politikussal azon a brüsszeli konferencián beszélgettünk, amelyet a Magyarországi Európa Társaság szervezett az „illiberális demokráciákról”. Szerinte az EU nem fogja megbuktatni a magyar miniszterelnököt, de előbb-utóbb eljut a döntésig.

– Elkeseredik, amikor látja, hogy semmi sem valósult meg a jelentése ajánlásaiból?

– Soha nem gondoltam, hogy a jogállamiságért, a demokráciáért, az alapvető jogokért folytatott harc gyors eredményt produkál.

Ezt a magyar kormány reakciói is világossá tették. De még nincs vége a történetnek. Az emberek tévednek, ha úgy vélik, hogy az Európai Unió semmit nem tett a demokratikus értékek védelmében. A dolgok jó irányba haladnak. Csak sokáig tart, amíg elhatározza magát a cselekvésre.

 

– Erre sokan azt mondják: egy életünk van, nem tudjuk kivárni, amíg a lomha EU nagy nehezen megmozdul.

– Az EU nem fogja megbuktatni Orbán Viktort, és nem ültet majd mást a helyére.

Ez nem is történhet meg.

Az a dolga, hogy tartsa magát az ígéretéhez, amit a magyaroknak tett a kilencvenes években: soha többé nem fogja megengedni, hogy a jogállam, az alapvető jogok és a demokrácia veszélybe kerüljenek! A jelentésemben konkrét javaslatokat tettem arra, hogy az Európai Unió hogyan teljesítse ezt az ígéretét. Az Európai Bizottság pedig ennek szellemében tavaly döntést hozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, amely épít az Európai Parlament által jóváhagyott javaslatokra. Közben lezajlottak az EP-választások, új Európai Bizottság alakult, ki kell várni, amíg rászánja magát a cselekvésre.

Soha nem tudhatjuk meg, mi az utolsó csepp a pohárban
A néppártiak nyilvánosan is hangoztatni fogják, amit korábban csak magánbeszélgetésekben
Forrás: Európai Parlament

– A magyar választók azonban tavaly ismét kétharmados parlamenti többséget szavaztak meg a Fidesznek.

– A választási törvény átalakítása, a választókörzetek átszabása segített a Fidesz hatalmának a megőrzésében. De

a kétharmad nem ad felmentést a demokrácia és a jogállam tiszteletben tartása alól.

Másrészt a magyarok uniós tagként felelősséget viselnek európai polgártársaikért is. Ha megengedjük, hogy az egyik országban felrúgják a szabályokat, semmibe vegyék az uniós értékeket, akkor ne csodálkozzunk, ha ez máshol is megtörténik. A rossz példa ragadós lehet.

– Az Európai Unióban hiányzik a politikai akarat a normákat rendszerszerűen megsértő tagállamok felelősségre vonására.

– Sok kormány van az EU-ban, amely őszintén hisz a demokratikus értékekben. Nem becsülném le az erejüket.

Külföldi néppártiak...

Fordulóponthoz érkezett az Európai Néppárt és a Fidesz kapcso­lata, fogalmaztak kedden Brüsszelben néppárti források. A konzervatív frakcióvezetés június ­4–5-i ­budapesti ülésén egyes résztvevők arra készülnek, hogy választás elé állítsák Orbánt: döntse el, magáénak vallja-e az Európai Unió normáit vagy sem. Az Európai Parlamentben tartott májusi strasbourgi vitában saját párttársai is bírálták a magyar miniszterelnököt.

A plenáris után Orbán felszólalt a néppárti frakció ülésén is, ahol – egyes vélemények szerint – egyáltalán nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Sőt sokakban éppen ekkor telt be a pohár. Forrásaink szerint a frakciónak ­elege van Orbánból, és vannak, akik cselekvést sürgetnek, nem zárva ki egy esetleges szakítást sem. Mások, ugyancsak az ENP soraiból, úgy fogalmaztak: bár a magyar kormányfőnek tényleg elfogytak a hívei a frakcióban, a szakítás nem ­valószínű.

– A konferencián elhangzottak alapján úgy tűnik, az Orbán-kormány elérte saját pártcsaládja, az Európai Néppárt ingerküszöbét, A frakció vezetőségének holnap kezdődő budapesti ülését követően akár szakításra is sor kerülhet.

– Nem vagyok a néppárt tagja, de sokakat ismerek közülük, akik igazi demokraták. Választóik egyre kevésbé fogadják el a politikai kétszínűséget, nyomás alatt tartják a politikusokat.

Sokáig türelmesek voltak a magyar kormánnyal szemben, De ha azt látják, hogy visszaélnek a türelmükkel, akkor megváltozik a viszonyuk a Fideszhez

és az Orbán-kormányhoz, és nyilvánosan is hangoztatni kezdik, amit korábban csak magánbeszélgetésekben.

....és fideszes néppártiak a Fideszről

Egy százalék az esély arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) budapesti tanácskozásán kezdeményezik a Fidesz kizárását a keresztény-konzervatív pártcsaládból – ez a véleményük fideszes európai parlamenti képviselőknek. Prognózisukat informális találkozókra alapozzák, illetve arra, hogy a néppárt kedden zárult oslói tanácskozásán sem volt napirenden Magyarország. Kormánypárti EP-képviselők úgy tudják, a skandináv és a Benelux országok néppárti képviselői látnák jónak a Fidesz kizárását de a németek „ellenállnak” az ilyen törekvéseknek” – mondta egyik forrásunk.

A konzervatív pártcsaládnak is rosszul jönne a botrány. „Strasbourgban valóban forr­ponton voltak az indulatok, de a pillanat a kizárásra elmúlt, akkor is, ha a magyar kormány vehemens bírálói szeretnék ezt napirenden tartani” – mondták lapunknak. Egyik forrásunk úgy tudja, a bevándorlásról és a halálbüntetés ötletéről szóló vita idején valóban forró volt a helyzet. Állítólag olyan elvárás is volt, hogy Orbán Viktor az EPP budapesti elnökségi ülése előtt nyilvánosan tegyen hitet az Európai Unió mellett. Az elmúlt öt évet értékelő beszédében a miniszterelnök ennek annyiban eleget is tett, hogy kijelentette: az unióból és a NATO-ból nincs kiválás. Mint ahogyan brüsszeli fideszes képviselők szerint arra is „nulla az esély”, hogy a Fideszben vessék fel a kilépés szándékát az Európai Néppártból.

– A halálbüntetés visszaállításának a meglebegtetése és a bevándorlásról tartott konzultáció volt az utolsó csepp a pohárban?

– Sohasem tudhatjuk, mi az utolsó csepp a pohárban. Más az emberekkel beszélgetni, és más kapcsolatban állni az európai intézményekkel. Az intézmények nem szubjektív benyomások, hanem meghatározott módszerek, minták alapján ítélnek. És előbb-utóbb eljutnak a döntésig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.