galéria megtekintése

Az államtitkár ígért, de a tízmilliárdért kér még valamit a háziorvosoktól

7 komment


Danó Anna

Egyelőre nem utalják a háziorvosok tízmilliárdos többletét, nem tudni, lesz-e és mennyi béremelés az egészségügyben, viszont nagyobb szervezettséget ígért az ellátásban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Önkormányzati Egészségügyi Napok című konferencia hallgatóságának. Négy háttérintézményért küzd a kormány bürokráciacsökkentő programja ellen.

A politikus egyebek mellett arról beszélt, hogy egyelőre az alapellátással, az ellátási minimumok átalakításával, a kórházak kancelláriáinak, valamint a fővárosi ellátórendszer megújításával foglalkozik az államtitkársága. Mint mondta, kettő és fél éve van arra, hogy érdemit alkosson, miközben olyan lakossági igények keletkeznek, amelyekkel eddig senki nem találkozott.

Példaként említette, hogy 2020-ig 300 ezerrel nő az idősek aránya, miközben csökken a keresők száma. Csak e két tény jelentősen növeli majd a gyógyító szolgáltatások iránti igényeket. Így ezen paraméterek mentén kell megszervezni az ellátórendszert.

Az államtitkár szavaiból az is kiderült, hogy tervezett programjához nem számíthat különösebb többletforrásra, a belső tartalékokat oszthatja újra.

 

Jelezte: mintegy 63 milliárdos újraosztható forráshoz juttathatja az egészségügyet, ha leválasztják a krónikus és ápolási osztályokat a kórházakról. (Ez összeg kereken akkora, mint amit az állam tavaly kórház-konszolidációra fordított.) Ez az intézkedés mintegy 17 ezer ágyat érint. A témában készülő és márciusban kormány elé kerülő javaslat több lépcsőben „vágná le” az egészségügyről és adná át a szociális szektornak a kizárólag ápolást végző kórházi osztályokat. Első lépésben az önálló épületben lévők mintegy 3 ezer ágyat adnának át, majd ezeket követné a kórházak területén lévő, illetve közös épületben elhelyezett ápolásra szakosodott kórtermek is.

A politikus beszélt a kórházak hatékonyabb gazdálkodását segítő új kancellária-rendszer kialakításáról is. E változással hat-nyolc intézményenként hozna létre az egészségpolitika egy olyan pozíciót, a kancellárét, amelyhez a kórházi gazdálkodás egyes jogosítványait telepítenék.

Beszélt arról is, hogy az ellátás minimumának szabályait még az idén átalakítják, főként a betegbiztonság szempontjai szerint. Például az is elvárás lesz, hogy adott orvosi szolgáltatás csak ott nyújtható, ahol annak meg vannak a feltételei és az orvosnak is van hozzá kellő gyakorlata.

Ónodi-Szűcs szerint az ellátás minimumának szabályait még az idén átalakítják
Ónodi-Szűcs szerint az ellátás minimumának szabályait még az idén átalakítják
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Amikor Selmeczi Kamill, az alapellátók érdekvédelmi szervezetének vezetője azt firtatta, mikor kaphatják a háziorvosok az idei évre ígért 10 milliárdos többletet, mert a rendszer átalakítása alatt az élet nem áll meg, Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, ő az oka annak, hogy eddig még nem utalták ezt a pénzt, ugyanis kérne is érte valamit cserébe, az erről szóló jogszabály a jövő héten talán elkészülhet.

Lotz Gábor patológus emlékeztetett arra, hogy a KSH szerint 2011-ben a szellemi foglalkozásúakat gyűjtő 18 ágazatból az egészségügy 17. volt, 2014-re, az óriási bérfejlesztések hatásra 16. helyre került. Mindezek tudatában meddig tartja ebben a megalázó helyzetben az orvosokat a kormányzat? – firtatta. Az államtitkár azt válaszolta: szeretné a béreket emelni. Amint elindítja az ágazat racionálisabb működését segítő átalakításokat, be fog jelentkezni a béremeléshez szükséges forrásokért. „A 2017-es költségvetés tárgyalása megmutatja mit gondolunk az egészségügy fejlesztéséről” – mondta.

A fórumon szóba került a kormány bürokráciacsökkentő programja, benne a háttérintézmények sorsa. Az államtitkár ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: az ő ízlése szerint a hatósági, a finanszírozói és az intézmények fenntartói részének önállónak kell maradnia. Lapunk úgy tudja: a február 24-ei kormányülésre olyan javaslat készült, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megőrizné önállóságát. Az Országos Mentőszolgálat felügyelete a szakminisztériumtól az kórházfenntartóhoz kerülne, éppúgy mint a tavaly május óta már ott lévő Országos Vérellátó Szolgálaté.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.