galéria megtekintése

Az aláírások megvannak a magyar föld védelméhez, de semmi nem biztos

4 komment


Lencsés Károly

Nagyjából 240 ezer aláírás gyűlt össze az MSZP-s Gőgös Zoltán népszavazási kezdeményezéséhez, amely arról szól, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról. A szokásos hibaszázalék mellett egyelőre bizonytalan, ez elég lesz-e a referendum kötelező elrendeléséhez.

Nem lehet biztos az MSZP-s Gőgös Zoltán abban, hogy az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezését sikerre tudják-e vinni. A szocialista politikus kérdésünkre elmondta: kedden kell benyújtaniuk ellenőrzésre az aláírásgyűjtő íveket, amelyeken számításaik szerint mintegy 240 ezer támogató neve szerepel. A szokásos 15-20 százalékos hibaaránnyal számolva azonban ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül lesz meg a referendum kötelező elrendeléséhez szükséges kétszázezer hiteles aláírás.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kész Zoltán független parlamenti képviselő az állami cégvezetők kétmilliós bérplafonjáról szeretett volna népszavazást, ám neki össze sem jött a megfelelő számú aláírás. A Nemzeti Választási Irodához benyújtott ívek ellenőrzését azonban el kell végezni, mert ha a hitelesítés során kiderül, hogy van százezer támogató, a kérdést az Országgyűlésnek a napirendjére kell vennie. Az eljárás még nem zárul le, de az iroda korábbi tájékoztatása szerint az ívek harmadának feldolgozása alapján körülbelül 15 százalékra tehető a hibaarány.

 

Gőgős ezért optimista, mert a két kezdeményezéshez nagyrészt közösen gyűjtötték az aláírásokat. Ha pedig ennél most sem lesz több a hiba, ki kell írni a népszavazást, mert az érvényes aláírások száma néhány ezerrel meghaladja majd a kétszázezret. A politikus hozzátette: reményei szerint a találati arány nagyobb is lehet, mert előszűrést végeztek.

Ezúttal szerinte nem fordulhat elő, hogy egy ívet csak azért találnak érvénytelennek, mert hiányoznak róla az aláírásgyűjtő adatai, amit Kész esetében többször megállapítottak. Azt viszont nem tudják ellenőrizni, hogy valaki pontosan adta-e meg a személyi számát, illetve nem írt-e többször alá. Ez utóbbi két hiba miatt Késznél az aláírások 14 százalékát érvénytelenítették. Amennyiben most is sikerül ezt tartani, a szocialista politikus bízik benne, hogy átugorják a kétszázezres küszöböt.

Az MSZP különben már május első hetében azt tudatta, hogy jóval túl vannak a százezer aláíráson. A szocialisták még úgy gondolták, hogy június 3-ig meglesz a kétszázezer is, és akkor Késszel együtt nyújthatják be az íveket hitelesítésre, mert a független képviselő esetében akkor járt le a 120 napos határidő. De alaposan elszámították magukat, miként a független képviselő is.

Kész február 4-től gyűjthette volna az aláírásokat, de akkor azt nyilatkozta, hogy a kampány csak május 1-jén kezdődik, és a rendelkezésre álló 120 nap helyett alig több egy hónap alatt megszerzi a szükséges támogatást, de tévedett. Bár március végén mindkét kérdésben megindult a közös gyűjtés, Kész esetében már tény, hogy a késlekedés kudarchoz vezetett, Gőgös viszont egyelőre reménykedhet.

A hatályos szabályozás szerint a választási irodának hatvan napja van arra, hogy az aláírásokat ellenőrizze. Utána a Nemzeti Választási Bizottság hozza meg a hitelesítő határozatát, s ha van kétszázezer érvényes aláírás, a parlamentnek a legközelebbi ülésnapján a kérdést napirendre kell vennie, majd harminc napon belül el kell rendelnie a referendumot. Így Gőgös kérdésében – amennyiben lesz elég aláírás – legkorábban decemberben lehet népszavazás, míg a kvótaügyben szeptember-októberre várható a referendum.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.