galéria megtekintése

Tíz perc, ennyit szántak az atombiztonságra a parlamentben

5 komment


Hargitai Miklós

Nagyjából 10 percben tudta le a parlament gazdasági bizottsága keddi ülésén az atomenergia alkalmazásának biztonságáról szóló jelentések megtárgyalását és elfogadását. Ha egy külsős vendégnek nem adnak szót, vitára sor sem került volna – így azonban kiderült, hogy amit az állami hatóságok tökéletesen biztonságosnak látnak, az a szakértőket nem feltétlenül nyugtatja meg.

Az első furcsa körülmény, hogy a 2012-ről szóló jelentés már 2013 szeptemberében elkészült, a 2013-as viszont csak idén áprilisban – erre a kormányt képviselő Aradszki András energiaügyi államtitkár semmilyen magyarázatot nem adott (igaz, a két időpont között volt egy kormányváltás, így a második dokumentumot már nem Németh Lászlóné, hanem a mostani fejlesztési miniszter, Seszták Miklós jegyzi).

A csúszást az LMP-s Schmuck Erzsébet tette szóvá, és ő emlékeztetett arra is, hogy valójában már a 2014-es jelentést kellene tárgyalni, ha a parlament minimálisan komolyan venné a saját ellenőrző szerepét. A komolyság látszatát gyengítette az is, hogy

a kijelölt szakbizottság egyik tagja sem kívánt hozzászólni a témához,

 

így a vendégként szót kapó Schmuckra maradt a feladat, hogy a jelentés ellentmondásaira rávilágítson.

Mint elhangzott, 2012-ben az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felülvizsgálta a paksi atomerőmű, illetve az erőmű területén lévő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója biztonsági övezetét, és 3 kilométerről 500 méterre csökkentette a védőzónák kiterjedését. A két jelentésben csak a felülvizsgálat tényét említik meg, de sem a konkrét döntésről, sem annak indoklásáról nincs szó.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett rá, hogy a felülvizsgálati eljárásban még a növelés mellett hangzottak el indokok (a szakértők szerint a veszélyes ipari üzemekkel, illetve a mozgó veszélyforrásokkal kapcsolatos valós védettséget az szolgálná, ha a 3 kilométeres határt a többszörösére emelnék). Ráadásul a 2011-ben bekövetkezett fukusimai baleset után világszerte növelték a védőzónákat – Japánban például 10 kilométeresre –, vagyis

a magyar jogalkotó a nemzetközi trendekkel is szembement a szűkítéskor.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a biztonsági övezet csökkentése kiválóan alkalmas arra, hogy a potenciális ügyfeleket (vagyis a civil és lakossági kontrollt) kizárják a hatósági eljárásokból, például az üzemidő-hosszabbítás jelenleg is zajló engedélyezéséből.

Schmuck Erzsébet arra is emlékeztetett, hogy 2013-ban az üzemidő-hosszabbítást megelőző felülvizsgálat során kiderült: a Paksi Atomerőmű 3-as reaktorblokkjának pihentető medencéjénél a hűtőfolyadékot keringető csőrendszerben korrózió miatt szivárgás alakult ki, és jelentős mennyiségű bóros víz távozott a rendszerből.

A csővezeték elméletileg, a tervezési és kivitelezési dokumentáció szerint korróziómentes anyagból készült,

vagyis korrózió miatt nem lyukadhatott volna ki – a jelentések ezzel az ellentmondással sem foglalkoztak.

2013-ban születtek meg a legfontosabb döntések arról, hogy az előzetes elképzelésekkel és tervekkel ellentétben nemzetközi tender kiírása nélkül, orosz hitelből, orosz kivitelezéssel, orosz technológiával, titkos megvalósítási megállapodások alapján történik meg a paksi atomerőmű bővítése (így kerülhetett sor 2014. januárjában a szerződéskötésre).

Az említett döntések biztonsági vonatkozásaival – például a felajánlott erőmű biztonságosságával, a nukleáris hulladékkezelés lehetőségeivel – a jelentés még az említés szintjén sem foglalkozik: a bővítésről egyetlen bekezdés szól, kizárólag a hatósági engedélyezési feladatok kapcsán).

A képviselők udvariasan meghallgatták az aggályokat, a kormány és OAH jelen lévő képviselője némelyikre még válaszolt is – a bővítés kérdéseivel például állítólag a 2014-es jelentés foglalkozik majd (egy félhangosan kimondott vélemény szerint talán majd 2016-ban), majd elfogadták az egy napirendi pontban tárgyalt két jelentést: a kormánytöbbség szerint az atomenergia biztonságos alkalmazása körül nincsenek kételyek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.