galéria megtekintése

Fideszesek azt állítják, nem látták az M1 kínos bakiparádéját

Katasztrofális nézettséget produkált a vasárnap indult állami hírcsatorna, amely kínos bakisorozatával szakmailag már tegnap megbukott.

Az atv.hu-n tették közzé a Nielsen Expressz mérését, amely szerint totális kudarcnak tűnik a hírcsatornává alakított M1 első napja. Az adatok szerint vasárnap az ATV 17 és 22 óra között végig verte az M1-et az összes felnőtt tévé-előfizető körében, pedig az ATV lefedettsége 88, az M1-é viszont 100 százalékos, azaz – az ATV-vel szemben – minden háztartásban nézhető. Az M1 fél nyolcas híradójának nézettsége jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest. A teljes lakosság körében régebben bőven 300 ezernél több néző kapcsolt a híradóra, most vasárnap már csak 230 ezren. A híradó után még egyszer leadták Orbán Viktor ünnepi beszédét, amire bezuhant, 112 ezresre esett a nézettség, s 21 órától már 100 ezernél kevesebben voltak kíváncsiak a hírcsatornára. A Duna TV viszont profitált az átállásból, abból, hogy az M1-ről oda vitték át a szórakoztató műsorokat és a filmeket. A Duna TV-n a Magyarország, szeretlek!-et több mint félmillióan nézték, a Kossuthkifli című filmsorozat első epizódját 435 ezren.

A vasárnapi bakisorozat hatására hétfőre átalakították az állami hírtévé műsorát. Hétfőn délután órákon keresztül élő egyenesben adták a parlamenti ülést, holott korábban nem erről volt szó. Múlt héten azt közölték, hogy a parlament üléseit hétfőtől online, élőben közvetíti a közmédia a hirado.hu felületén. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy az M1 szerkesztői a hétfői napirendre való tekintettel (például interpellációk és azonnali kérdések), az ellenzék megjelenésének biztosítására döntöttek az élő kapcsolásról. Egyes információk szerint a sok kezdő újságíró miatt több anyag nem készült el időre, és így kényszerűségből döntött a csatorna úgy, hogy visszatér a parlamenti közvetítéshez.

Egyetlen, a lapunk által a Parlamentben megkérdezett fideszes, illetve KDNP-s képviselő sem látta március 15-én a nemzeti csatorna hírfolyamát, így arról sem tudták elmondani a véleményüket, hogy teljes káosz uralkodott az M1-en, baki bakit követett, Áder János államfő nevét Ádár Jánosnak írták, 3 óra után pedig a képernyő is elsötétedett.

 

– Én csak az Origón olvastam, hogy „mókás” volt az indulás – mondta lapunknak Bencsik János, de nem tulajdonított ennek túl nagy jelentőséget. Volt olyan államtitkár, aki azt mondta, felháborító, hogy a sajtó ezzel foglalkozik.

„Nekem nincs az első száz problémám között"

– volt, aki így kommentálta a köztévé totális szakmai ünnepi felkészületlenségét. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón elhárította, hogy kommentálja a történteket. Amikor munkatársunk ismét feltette a a kérdését, miszerint nem gondolja-e, hogy közügyről van szó, hiszen a köztévé közpénzből működik, és március 15-én nem tudott eleget tenni a műsorsugárzás kötelezettségének másodpercekig, a frakcióvezető ismét elmondta: egyetlen televíziótársaság műsorát sem kívánom értékelni. Nem gondolom, hogy ez a Fidesz frakcióvezetőjének a feladata lenne. Előtte Rogán Antal arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy a magyar televízió jogszabályokban garantált függetlenséget élvez, és nem szólnak bele soha a műsorokba. Azt viszont szóvá tette, hogy a magyar televízió egyik cigány származású munkatársáról méltatlan és megengedhetetlen módon írt az egyik portál, olyan módon, ami burkolt cigányozásnak számít. „Ez nem politikai ügy, hanem közügy” – mondta.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára pedig úgy válaszolt a nemzeti hírcsatorna elsötétülésével kapcsolatos kérdésünkre: „Sajnos, nekem nincs időm tévét nézni. Én tegnap egész nap ünnepségen voltam, délelőtt Székesfehérváron, délután pedig a Parlamentben a Kossuth-díj-átadáson. Nekem sajnos a vasárnapot is végig kellett dolgoznom, nem néztem televíziót, illetve csak este a Kossuthkiflit. Ez egy televíziós filmsorozat Fehér Béla regényéből, ez volt az első része – mondta az államtitkár. Arra, hogy arról van-e véleménye, hogy március 15-én volt olyan perc, amikor se kép, se hang nem volt a köztévén, L. Simon László azt mondta: „az a kérdés, hogy a médiahatóság tiltotta le, vagy valamilyen műszaki ok miatt sötétült el. Ha műszaki hiba volt, akkor meg ki kell javítani” – tette hozzá. Az államtitkár visszakérdezett: „gondolja, hogy nekem kellene ebből valamilyen következtetést levonni?” A magyar televízió a kormánytól függetlenül működik, ha valaki valóságos hibát követett el, a vezetők majd levonják a konzekvenciát. Arra pedig, hogy az államfő neve órákig úgy volt kiírva a köztévében, hogy Ádár János, L. Simon László annyit mondott, „valaki valószínűleg mellé ütötte a billentyűt, ez súlyos hiba” – mondta végül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.