galéria megtekintése

Alattvalók és a leválthatatlan elit

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Kitörési pontok helyett jobbára kormányzati tévutakat azonosítottak az Ökopolisz Alapítvány Legyen a jövő zöld! című konferenciájának előadói. A szónokok szerint a világ és Magyarország is rossz irányba tart, a különbség annyi, hogy mi a nemzetközi trendekről is lemaradunk.

Sólyom László volt államfő bevezetőjében arról beszélt, a világ legfontosabb szellemi műhelyeiben készülő problémalisták mindig a szegénység leküzdésével, és ezzel összefüggésben az egészségügyi és oktatási problémákkal kezdődnek. Közben azonban kimutathatóan nő az egyenlőtlenség és a visszafordíthatatlan rombolás: minden felmérés rosszabb helyzetet mutat az előzetes prognózisoknál.

– A növekedés elérte a határait. Kiderül, hogy a jólét nem GDP-, hanem végső soron biodiverzitásfüggő, az ökológiai szolgáltatásokon alapul minden, amitől az emberek jól érzik magukat a világban – hangsúlyozta Sólyom. Szerinte a változáshoz – szemben azzal, amit a véleménymondók megpróbálnak elhitetni velünk – nem az emberi természettel, hanem a növekedési kényszerrel és a fogyasztás abszolutizálásával kell szembefordulni, vagyis a közösségért való áldozatvállalást kell az egyéni önzés helyébe állítani.

Sólyom ebből a szempontból a közelmúlt legreménytelibb fejleményének nevezte Ferenc pápa fellépését: szerinte a katolikus egyházfő valódi szemlélet- és magatartásváltást képvisel, elsősorban azzal, hogy közvetlenül a szegények felé fordul a gazdagok szolgálata helyett. Róna Péter, az University of Oxford tanára előadását azzal az állítással indította: az ország többsége egyetért abban, hogy a magyar modernizáció zsákutcába jutott.

 
Sólyom László
Sólyom László
Kurucz Árpád

– Mi ilyenkor mindig külső erőket és hatalmakat szoktunk okolni, pedig a hiba bennünk is lehet. Vezetőink krónikus hazudozását, rasszizmusunkat, a rosszindulat és az irigység keverékét a világ meghökkenve figyeli, nem értik, hogyan lehetünk egyszerre ilyen tehetségesek és taszítóak – fogalmazott Róna. Szerinte a magyar erkölcs szövetében van egy nem Nyugat-konform tartalom: amíg a nyugati morál az egyenrangúság, a szabad lelkiismeret és a szabad akarat hármasára épül, a keleti, pogány erkölcs a függőség játékszabályairól szól. Ebben a rendszerben az alattvalók a döntéseket a hatalmasokra bízzák, ha azok vállalják az alul lévőkről való gondoskodást, ami törvényszerűen újabb és újabb csalódásokhoz vezet.

 – Mi azonban nem hisszük el, hogy maga az alku volt rossz, inkább mindig más hatalmasokat keresünk – hangsúlyozta. Róna Péter meglátása szerint a centrális erőtér is erről szól: rögzített helyzetű alattvalókról és leválthatatlan elitről. De ez az alku is gyárilag hibás: az elit nem tudja a gondoskodásról szóló ígéretét betartani, mert nincs miből. – A hasonló alkuk errefelé mindig bedőlnek, Horthytól Kádáron át Orbánig, mindenkinél. A korábbi vezetőkből viszont rendre a nemzet atyjai lesznek, ami azt mutatja, egyre gyarlóbb elitek követik egymást – érvelt Róna, emlékeztetve rá, hogy a magyar gazdaság növekedése a rendszerváltás óta 23 százalékkal maradt el a világgazdaságétól.

A tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság 2,7 százalékkal nőtt, a világgazdaság 3,7-tel, vagyis a relatív sikereink is a lemaradást növelik. Róna szerint a Paks II.-ről szóló paktum azt tanúsítja: egy saját, az alternatív forrásokra épülő, jövőt szolgáló energiapolitika helyett megint új függőséget és egy újabb gazdag nagybácsit keresünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.